Un val de vânzări pe acțiunile bancare la nivel mondial a stricat petrecerea de promovare la statutul de piață emergentă a BVB

Un val de vânzări pe acțiunile bancare la nivel mondial a stricat petrecerea de promovare la statutul de piață emergentă a BVB

Sursa foto: Tanakorn Akk / dreamstime.com

scris 21 sep 2020

Indicele principal al bursei românești a suferit un recul de aproape 2,5% în chiar ziua în care 2 acțiuni din structura sa au intrat și în componența indicelui FTSE All Cap. Ziua promovării BVB la statutul de piață emergentă așteptată de an bun s-a suprapus ironic, însă, cu o zi de scăderi majore pe marile burse ale lumii care a contaminat și piața locală. Acțiunea Băncii Transilvania, protagonista momentului intrării pieței locale într-o ligă superioară, a consemnat o scădere de 6,5%.

Oficiali ai Bursei de Valori București au primit la deschiderea ședinței de tranzacționare în cadrul unui eveniment de marcare a obținerii de către piața românească de acțiuni a statutului de piață emergentă oaspeți importanți precum premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu, președintele Autorității de Supraveghere Financiare (ASF) Nicu Marcu, reprezentanți ai Președinției României, Băncii Naționale a României și emitenților. Ironic, însă, sesiunea a fost de un „roșu aprins”, momentul fiind eclipsat de o tendință de vânzare precipitată dinspre piețele externe.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe termen mediu și lung, însă, obținerea noului calificativ ar urma să cântărească foarte mult în vizibilitatea pieței și lărgirea gamei jucătorilor prezenți. „Practic, această măsură pune bursa din România pe harta investitorilor instituționali internaționali care de cele mai multe ori nu au alocări pentru piețele de frontieră”, spune Cristian Nacu, șef al reprezentanței pe țară a diiviziei IFC a Băncii Mondiale. „Este o schimbare care va aduce fluxuri masive de capital în economia locală, poate atrage investitori instituționali importanți.”

Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă

Un barometru pentru ce va însemna interesul viitor îl reprezintă lichiditatea care a fost, de asemenea, sporită, după ședințele cu volume excepționale care au închis săptămâna trecută. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 146,59 milioane lei (30,17 milioane lei), de aproape 3 ori și jumătate mai mare decât cel măsurat de agenția de evaluare financiară FTSE Russell pentru decizia de promovare. Totuși, nu mai puțin de 48,69% din această activitate este reprezentată de un transfer special din piața deal cu 5,75 milioane acțiuni BRD Groupe Société Générale (BRD), reprezentând 0,82% din totalul titlurilor instituției de credit. Efectuat la prețul de 12,42 lei/acțiune, cu 3,42% sub referință, schimbul s-a ridicat la valoarea de 71,38 milioane lei. Este un declin similar cu cel din piața reglementată unde emitentul a adunat o activitate de 6,77 milioane lei.

„O autostradă financiară s-a deschis acum pentru România”, spune Radu Hanga, președintele Consiliului Bursei, spunând că acum următorii pași înainte vor fi reprezentați de intrarea succesivă și a altor emitenți din România, la următoarele evaluări, pe măsură ce îndeplinesc fiecare criteriile de lichiditate.

La momentul acesta pragul a fost depășit doar de 2 companii, ale căror acțiuni au avut azi evoluții divergente. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un picaj de 6,50%, până la prețul de 2,3000 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții din piața reglementată, de 22,63 milioane lei, în timp ce, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 1,11%, până la prețul de 16,46 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,66 milioane lei.

Fondul Proprietatea vinde 3% din acțiunile OMV Petrom pentru 560 milioane lei CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea vinde 3% din acțiunile OMV Petrom pentru 560 milioane lei

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu mizează pe faptul că bursa va fi în măsură să mijlocească finanțări pentru structura de capital a mai multor firme românești odată intrată pe un radar mai mare al investitorilor străini. Aceștia sunt acum „la un click distanță de miliarde de euro care vor să fie investiți”.

