Sesiune puternic negativă la BVB, cu vânzări de pachete mari și ordine ascunse. „Sunt străinii care vând și măcelul o să continue și luni”, spune un broker

Sesiune puternic negativă la BVB, cu vânzări de pachete mari și ordine ascunse. „Sunt străinii care vând și măcelul o să continue și luni”, spune un broker

Sursa foto: Supparsorn Wantarnagon / dreamstime.com

scris 27 apr 2018

După atingerea la jumătatea acestei săptămâni a reperului de 9.000 de puncte pe indicele BET, cel mai ridicat din ultimii 10 ani, piața s-a corectat violent. Vânzările s-au accelerat astăzi și au lovit aproape toate acțiunile lichide. „Sunt ordine foarte mari. Au lovit în toate acțiunile”, spune Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring.

Ziua de vârf cu Adunări Generale ale Acționarilor a canalizat multe energii ale investitorilor pentru participări la astfel de evenimente corporative. Cineva a furat însă startul și a stat la butoane. Vânzări mari au existat pe aproape toate titlurile lichide, iar acțiunile din indicele BET au suferit deprecieri pe linie, cu excepția titllurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis cu 0,13% peste referință, la prețul de 37,15 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 7,35 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

„Se vinde. Nu sunt cei de la noi care vin cu ordinele astea așa de mari”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, care spune că dimensiunea pachetelor și coordonarea mișcărilor arată că ar fi vorba despre investitori instituționali nerezidenți. „Nu poate fi de la politic. Vânzările au început încă de ieri, când nu se știa nimic”, mai zice interlocutorul nostru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Antibiotice se va împrumuta cu peste 15 milioane euro de la UniCredit Bank, inclusiv pentru piețele din Europa, SUA și Canada CITEȘTE ȘI Antibiotice se va împrumuta cu peste 15 milioane euro de la UniCredit Bank, inclusiv pentru piețele din Europa, SUA și Canada

Indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,40%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 1,42%, până la nivelul de 8.780,22 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele a ajuns chiar să lovească media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) netestată de peste 2 luni, așa cum se vede pe graficul atașat. Mediile mobile care măsoară evoluția pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), deja s-au intersectat dând semnal negativ, scenariul cel mai probabil fiind cel al continuării secvenței corective.

Sesiune puternic negativă la BVB, cu vânzări de pachete mari și ordine ascunse. „Sunt străinii care vând și măcelul o să continue și luni”, spune un broker

Vânzările par a fi totuși o poveste a pieței românești, pentru că la nivel european sesiunea a fost în ansamblu „verde”, după cum afișează tabloul Bloomberg: +0,36% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,04% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,54% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,64% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,30% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,08% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,04% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB peisajul arată, însă, așa cum ni-l zugrăvește Mesaroș: „Vânzăîrile sunt nediscriminate. Sunt ordine mari. Au lovit în toate acțiunile din BET.” Dimensiunea ordinelor și faptul că au fost introduse ordine ascunse cu pachete consistente îi spun că investitorii mari respectiv nu au terminat de vândut. „Eu zic acum că măcelul o să continue și luni, chiar dacă poate o să lase piața să revină în primele ore.”

Oferă exemplul titlurilor Băncii Trasilvania unde pe final a rămas un ordin de vânzare încă neexecutat de 300.000 de acțiuni pe nivelul de preț de 2,7000 lei/acțiune. Titlurile insttuției de credit au fost între cele mai vândute astăzi, acestea având un recul de 3,17%, până la prețul de 2,6000 lei/acțiune, pe tranzacții de 16,27 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,52%, până la prețul de 15,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,86 milioane lei. Cele 2 acțiuni bancare lichide dețin ponderea în indicele MSCI pentru România și de aceea sunt și mai sensibile la mișcările de capital ale nerezidenților.

Acțiunile Electrica, pe noi minime de la listarea din 2014 și până în prezent

Semnal al violenței vânzărilor a fost pe Electrica (EL), ale cărei titluri deja se aflau într-o zonă vulnerabilă. După ce în prima parte a sesiunii consemnau un rebound de aproimativ 2%, ulterior au revenit sub referință, iar către finalul orarului de tranzacționare scăderile s-au accentuat. Practic cu câteva ordnie mari au fost înghițite toate pachetele puse la cumpărare între nivelurile de preț de 10,90 lei/acțiune și 10,30 lei/acțiune. „Cantități foarte mari în piață. Erau ordine ascunse de câte 10.000 de acțiuni. Acolo sunt pachete mari la vânzare”, spune Mesaroș.
Titlurile distribuitorului de electricitate au închis la nivelul de preț de 10,36 lei/acțiune, cu 4,04% sub referință, o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 3,09 milioane lei. Făcând trimiteri la parametric tehnici, Profit.ro avertiza încă înainte de precipitarea picajului că acțiunile Electrica sapă după noi minime. De atunci, cotația a scăzut cu încă 7,33%.

Sevil Shhaideh - confirmată pentru următorii 3 ani în poziția de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom. Fostul vicepremier face obiectul unui dosar la DNA CITEȘTE ȘI Sevil Shhaideh - confirmată pentru următorii 3 ani în poziția de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom. Fostul vicepremier face obiectul unui dosar la DNA

Aceastea au tras în jos indicele energetic BET-NG, care a avut un declin de 1,29%, în linie cu media pieței. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut numai 0,86% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3470 lei/acțiune într-o sesiune în care titlurile celei mai importante companii petroliere românești au cumulat transferuri de 4,47 milioane lei.

De la același capitol energetic, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au coborât cu 2,44%, până la prețul de 400,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,75 milioane lei în ziua în care în AGA de bilanț acționarii nu au reușit să dea un vot favorabil niciuneia dintre propunerile de dividend, respectiv cea avansată inițial de Consiliul de Administrație, de 25,22 lei/acțiune, și cea suplimentată cerută de Ministerul Energiei, pentru un dividend brut de 45,38 lei/acțiune. Oricum, în AGA s-a votat ca de urgență acționarii să fie convocați în vederea aceluiași obiectiv, urmând ca data plății și data de înregistrare pentru încasarea dividendelor să rămână aceleași. Mesaroș de la Goldring spune că sentimentul său este acela că guvernul va forța din nou o distribuire de dividend în limita superioară de 90% și chiar și distribuiri de dividende suplimentare din rezervele consitituite în anii anteriori din profitul nerepartizat.

Într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost de 43,17 milioane lei (9,26 milioane euro), activitatea a fost deosebit de restrânsă pe segmentul fondurilor închise de investiții al cărui indice BET-FI a suferit un recul de 0,79%, până la nivelul de 39.557,63 de puncte. Cel mai lichid emitent din componența sa, Fondul Proprietatea (FP), abia a strâns volume echivalente cu aproximativ 598.000 de lei, cotația oborând cu 0,52%, până la prețul de 0,9550 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos mesaros
goldring
bvb
bursa
banca transilvania
fondul proprietatea
electrica
brd