Prima zi de tranzacționare de la BVB aduce corecții, dar nu aduce „la butoane” mulți investitori

Prima zi de tranzacționare de la BVB aduce corecții, dar nu aduce „la butoane” mulți investitori

Bursa românească s-a redeschis, dar nu toți investitorii au revenit de pe pârtiile de schi.

scris 3 ian 2020

Indicii bursieri de la București au pierdut cu puțin peste jumătate de procent, într-un moment de slăbiciune în care piața locală nu s-a conectat cu explozia pe noi maxime a bursei americane. Volumele au fost mici, ceea ce sugerează că majoritatea jucătorilor și-au prelungit mini-vacanța de iarnă.

Ultima zi de tranzacționare din anul 2019 a regăsit indicii principali ai Bursei de Valori București în zona maximelor post-criză, dar tendința pozitivă de moment nu s-a translatat printr-o sesiune „verde” și la debutul noului an. Rezultatul a fost o zi de corecții, în care cele mai tranzacționate 4 acțiuni au suferit deprecieri, iar volumele au fost foarte reduse.

Urmărește-ne și pe Google News

Piața locală mai degrabă s-a conectat la atmosfera de tensiune de peste noapte, în care piețele încă au avut de digerat informația cu privire la uciderea într-un atac american cu rachete a generalului iranian Qassem Soleimani, conducător al milițiilor dinn sudul Irakului și care a precipitat o explozie de 3-4% a cotațiilor internaționale ale petrolului și a generat pusee de vânzări pe bursele lumii. Mai puțin a ținut cont piața românească de faptul că joi indicele Dow Jones Average Industrial tocmai a atins un nou vârf istoric de 28.868,80 de puncte.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019 CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019

Tonul declinului a fost dat chiar de cele mai tranzacționate acțiuni, cu schimburi cumulate de 6,31 milioane lei, cele ale Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,83%, până la prețul de 1,2000 lei/acțiune, după ce în ultima ședință de la BVB din 2019 atinseseră un maxim în piața reglementată în ce aproape 9 ani de prezență în ring a acestui emitent.

Impactul s-a resimțit asupra întregii piețe: indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,51%, indicele financiar BET-FI a pierdut 0,55%, până la nivelul de 9.921,59 de puncte, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,53%, până la nivelul de 9.921,59 de puncte. Sub aspect tehnic, mișcarea nu are neapărat o semnificație tehnică. Este doar o simplă retragere într-un trend ascedent bine conturat, susținut de mediile mobile în urcare și de o secvență intactă a maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow.

Prima zi de tranzacționare de la BVB aduce corecții, dar nu aduce „la butoane” mulți investitori

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,39%, până la prețul de 2,5850 lei/acțiune, pe transferuri de 3,12 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut un declin mai accentuat, -1,52%, până la prețul de 15,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,22 milioane lei.

Este reacție și la tabloul preponderent negativ de debut de an al burselor europene: -0,52% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,24% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,25% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,19 pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,22% pentru indicele PX de la Praga.

Nu este numai vântul potrivnic ce a bătut din Europa cel care a imprimat închiderea „roșie” de la BVB. Este vorba și despre absența ordinelor consistente de cumpărare. Investitorii par a-și fi prelungit mini-vacanța de iarnă. „Este dezinteres”, a declarat pentru Profit.ro Liviu Moldovan, care timp de peste 20 de ani a fost observator al pieței în calitate de trader și realizator de emisiuni TV pe teme bursiere. „Scade DAX-ul cu 1% și la noi un declin de numai 0,5%... Arată că nu este mai nimeni la tranzacționare...”

Indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu o depreciere de numai 0,25%, dar activitatea de tranzacționare a fost slabă pe acest segment. Cel mai lichid titlu, cel al Romgaz Mediaș (SNG) abia a adunat transferuri de 1,32 milioane lei, într-o zi în care cotația a coborât cu 0,67%, până la prețul de 36,85 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
liviu moldovan