Astăzi, totuși „click”-ul a fost pe butonul de vânzare. Scăderile au fost cvasigeneralizate și adânci. Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 2,65% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 2,46%, până la nivelul de 8.891,59 puncte, unde, din punct de vedere tehnic, a intrat în zona mediilor mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) și, respectiv 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficul atașat.

Un val de vânzări pe acțiunile bancare la nivel mondial a stricat petrecerea de promovare la statutul de piață emergentă a BVB

Este un impuls care vine într-un context de vânzare pe marile burse ale lumii. Tendința a fost imprimată de scăderea de 4-6% a acțiunilor bancare globale în contextul în care un document FinCEN Leaks sugerează implicarea mai multor bănci globale printre care Deutsche Bank, HSBC, JP Morgan Chase & Co. în intermedierea unor tranzacții pentru clienți suspectați de spălare de bani.

Este unda de loc ce a prăbușit indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange pentru prima dată sub reperul de 27.000 de puncte în ultima lună și jumătate și a „înroșit” tabloul bursier european: -3,74% pentru indicele Euro Stoxx 50, -3,38% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -3,74% pentru indicele CAC40 de la Paris, -4,37% pentru indicele DAX30 din Germania, -2,86% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -4,07% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,35% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB această tensiune s-a transmis direct prin căderea cu 10,50% a acțiunilor Erste Group (EBS), pe al 2-lea rulaj al zilei, de 17,93 milioane lei, în copierea mișcării de pe piața principală din Viena.

VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună CITEȘTE ȘI VIDEO Bursele din Europa Centrală și de Est vor să mute împreună

La BVB, sectorul fondurilor închise de investiții a suferit un declin de 1,91%, măsurat pe indicele de profil BET-FI, care a închis la nivelul de 41.988,96, însă cel mai important emitent din structura sa a supraperformat pieței. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,39%, până la prețul de 1,2650 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,09 milioane lei. La aceeași categorie, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost protagonistele unei tranzacții de tip deal în valoare de 2,66 milioane lei.

Deprecierea a fost ceva mai atenuată pentru sectorul energetic, al cărui indice BET-NG a pierdut 1,30%, însă cel mai important din componența acestuia, cel al OMV Petrom (SNP), a suferit un recul de 2,33%, până la prețul de 0,3350 lei/acțiune. După închiderea pieței, compania petrolieră a notificat bursa că a și-a revizuit estimarea pe termen lung a cotației țițeiului Brent, folosită în fundamentarea bugetului, de la 70 de dolari pe baril la 60 dolari pe baril, și a operat în bilanț o reducere în consecință a valorii activelor de aproximativ 350 milioane lei.

Pe același segment, titlurile Electrica (EL) au staționat la prețul de 11,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,10 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au coborât cu 0,88%, până la prețul de 28,25 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,60 milioane lei și titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 2,42%, până la prețul de 282,00 lei/acțiune, pe o activitate de 1,51 milioane lei.

Tabloul la 8 luni al fondurilor închise listate la BVB: pierderi și penalizări de piață pe linie CITEȘTE ȘI Tabloul la 8 luni al fondurilor închise listate la BVB: pierderi și penalizări de piață pe linie

Pe tranzacții de 1,99 milioane lei, sporite în contextul în care emitentul a fost inclus de FTSE Russell în indicele său Micro Cap, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au avut o retragere de 3,08%, până la prețul de 0,3780 lei/acțiune.

Așteptările sunt, în general, mari de la această promovare. Premierul Orban a caracterizat drept pozitivă obținerea statutului de piață emergentă de către BVB, dar a vorbit despre o „evoluție încă timidă”. El a afirmat că Guvernul va sprijini piața de capital prin listarea unor noi companii de stat și în acest sens vizează abrogarea după alegerile parlamentare a legii care amână astfel de demersuri de piață, prin stimularea persoanelor să investească pe piața de capital prin simplificarea procedurilor fiscale, prin noi emisiuni de titluri de stat listate la bursă și prin acordarea de stimulente fiscale companiilor care vizează listarea la bursă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
erste