Indicele principal de la BVB a câștigat o cincime de procent tractat de creșterea acțiunilor Băncii Transilvania, dar cele mai lichide acțiuni s-au aflat în impas. Pe piața AeRO au fost schimbate peste 12% din acțiunile companiei Albapam din Alba Iulia.
După perioade bune de corelare slabă, în sfârșit bursa românească traversează o etapă în care este conectată la piețele externe. Ca și indicii americani, cei de la BVB au oscilații neconcludente într-o zonă de maxime. În SUA, dar și în Europa, acțiunile nu intră într-o fază corectivă, dar nici elanul pe noi valori record nu merge în ședințe cu creșteri susținute.
Se întâmplă și la București. Noi maxime post-criză, o secvență corectivă de 4 ședințe, o revenire puternică, o nouă amendare, un nou ricoșeu. Acesta este peisajul bursier de la acest mijloc de decembrie. Indicele BET Plus a avansat cu 0,21%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,20%, până la nivelul de 9.907,25 de puncte. Sub aspect tehnic, cotația testează o aglomerare de suporturi dinamice date de medii mobile relevante în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.
Ziua a fost, însă, mai negativă decât o arată indicii. Astfel, cele mai tranzacționate acțiuni, cele ale Electrica (EL), ce au adunat schimburi de 11,17 milioane lei, au scăzut cu 0,92%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune. Pe locul 2 în clasamentul lichidității, cu transferuri de 7,06 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au stagnat la prețul de 0,4420 lei/acțiune. În ansamblu, tendința a fost de depreciere pe întreg segmentul energetic al cărui indice sectorial BET-NG a coborât cu 0,25%.
Un declin similar l-a avut și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 46.510,05 de puncte. Este rezultatul declinului titlurilor SIF pentru că Fondul Proprietatea (FP) a avut o ședință de staționare, la prețul de 1,1900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,71 milioane lei.
Rulajul pieței de acțiuni de 40,25 milioane lei (8,42 milioane euro), în ușoară creștere față de sesiunile precedente, a fost susținut și de titlurile din planul secund, cele din zona bancară. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au corectat cu 0,52%, până la prețul de 15,40 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de 6,99 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV) a avut un salt de 1,56%, până la prețul de 2,6100 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj din piața reglementată, de 5,21 milioane lei. Pe acelaș emitent s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 1,87 milioane lei.
Inedit pentru piață, pe sistemul multilateral de tranzacționare AeRO, au fost schimbate 1,32 milioane acțiuni ale companiei Albapam din Alba Iulia (ALB), reprezentând 12,38% din capitalul social. Efectuate la prețul de 1,0000 lei/acțiune, cu 25,00% peste referință, tranzacțiile s-au ridicat la 1,32 milioane lei.