Peste jumătate din tranzacțiile de la BVB, realizate pe acțiunile bancare

Peste jumătate din tranzacțiile de la BVB, realizate pe acțiunile bancare

Sursa foto: Peshkova / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 oct 2017

Fără transferurile pe acțiunile Băncii Transilvania și BRD, rulajul pieței de acțiuni ar fi fost mai mic de 10 milioane lei.

Bursa românească este într-un moment de indecizie, cu oscilații modeste, închideri divergente la nivelul indicilor și o activitate de tranzacționare slabă. Nehotărâte au fost astăzi și piețele europene, de asemenea, cu variații neconcludente față de referință: -0,05% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,30% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,03% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,09% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,55% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,83% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,05% pentru indicele PX de la Praga.

Urmărește-ne și pe Google News

La BVB, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,06%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,10%, până la nivelul de 7.997,22 puncte. Este pentru a 4-a ședință de tranzacționare consecutivă în care indicele este blocat între 2 repere tehnice importante, respectiv mediile mobile exponențiale de viteză în proporție Fibonacci de 21 de zile și 55 de zile.

Peste jumătate din tranzacțiile de la BVB, realizate pe acțiunile bancare

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 20,43 milioane lei (4,45 milioane euro), asigurat în proporție de peste 50% de acțiunile bancare. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,3500 lei/acțiune, pe transferuri de 6,19 milioane lei. La același nivel de preț a fost efectuată și o tranzacție specială în piața deal cu un milion de acțiuni, ceea ce ridică valoarea schimbului la 2,35 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a depreciat cu 0,31%, până la prețul de 12,66 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,08 milioane lei. După ce au fost sub presiune de vânzare în luna septembrie, titlurile bancare s-au înscris în ultimele sesiuni bursiere pe o mișcare de revenire care astăzi a dat semne de ezitare.

Analistul financiar Călin Rechea declara pentru Profit.ro că băncile sunt vulnerabile la o majorare semnificativă de dobânzi, prin impactul negativ al portofoliului de titluri de stat. El caracteriza drept „artificială” capitalizarea bancară, aceasta luând în calcul rate de adecvare înșelătoare ale capitalului raportate la activele proprii.

Emitenții de pe bursă au atenție mică pentru investitori. Doar jumătate din firmele listate răspund la e-mail-uri. Companiile de stat se conformează cel mai bine regulilor BVB CITEȘTE ȘI Emitenții de pe bursă au atenție mică pentru investitori. Doar jumătate din firmele listate răspund la e-mail-uri. Companiile de stat se conformează cel mai bine regulilor BVB

Al 3-lea rulaj al zilei, de 1,82 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,82%, până la prețul de 0,8420 lei/acțiune. Este o mișcare care a tras în jos indicele financiar BET-FI, care închis la nivel de 36.377,46 puncte, cu 0,04% sub referință.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,26%. Cel mai lichid emitent din structura sa a fost astăzi Romgaz Mediaș (SNG), care au avansat cu 0,96%, până la prețul de 31,55 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,81 milioane lei.

Tranzacții mult peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat cu acțiuni ale producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP), respectiv echivalentul a aproximativ 970.000 de lei. Cotația a coborât cu 2,80%, până la prețul de 1,04 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
romgaz
calin rechea
fondul proprietatea
compa