Tranzacții de peste 10 milioane de euro cu acțiunile de la bursă preferate de investitorii străini

Tranzacții de peste 10 milioane de euro cu acțiunile de la bursă preferate de investitorii străini

Sursa foto: Gajus / dreamstime.com

scris 21 ian 2020

Piața bursieră de la București a traversat a 4-a sesiune de consolidare în zona maximelor post-criză, însă de data aceasta au venit și volumele. Tranzacțiile au fost cele mai intense din acest an și au fost concentrate pe emitenții prin care tradițional investitorii instituționali nerezidenți au luat expunere pe România în ultimul deceniu și jumătate.

Doar aparent piața românească de acțiuni a fost astăzi în neclintire. Chiar dacă indicii principali au avut deviații infime față de valorile de referință, în piață a existat interes sporit din partea investitorilor. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 62,65 milioane lei (13,11 milioane euro), fiind cu peste o treime mai ridicat decât activitatea de tranzacționare medie zilnică a ultimilor 3 ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața a fost acaparată de transferurile cu titluri ale unor acțiuni preferate de obicei în ultimii ani de fondurile de investiții străine, ceea ce solidifică imaginea de conectare a pieței de capital românești la momentul favorabil activelor de risc din piețele externe. Și astăzi, indicele Dow Jones Average Industrial s-a menținut în zona maximelor istorice a perioadei de peste 100 de ani de când este măsurat, în ceea ce pare o etapă de consolidare a câștigurilor recente.

Cotațiile Transgaz s-au depreciat cu 12% în ultima lună, anulând aprecierea din cele 10 luni precedente. Care sunt cauzele CITEȘTE ȘI Cotațiile Transgaz s-au depreciat cu 12% în ultima lună, anulând aprecierea din cele 10 luni precedente. Care sunt cauzele

Pauza este surprinsă mai bine de piețele europene, unde au fost preponderente corecțiile: : -0,26% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,53% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,54% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,05% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,92% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,76% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,12% pentru indicele PX de la Praga.

La București, rigiditatea a fost încă și mai mare sub aspectul dinamicii pieței în ansamblul ei. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,04%, iar indicele reprezentativ BET a închis cu 0,01% peste referință, la nivelul de 10.096,29 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești a așteptat media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), suport dinamic foarte important al impulsului de creștere conturat încă din primele sesiuni de la BVB ale anului, așa cum se vede pe graficul atașat.

Tranzacții de peste 10 milioane de euro cu acțiunile de la bursă preferate de investitorii străini

Activitatea a fost mult mai intensă decât o arată nemișcarea indicilor. Pe a 4-a valoare de tranzacționare a respectivului emitent din ultimele 6 luni, de 22,98 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,45%, până la prețul de 0,4460 lei/acțiune. În această dimineață, Profit.ro a publicat o știre potrivit căreia Guvernul are în vedere renunțarea la încasarea redevențelor offshore în bani în favoarea plății în natură.

Dinamica a fost diferită pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), cealaltă societate listată la BVB cu potențial de a fi afectată, acestea urcând cu 0,27%, până la prețul de 37,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,13 milioane lei. Pe ansamblu, sectorul energetic de la bursă nu a avut o evoluție mult diferită de cea a pieței, indicele BET-NG consemnând o apreciere de 0,13%.

În ceafa lui Isărescu, la longevitate. Mihai Fercală, cel care deține de peste un sfert de veac șefia SIF Transilvania, a obținut un nou mandat de director pe 4 ani CITEȘTE ȘI În ceafa lui Isărescu, la longevitate. Mihai Fercală, cel care deține de peste un sfert de veac șefia SIF Transilvania, a obținut un nou mandat de director pe 4 ani

Interes sporit a existat și pentru acțiunile bancare. Astfel, pe al 2-lea rulaj al pieței de acțiuni, de 14,28 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), au suferit o retragere de 0,38%, până la prețul de 15,90 lei/acțiune. Pe contrasens, în contextul unor schimburi de 10,50 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,19%, până la prețul de 2,6350 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,74 miliarde lei (2,87 miliarde euro).

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,2550 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,25 milioane lei, tendința fiind generală de pauză pe întreg segmentul fondurilor închise de investiții al căror indice sectorial BET-FI a avansat cu 0,12%, până la nivelul de 51.767,31 de puncte. Acesta a avut o accelerare a trendului de creștere la cumpăna dintre ani, având ca motor atât titlurile Fondului care au atins noi maxime ale celor 9 ani de prezență în ringul bursier de la BVB, cât și a titlurilor SIF care au crescut în perspectiva ridicării pragurilor de deținere. Astăzi reperul unor schimburi de 1 milion de lei a fost depășit doar de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au staționat la prețul de 2,7600 lei/acțiune, care este deja cu un ban peste prețul ofertei publice de răscumpărare derulată de emitent până la finalul acestei luni.

Pe piața deal am consemnat 2 transferuri speciale, cel mai important fiind pe titlurile operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB). Efectuat la prețul de 25,00 lei/acțiune, cu 2,72% sub referință, acesta s-a ridicat la 1,12 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia