Într-o sesiune în care peste 50% din activitatea de tranzacționare a fost asigurată de acțiunile de pe segmentul energetic și de utilități, indicii principali de la BVB au pierdut peste jumătate de procent, în urma unor vânzări agresive care s-au precipitat către ora închiderii.
Într-o zi în care atenția în piața de capital românească a fost concentrată pe decizia de politică monetară a Băncii Naționale a României, iar bursa americană a fost închisă, remarcabil, la BVB am consemnat o sesiune destul de intensă, cu mișcări importante la nivelul unor cotații și cu un rulaj al pieței de acțiuni peste media perioadei, de 42,81 milioane lei (9,18 milioane euro).
Traiectoria intraday a zilei a semănat foarte mult cu cea de ieri. În cea mai mare parte a ședinței indicii s-au aflat peste referința de ieri, însă vânzări pe final mai agresive au dus indicii principali în jos. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,57%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,54%, până la nivelul de 7.899,99 de puncte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dinspre Europa vântul a bătut mixt: +0,17% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,27% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,07% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,26% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Piața de la București a părut mai degrabă concectată la bursele mari de pe continent, pentru că la nivel regional închiderile au fost pozitive: +1,03% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,09% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,14% pentru indicele PX de la Praga.
Mișcări importante pe segmentul energetic și de utilități
Activitatea de tranzacționare a fost debalansată către schimburile în valoare de 12,69 milioane lei cu acțiuni Romgaz Mediaș (SNG), în ultima zi înaintea datei de înregistrare. Cotația a staționat la nivelul sesiunii precedente de 36,80 lei/acțiune, într-o inerție care a caracterizat și indicele energetic BET-NG, cu un declin de numai 0,04%.
Pe același segment sectorial, al 2-lea rulaj al zilei, de 3,43 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Trangaz (SNG) care au avut o revenire de 0,97%, până la prețul de 313,00 lei/acțiune, după reculul semnificativ ex-dividend, survenit și în contextul necunoscutelor legate de parametrii legii privind exploatările off-shore de hidrocarburi.
Titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,77%, până la prețul de 0,3275 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,93 milioane lei, iar cele ale Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 2,64%, până la prețul de 7,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,21 milioane lei. După închiderea pieței, emitentul a comunicat că directorul centralei nuclear-electrice de la Cernavodă, Marian Șerban, și-a încetat activitatea prin acordul părților.
Slăbiciune și mai mare au arătat în piață acțiunile Electrica (EL). Acestea au scăzut cu 2,12%, până la prețul de 9,2500 lei/acțiune, un nou minim în piață de la listarea acestui emitent în urmă cu 4 ani.
Acțiunile bancare au cedat prim-planul
Interes a existat și pe segmentul fondurilor închise de investiții. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un recul de 3,06%, până la prețul de 0,8550 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,36 milioane lei. Este o mișcare care a tras în jos și indicele financiar BET-FI, care a subperformat pieței cu un declin de 1,10%, până la nivelul de 37.300,39 de puncte.
Pe contrasens față de indice, cu un avans de 0,72%, s-au aflat titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au închis la prețul de 2,0850 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 1,21 milioane lei. Cotația încearcă să-și găsească o zonă de echilibru după creșterea violentă care a survenit anunțului conform căruia SIF Oltenia a ajuns la un acord cu grupul bancar austriac Erste pentru vânzarea pachetului de 6,29% deținut la BCR.
Acțiunile bancare au cedat astăzi prim-planul la BVB. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent din ultimii ani, abia a adunat transferuri de 1,15 milioane lei, într-o zi în care cotația s-a apreciat cu 0,86%, până la prețul de 2,3400 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,16 miliarde lei (2,18 miliarde euro), marginal sub cea a BCR dată de tranzacția menționată mai sus.
Chiar și pe fondul unor vânzări sau al declinului unor cotații, bani merg către bursă. Pe tranșa de retail a ofertei de vânzare derulată pentru aproape 54% din acțiuni de majoritarii Vimetco și Conef la Alro Slatina (ALR) s-au strâns 127 de ordine pentru un număr de aproximativ 821.000 de acțiuni. Plasate la prețul de 6,18 lei/acțiune, valoarea acestor ordine se ridică la 5,09 milioane lei (1,09 milioane euro).