Ședință de revenire la BVB. Acțiunile bancare au aprecieri de peste 3%

Ședință de revenire la BVB. Acțiunile bancare au aprecieri de peste 3%

Sursa foto: Marcus Miranda / dreamstime.com

scris 9 apr 2020

Cu bursa americană la cele mai ridicate valori ale ultimelor 4 săptămâni, și bursa românească și-a continuat raliul cu o sesiune în care indicii principali au câștigat 1,6%.

După o cădere de aproximativ o treime în doar câteva săptămâni, pe măsura precipitării crizei coronavirus, bursa românească a intrat într-o etapă de revenire, în acord cu o mișcare similară pentru activele de risc la nivel mondial începând cu a 2-a parte a lunii martie. Investitorii se agață de orice este informație pozitivă și încearcă să împingă cotațiile mai sus.

Urmărește-ne și pe Google News

Motorul pieței au fost la acest moment acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 3,90%, până la prețul de 1,9700 lei/acțiune,  pe transferuri de 7,23 milioane lei, în condițiile în care la o săptămână de la venirea recomandării Băncii Naționale a României în sensul încorporării la capitalurile proprii a câștigurilor aferente anului 2019, instituția de credit nu s-a repliat pentru a renunța la propunerea din AGA de bilanț în vederea distribuirii unor dividende în valoare însumată de 600 milioane de lei.

Manipularea și depozitarea țițeiului și carburanților în terminalul maritim Constanța vor fi scumpite cu peste 12% CITEȘTE ȘI Manipularea și depozitarea țițeiului și carburanților în terminalul maritim Constanța vor fi scumpite cu peste 12%

În același sens de încurajare pentru investitori că, totuși, căderile de cotații ar putea fi ameliorate de repartizări de cash vine o amendare a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la BRD Groupe Société Générale (BRD) din aprilie și în care propunerea acționarului majoritar francez pentru trecerea sumei de 1,53 miliarde lei la rezultatul reportat are o variantă concurentă chiar din partea Consiliului de Administrație și care vizeazăn reinstituirea dividendului brut de 1,64 lei/acțiune anunțat înainte de criza coronavirus, schimbarea fiind doar la nivelul mutării datei plății pentru 27 noiembrie, de la 3 iunie. Titlurile instituției de credit s-au apreciat cu 3,45%, până la prețul de 11,98 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,14 milioane lei.

Sunt mișcările care trag în sus întreaga piață. Indicele compozit BET Plus a câștigat 1,59%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 1,62%, până la nivelul de 8.129,50 puncte. Indicele celor mai lichide acțiuni românești a străpuns inclusiv maximele intraday din ședințele precedente, când s-a oprit în zona retragerii Fibonacci de 38,2% a scăderii din martie, așa cum se vede pe graficul zilnic atașat.

Ședință de revenire la BVB. Acțiunile bancare au aprecieri de peste 3%

După impulsul de revenire pe volume de marți, lichiditatea bate în retragere. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 37,92 milioane lei (7,85 milioane euro), nu numai sub media etapei de vânzări agresive din martie, dar și sub ceea ce a fost activitate de tranzacționare în ultimii 3 ani. Aproape un sfert din aceste schimburi au fost reprezentate de transferurile însumând 8,82 milioane lei pe titlurile OMV Petrom (SNP) care au urcat cu 0,31%, până la prețul de 0,3220 lei/acțiune, într-o zi în care cotațiile internaționale ale petrolului au avut un salt intraday consistent în contextul întâlnirii de la Viena a țărilor exportatoare de țiței au avut pe masă problematica reducerii producției.

Tot la capitolul energetic al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,81%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 29,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,33 milioane lei, titlurile Transgaz (TGN) și-au continuat parcursul de revenire cu un câștig de 2,71%, până la prețul de 265,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,82 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN), susținute de un dividend bun, s-au apreciat cu 0,67%, până la prețul de 15,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,12 milioane lei.

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 6,38 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,44%, până la prețul de 1,1500 lei/acțiune. Ziua a fost încă și mai bună pentru acțiunile SIF astfel încât indicele sectorului fondurilor închise de investiții de la BVB a avut un salt de 1,43%, până la nivelul de 40.195,83 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz