Într-o zi favorabilă activelor de risc la nivel mondial, bursa românească a câștigat jumătate de procent, trasă în sus de aprecierea peste medie a acțiunilor Romgaz, care au adunat și cele mai multe schimburi.
Bursa românească s-a întors marginal sub maximul post-criză, după o sesiune de creștere. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 34,60 milioane lei (7,27 milioane euro), însă a fost asigurat în proporție de 52,75% de schimburile pe un singur emitent. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,94%, până la prețul de 37,60 lei/acțiune, nu departe de maximul atins acum 1 an și jumătate, pe fondul unor volume echivalente cu 14,92 milioane lei în piața reglementată.
Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,33 milioane lei. Tendința de creștere a fost accelerată de la sfârșitul lunii trecute când agenția FTSE Russell a promovat bursa românească la statutul de piață emergentă, iar titlurile producătorului de gaze naturale au fost calificate să intre începând cu septembrie 2020 în structura indicelui FTSE All Cap.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mișcarea de apreciere a fost susținută de un cumpărător puternic, respectiv fondurile de pensii administrate NN, cel mai important jucător local, și care au anunțat că au ajuns la o deținere de 5,02% din capitalul social al emitentului, respectiv cu o valoare de 715,64 milioane lei (150,58 milioane euro) la momentul notificării către bursă. La ultimul preț de piață capitalizarea bursieră a Romgaz se ridică la 14,49 miliarde lei (3,04 miliarde euro).
Deși piața a fost acaparată de transferurile pe acest emitent, mișcarea de apreciere nu a fost singulară. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 0,21%, până la prețul de 2,3850 lei/acțiune, pe transferuri de 8,89 milioane lei, iar pe al 3-lea rulaj al zilei, de 4,11 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,27%, până la prețul de 1,1950 lei/acțiune, doar cu un pas de cotare sub maximul atins de acest titlu în piața secundară în cei peste 8 ani și jumătate de prezență în ring.
Având în vedere ponderea acestor acțiuni în componența principalilor indici, piața în ansamblu a fost „verde”. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,49%, indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,50%, până la nivelul de 9.558,18 puncte, iar indicii sectoriali au avut dinamici apropiate: +0,36% pentru indicele energetic BET-NG și +0,61% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 42.155,17 puncte.
Sub aspect tehnic, indicele BET se află pe un trend bine conturat ascendent, cu maxime și minime din ce în ce ma ridicate conform teoriei lui Dow și cu mediile mobile relevante în proporții Fibonacci în urcare, așa cum se vede pe graficul atașat.
Mișcarea de astăzi a fost favorizată de ziua bună pentru activele de risc din cea main mare parte a orarului de tranzacționare, imprimată de un sentiment pozitiv al investitorilor față de existența unui acord pentru Brexit. Totuși, către seară piața a arătat ezitare, astfel încât în Europa închiderile au fost divergente: -0,30% indicele Euro Stoxx 50, +0,20% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,42% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,12% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,82% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,77% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,71% pentru indicele PX de la Praga.