Indicii bursieri de la București au pierdut cu puțin peste jumătate de procent, într-un moment de slăbiciune în care piața locală nu s-a conectat cu explozia pe noi maxime a bursei americane. Volumele au fost mici, ceea ce sugerează că majoritatea jucătorilor și-au prelungit mini-vacanța de iarnă.
Ultima zi de tranzacționare din anul 2019 a regăsit indicii principali ai Bursei de Valori București în zona maximelor post-criză, dar tendința pozitivă de moment nu s-a translatat printr-o sesiune „verde” și la debutul noului an. Rezultatul a fost o zi de corecții, în care cele mai tranzacționate 4 acțiuni au suferit deprecieri, iar volumele au fost foarte reduse.
Piața locală mai degrabă s-a conectat la atmosfera de tensiune de peste noapte, în care piețele încă au avut de digerat informația cu privire la uciderea într-un atac american cu rachete a generalului iranian Qassem Soleimani, conducător al milițiilor dinn sudul Irakului și care a precipitat o explozie de 3-4% a cotațiilor internaționale ale petrolului și a generat pusee de vânzări pe bursele lumii. Mai puțin a ținut cont piața românească de faptul că joi indicele Dow Jones Average Industrial tocmai a atins un nou vârf istoric de 28.868,80 de puncte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tonul declinului a fost dat chiar de cele mai tranzacționate acțiuni, cu schimburi cumulate de 6,31 milioane lei, cele ale Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,83%, până la prețul de 1,2000 lei/acțiune, după ce în ultima ședință de la BVB din 2019 atinseseră un maxim în piața reglementată în ce aproape 9 ani de prezență în ring a acestui emitent.
Impactul s-a resimțit asupra întregii piețe: indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,51%, indicele financiar BET-FI a pierdut 0,55%, până la nivelul de 9.921,59 de puncte, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,53%, până la nivelul de 9.921,59 de puncte. Sub aspect tehnic, mișcarea nu are neapărat o semnificație tehnică. Este doar o simplă retragere într-un trend ascedent bine conturat, susținut de mediile mobile în urcare și de o secvență intactă a maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow.
Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,39%, până la prețul de 2,5850 lei/acțiune, pe transferuri de 3,12 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un declin mai accentuat, -1,52%, până la prețul de 15,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,22 milioane lei.
Este reacție și la tabloul preponderent negativ de debut de an al burselor europene: -0,52% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,24% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,25% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,19 pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,22% pentru indicele PX de la Praga.
Nu este numai vântul potrivnic ce a bătut din Europa cel care a imprimat închiderea „roșie” de la BVB. Este vorba și despre absența ordinelor consistente de cumpărare. Investitorii par a-și fi prelungit mini-vacanța de iarnă. „Este dezinteres”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, care timp de peste 20 de ani a fost observator al pieței în calitate de trader și realizator de emisiuni TV pe teme bursiere. „Scade DAX-ul cu 1% și la noi un declin de numai 0,5%... Arată că nu este mai nimeni la tranzacționare...”
Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu o depreciere de numai 0,25%, dar activitatea de tranzacționare a fost slabă pe acest segment. Cel mai lichid titlu, cel al Romgaz Mediaș (SNG) abia a adunat transferuri de 1,32 milioane lei, într-o zi în care cotația a coborât cu 0,67%, până la prețul de 36,85 lei/acțiune.