După avansul consistent de săptămâna trecută, indicele BET de la BVB a trecut deasupra unor praguri de rezistență și din punct de vedere tehnic are cale liberă să atace ultimul maxim. Totuși, piața încă ezită, iar acest lucru se vede în reducerea drastică a volumelor.
Lipsa de susținere la cumpărare a fost lait-motivul sesiunii de astăzi de la Bursa de Valori București. Piața a avut o ședință de ezitare, cu lichiditate foarte mică. Doar 4 emitenți au depășit un reper al transferurilor de 1 milion de lei, iar cel mai tranzacționat emitent, Banca Transilvania (TLV), ale cărui titluri au staționat la prețul de 2,3600 lei/acțiune, abia a însumat schimburi de 2,11 milioane lei.
Rulajul pieței de acțiuni a fost foarte slab, de 12,37 milioane lei (2,65 milioane euro). Este simptomatic pentru teama investitorilor de a lua poziții decisive. Pentru a 3-a zi consecutivă, indicii principali au avut închideri „roșii”. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,33%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,31%, până la nivelul de 8.281,28 puncte. Este un recul în care indicele revine pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5). Totuși, din punct de vedere tehnic nu mai există rezistență până la ultimul maxim relativ din acest an, astfel încât calea este deschisă pentru noi creșteri, așa cum se vede pe graficul atașat.
Climatul de incertitudine din piețele financiare internaționale este de așa natură încât să îi fi determinat pe investitorii activi la BVB sîă-și amâne luarea unor poziții mai consistente. La nivel european, bursele au avut o sesiune neconcludentă, cu închideri divergente pe indicii principali: -0,14% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,48% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,23% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,14% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,32% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,79% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,46% pentru indicele PX de la Praga.
Al 2-lea rulaj al zilei, de 1,56 milioane lei, l-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 0,99%, până la prețul de 35,65 lei/acțiune. Tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a pierdut 0,28%, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 1,14%, până la prețul de 0,3045 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,38 milioane lei, în ziua în care compania a anunțat că profitul net a crescut anul trecut de 2,4 ori față de 2016, la 2,49 miliarde lei.
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,33%, până la prețul de 0,9140 lei/acțiune, pe transferuri de 1,54 milioane lei, cu numai 2 zile înainte de închiderea ofertei publice de răscumpărare în care emitentul strânge subscrieri pentru achiziția a 1,20 miliarde acțiuni proprii. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia acțiunea FP este cea mai importantă, a subperformat pieței, cu un declin de 0,95%, până la nivelul de 41.498,68 puncte. Acesta a fost tras în jos de amplitudinea deprecierilor care este mai mare pe titlurile celor 5 societăți de investiții financiare. Una dintre acestea, SIF Moldova (SIF2) a anunțat la finalul sesiunii de tranzacționare de astăzi că a încasat 2,04 milioane lei în urma retragerii voluntare din firma Galgros SA Galați.