După oferta publică primară cu interes mare pentru investitorii individuali, compania de transport fluvial Transport Trade Services se listează în prima sesiune a săptămânii viitoare, primul mare eveniment de acest tip din ultimii aproape 3 ani și jumătate, de la sosirea la cota BVB a producătorului de vinuri Purcari. De asemenea, marți va intra la tranzacționare pe piața AeRO compania Agroland Agribusiness,
Compania Transport Trade Service (TTS) va intra la cota Bursei de Valori București lunea viitoare, într-o sesiune în care activitatea de tranzacționare pe noul emitent este de așteptat să fie consistentă, având în vedere gradul de suprasubscriere de pe tranșa de retail în oferta publică primară închisă vinerea trecută și dimensiunea pachetului de acțiuni vândut, în echivalent 288,00 milioane lei.
Operațiunea de piață s-a închis la prețul de 19,20 lei/acțiune. Brokerii au făcut o realocare între tranșe și au acordat 5% din titlurile ofertei pentru investitorii individuali. Tranșa cu alocare pro-rata a fost dublată la 1,50 milioane acțiuni, iar rata de alocare anunțată este de 0,072668269.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este prima listare pe piața reglementată de la BVB de la aducerea la tranzacționare în februarie 2018 a producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE). Între timp au fost mai multe listări pe piața AeRO a companiilor cu capitalizare redusă, aici fiind o veritabilă efervescență în ultimul an. În aceeași secvență, titlurile Agroland Agribusiness vor fi listate marțea viitoare.
În cazul TTS, instituționalii au plasat suficiente ordine pentru o subscriere integrală, chiar dacă efervescența a fost departe de cea de pe tranșa de retail, unde au fost cumulate ordine de cumpărare în echivalent a 465 milioane lei.
Operațiunea de piață care aduce pe piața reglementată a Bursei de Valori București societatea Transport Trade Services, lider al transportului fluvial în România, s-a închis cu succes după cumularea unei mase critice de ordine pe tranșa mare a investitorilor instituționali, unde au fost puse în vânzare 12,25 milioane lei, au declarat pentru Profit.ro surse din piața de capital.
Abordarea investitorilor a fost ceva mai prudentă față de subscrierile cu entuziasm vizibile în ecrane în toate aceste zile pe piața investitorilor individuali. "Nu a fost bătaia peștelui...", spune unul dintre cei care au subscris pe tranșa mare.
Pe de altă parte, pe tranșa investitorilor individuali cu alocări negarante s-au înscris în sistemul bursei un număr de 2.555 de ordine pentru achiziția unui număr de 20,64 milioane de acțiuni. Aceasta este echivalent cu un nivel de suprasubscriere de peste 27 ori, având în vedere dimensiunea inițială de 750.000 de titluri a acestei tranșe.
CITEȘTE ȘI Statul cere și Transelectrica, după Transgaz, dividende de minimum 90% din profitul net 2020Pe de altă parte, cele 1,50 milioane de acțiuni puse în vânzare pentru investitorii de retail pe tranșa cu alocări garantate au fost subscrise integral în sistemul procedural primul venit-primul servit, stabilit de intermediarul Swiss Capital, încă din primele 10 secunde ale ofertei, conform terminalului Tradeville. Este un deznodământ anticipat de Profit.ro încă dinainte de deschiderea ofertei. „Cred că în prima oară e gata", declarase un investitor pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Lăptăria cu Caimac intră la cota BVB ca o companie cu o valoare de piață de 20 milioane euro. Planuri de extindere inclusiv la export prin finanțări bursiereSubscrierile au fost realizate la prețul de 21,00 lei/acțiune, ceea ce situează la 31,50 milioane lei nivelul alocărilor garantate și la 433,44 milioane lei subscrierile pe tranșa cu alocare pro-rata.
Interesul a fost consistent, investitorii având confortul unei societăți cu rezultate bune și promovată pe bursă la un preț echitabil, echivalent cu un indicator P/E de 13 raportat la profitul net de 43,90 milioane lei din 2020 Totuși, există și prudența că perspectivele de creștere reale sunt limitate, iar punerea în vânzare a 50% din acțiuni este percepută ca o dezangajare a acționarilor majoritari.
CITEȘTE ȘI BERD și IFC au investit în obligațiunile record, de 1 miliard de lei, emise de BCRLa prețul de 19,20 lei/acțiune, valoarea de piață a TTS s-ar ridica la 576 milioane lei (117 milioane euro), cu 23,28% mai mică decât activele totale de 750,82 milioane lei prinse în bilanț la finele anului trecut și un nivel reprezentând de 1,14 ori veniturile de 520,28 milioane lei.
În luna aprilie a acestui an, TTS a acordat un dividend brut de 0,5400 lei/acțiune, cu randament net de 2,44-2,70% raportat la coridorul de preț din din ofertă. În prospectul de emisiune, compania indică o politică de dividend cu rată de distribuție de 45% din câștig, ceea ce ar face ca o menținere a profitabilității în media ultimilor ani să confere acționari un randament superior, probabil în jurul reperului de 3,5%.
CITEȘTE ȘI Vrancart Adjud și-a triplat profitul net trimestrialTTS are avantajul, pe de altă parte, de a nu fi o companie puternic îndatorată, astfel încât participanții la ofertă au o plasă de siguranță destul de solidă. Datoriile totale erau la finalul anului trecut de 145,84 milioane lei, reduse cu 24,23% față de cele de 192,48 de la sfârșitul anului 2019.
Compania ar urma să se listeze la o valoare de aproape 5 ori câștigul EBITDA ajustat, care a fost de 119,39 milioane lei în 2020. Data tranzacției este 7 iunie, iar data decontării, 9 iunie.