Scăderi pe linie pentru acțiunile de la București, în contextul unui climat de aversiune la risc

Scăderi pe linie pentru acțiunile de la București, în contextul unui climat de aversiune la risc
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 feb 2019

Pe fondul unui sentiment global de aversiune față de activele riscante, generat de tensiunile dintre India și Pakistan, acțiunile de la București au închis puternic în scădere, cu toate sectoarele “pe roșu”.

Corecțiile din piețele asiatice înregistrate în urma declanșării de noi ostilități între India și Pakistan s-au propagat la nivel global, prima reacție a investitorilor fiind să își reducă expunerile pe activele considerate riscante. Principalele burse europene au încheiat tranzacțiile de miercuri cu deprecieri de 0,30% până la 0,80%, tendință urmată îndeaproape și de indicii reprezentativi de pe Wall Street.

Urmărește-ne și pe Google News

La București, indicele compozit BETPlus s-a depreciat cu 1,35%, în timp ce indicele reprezentativ BET a consemnat un declin de 1,37%, până la nivelul de 7.688,80 de puncte.

Șeful World Pensions Council: Prin fondurile de pensii, clasa de mijloc din România poate controla avuția țării. Nu este lăsată pe mâna lui George Soros sau Goldman Sachs CITEȘTE ȘI Șeful World Pensions Council: Prin fondurile de pensii, clasa de mijloc din România poate controla avuția țării. Nu este lăsată pe mâna lui George Soros sau Goldman Sachs

Atenția investitorilor din piața de capital românească a fost îndreptată și înspre noile declarații din spațiul public privind așa-numita “taxă pe lăcomie” introdusă prin Ordonanța 114/2018.

După ce economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat, la începutul săptămânii, că ordonanța ar putea să doboare Pilonul II de pensii, Comisia Europeană a transmis, astăzi, că există un risc crescut ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România, iar slăbirea Pilonului II va afecta piața de capital locală, deja subdezvoltată.

Totodată, Allianz-Țiriac Pensii Private, al doilea jucător de profil, cu active de peste două miliarde de euro și mai mult de 1,6 milioane de clienți, a declarat, pentru Profit.ro, că nu exclude ideea retragerii de pe piață, având în vedere noile condiții impuse de Guvern administratorilor fondurilor de pensii private.

Tabloul din regiune a fost unul mixt: +0,18% pentru indicele PX de la Praga, -0,41% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,24% pentru indicele WIG20 de la Varșovia.

Rulajul din piața de acțiuni de la BVB, de aproape 15,3 milioane de lei, a fost asigurat în proporție de peste două treimi de cele două titluri bancare lichide. Acțiunile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 3,70%, până la prețul de 1,8760 lei, pe transferuri însumând 5,26 milioane de lei.

Pe al doilea rulaj al zilei, de aproape 4,97 milioane de lei, acțiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au suferit un declin de 1,49%, până la valoarea de 11,9 lei.

Al treilea cel mai tranzacționat emitent astăzi, Fondul Proprietatea (FP), a consemnat schimburi de 1,7 milioane de lei și o depreciere la nivelul prețului de 1,46%, până la 0,8760 lei.

Indicele sectorului financiar, BET-FI, a avut un recul de 1,09%.

Pierderile la nivelul indicelui BET-NG au fost ceva mai moderate, de 0,29%, pe fondul unei activități scăzute la tranzacționarea constituenților și al creșterii valorii acțiunilor Transgaz (TGN) cu 0,89%.

Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 1,59%, iar cele ale Romgaz (SNG) cu 0,16%, niciuna dintre acțiuni neavând un rulaj mai mare de 220.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa bucuresti
actiuni
depreciere
evolutii
aversiune la risc