Bursa de Valori București a traversat o zi cu o lichiditate deosebită, rulajul pieței de acțiuni depășind 25 milioane de euro. Acesta a fost asigurat în primul rând de un transfer cu 1,5% din acțiunile Băncii Transilvania și de tranzacții de tip deal de peste 12 milioane lei. Un broker din Ardeal vede semne pozitive în interesul pentru bursă și se așteaptă ca indicii să depășească maximele de vara trecută pe termen scurt.
Pe piața de acțiuni de la București am consemnat o ședință de tranzacționare „roșie”, cu un recul de 0,27% al principalilor indici BET și BET Plus, contaminată de declinul burselor europene ce au avut închideri negative pe linie: -0,36% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,36% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,25% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,87% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,23% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,34% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,42% pentru indicele PX de la Praga.
Tabloul de la BVB arată mult mai bine dacă trecem peste evoluția cotațiilor. Rulajul pieței de acțiuni de 118,79 milioane lei (25,46 milioane euro) a fost unul dintre cele mai bune din 2018, iar cu acțiunile celui mai vizibil și lichid emitent de la cota BVB, Banca Transilvania (TLV) au făcut obiectul unei tranzacții-mamut.
CITEȘTE ȘI Banca Transilvania a cumpărat 39% din acțiunile Victoriabank din Republica Moldova. După 2007, este prima dată când un investitor bancar străin intră pe piața din MoldovaBanca Transilvania practic a acaparat piața, cu transferuri de 70,86 milioane lei în piața reglementată și o tranzacție specială pe segmentul deal în valoare de 5,46 milioane lei. Este o activitate de tranzacționare care cade în sarcina unui singur schimb, efectuat la ora 17:31, conform sistemului bursei, pachetul achiziționat fiind de 28,48 milioane acțiuni și cu o sumă plătită de 67,23 milioane lei (14,40 milioane euro).
Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, spune că tranzacția nu poate fi interpretată decât pozitiv. Prețul de 2,3600 lei/acțiune pe care cumpărătorul a fost dispus să-l plătească pentru pachetul reprezentând 1,55% din acțiunile Băncii Transilvania, este, de asemenea, unul bun, peste cotațiile afișate pe acest emitent în săptămânile precedente.
Din punct de vedere tehnic, acțiunile Băncii Transilvania arată o soliditate a trendului pozitiv, cu media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) trecând peste media similară de 55 de perioade (EMA55). Cotația s-a corectat pentru 2 ședințe, însă impulsul rămâne pozitiv, așa cum se vede pe graficul atașat.
Evoluția pe acțiunile cele mai lichide acțiuni de la BVB este asemănătoare cu cea a indicelui reprezentativ BET, care a închis în ușoară coborâre, la nivelul de 8.413,46 de puncte. „Este normal ca piața să-și tragă sufletul aici”, spune Mesaroș de la Goldring. „Ar putea însă să meargă mai sus”, a continuat acesta. „Văd indicele BET trecând peste maximul din mai-iunie 2017 în termen de 30 de zile.”
CITEȘTE ȘI Purcari Wineries se va lista la bursă în primul trimestru al anului. Compania prezintă primele detalii pentru investitoriCealaltă acțiune bancară lichidă de la cota bursei locale, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a adunat schimburi de 3,08 milioane lei în piața reglementată cărora li se adaugă transferuri de tip deal în valoare de 3,76 milioane lei. Cotația s-a corectat cu 0,72%, până la prețul de 13,80 lei/acțiune, reper de închidere pe ambele segmente de piață.
Acțiunile din energie închid în medie peste "nivelul mării", ajutate de cotațiile internaționale ale petrolului
Al 2-lea rulaj al zilei, de 18,19 milioane lei, l-au avut titlurile OMV Petrom (SNP) care au avansat cu 0,31%, până la prețul de 0,3100 lei/acțiune, într-o zi în care la Londra, cotația țițeiului Brent s-a tranzacționat în cea mai mare parte a orarului bursier în zona maximului ultimilor 3 ani și câteva luni, de 71 dolari/baril.
Este o mișcare ce a tras în sus indicele energetic BET-NG, care a închis cu 0,08% peste referință, singurul „pe verde” de la BVB. Din componența sa, titlurile Electrica (EL) au avansat cu 0,17%, până la prețul de 12,12 lei/acțiune, pe transferuri de 2,89 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat semnificativ, cu 1,26%, până la prețul de 35,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,45 milioane lei.
Pe segmentul fondurilor închise, cel mai mare interes a existat pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), respectiv transferuri de 1,04 milioane lei pe piața reglementată, în timp ce pe piața deal s-a efectuat o tranzacție specială cu 3,22 milioane acțiuni, în valoare de 2,94 milioane lei. Activitatea de tranzacționare a fost mai redusă pe segmentul SIF. Indicele financiar BET-FI s-a corectat cu 0,21%, până la nivelul de 42.927,69 puncte. Acesta a rămas în zona maxielor post-criză.