Indicii principali ai bursei românești au pierdut peste jumătate de procent într-o sesiune în care activitatea de tranzacționare s-a apropiat de echivalentul a 10 milioane de euro. Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO au fost schimbate aproape 2% din acțiunile Intercontinental București.
La Bursa de Valori București am consemnat o nouă sesiune în secvența zilelor neconcludente în care indicele BET a oscilat în jurul nivelului care a premers picajul bursier de la cumpăna dintre ani antrenat de promovarea așa-numitei „taxe pe lăcomie”. Tendința a fost corectivă.
Indicele BET Plus s-a depreciat cu 0,54%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,58%, până la nivelul de 8.370,92 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide românești se menține pe un impuls pozitiv susținut de mediile mobile relevante în proporții Fibonacci aflate în urcare, așa cum se vede pe graficul atașat.
Este o mișcare a pieței locale în contrast cu bursele mari. Acestea au avut o revenire în contextul în care președintele american Donald Trump – care zguduise piețele avansând perspectiva unor tarife majorate pentru importurile chineze – a anunțat că o delegație a Chinei va ajunge, într-adevăr, vineri, la Washington, așa cum era programat de mai mult timp.
În Europa, tabloul Bloomberg a fost covârșitor „verde”: +0,47% indicele Euro Stoxx 50, +0,15% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,40% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,72% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,54% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,65% pentru indicele BUX de la Budapesta.
La București, cea mai intensă activitate am cosemnat-o pe titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD). Acestea au staționat la prețul de 13,50 lei/acțiune pe fondul unor schimburi de 9,74 milioane lei în piața reglementată. La aceeași cotație s-a realizat și o tranzacție specială în piața deal cu 170.000 de acțiuni, valoarea acestuia ridicându-se la 2,29 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a corectat cu 0,46%, până la prețul de 2,1450 lei/acțiune, pe transferuri de 3,48 milioane lei. După închiderea pieței, instituția de credit a publicat rezultatele financiare trimestriale. Conform acestora, Banca Transilvania a realizat un profit net de 507,5 milioane lei, în creștere cu 30,5% față de primele 3 luni ale anului precedent.
Tranzacție de 1 milion de dolari pe acțiunile Intercontinental. Cel mai probabil vânzîătorul este Lido SA
Pentru a 2-a zi consecutivă volumele au fost sporite. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 46,63 milioane lei (9,80 milioane euro). O activitate sporită am consemnat și pe un emitent de pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO. Astfel, titlurile companiei care operează hotelul Intercontinental București (RCHI) au avut un salt de 12,24%, până la prețul de 0,2200 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 777.000 de lei pe segmentul regular. La noua cotație, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 183,38 milioane lei (38,54 milioane euro).
Schimbul a fost efectuat la prețul stabilit de un evaluator autorizat la cererea companiei Lido SA București (LIDO) care intenționa să vândă un pachet de 15,78 milioane acțiuni, reprezentând 1,89% din acțiunile Intercontinental. Un transfer în echivalent, în valoare de 3,41 milioane lei, s-a consumat în piața deal a pieței AeRO, cel mai probabil cu vânzător Lido.
Fluctuații majore de la o zi la alta pe acțiunile Electrica. O volatilitate falsă
Pe al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 9,06 milioane lei, titlurile Electrica (EL) au suferit un recul de 3,54%, până la prețul de 10,90 lei/acțiune. Este numai aparent un impuls negativ sever. Închiderea la nivelul de 11,30 lei/acțiune a fost rezultatul unor ordine de final, în timp ce cea mai mare parte a schimburilor se consumaseră la prețul de 10,95 lei/acțiune.
La același capitol energetic al cărui indice energetic BET-NG a pierdut 0,59%, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,52%, până la prețul de 0,3835 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,04 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au alunecat cu 0,30%, până la prețul de 33,75 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi în 3,12 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a efectuat și un transfer special în piața deal în valoare de 1,69 milioane lei.
Tranzacții sporite pe acțiunile MedLife
Segmentul fondurilor închise de investiții a subperformat pieței, cu un declin de 1,00% al indicelui BET-FI, care a închis la nivelul de 35.674,12 puncte. Cel mai important titlu din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a avut o scădere comparabilă, -1,04%, până la prețul de 0,9500 lei/acțiune.
Schimburi de 1,60 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M) care au staționat la prețul de 29,00 lei/acțiune, unul superior cu peste 10% celui al ofertei de listare care a adus compania la cota bursei în decembrie 2016.