Investitorii de la BVB nu au fugit după seismul bursier american. Au așteptat unda de șoc băgați în tranșee

Investitorii de la BVB nu au fugit după seismul bursier american. Au așteptat unda de șoc băgați în tranșee

Ca și în Primul Război Mondial când cea mai bună reacție la tirul artileriei inamice era să stai în tranșee, pentru investitorii de la BVB cea mai corectă reacție la șocul bursier extern a fost să nu tranzacționeze.

scris 25 oct 2018

Reacția de la Bursa de Valori București după căderea de peste 4% a acțiunilor tehnologice americane și la vânzările din Asia a fost mai degrabă moderată. Indicii principali au pierdut un procent și jumătate, iar unele acțiuni au rezistat chiar bine. Impactul s-a resimțit mai degrabă la nivelul volumelor. Investitorii au preferat să bage capul în pământ în așteptarea unei resorbiri a șocului. Un recul important l-au avut acțiunile OMV Petrom, dar pe o poveste internă.

Investitorii activi la Bursa de Valori București au preferat să nu aibă o reacție majoră la căderea de 600 de puncte de miercuri seara a indicelui Dow Jones Average Industrial. Ordinele de vânzări au fost modeste, iar acest lucru s-a văzut din rulajul mai degrabă slab, de 27,38 milioane lei (5,87 milioane euro), al pieței de acțiuni. Este ca și cum jucătorii de pe piața de capital românească ar fi băgat capul în tranșee.

Urmărește-ne și pe Google News

Aparent au făcut bine. Piața americană este astăzi în recuperare, cu principalii indici având ricoșee de 2-3%. Și piețele europene s-au arătat robuste și închiderile au fost „pe verde”, cu excepția unor indici regionali: +1,09% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,59% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,60% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,03% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,45% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,93% pentru indicele PX de la Praga.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Ce va face SIF Oltenia cu cash-ul încasat de la Erste? În aprilie 2019, acționarii vor fi chemați la consultări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce va face SIF Oltenia cu cash-ul încasat de la Erste? În aprilie 2019, acționarii vor fi chemați la consultări

La BVB, reacția pieței a fost în sensul descendent dat de piețele americane și asiatice, dar amplitudinea mișcării a fost ceva mai redusă, indicele compozit BET Plus pierzând 1,44%. „Uitându-mă la cotații, e o reacție normală”, declara pentru Profit.ro încă după prima oră de tranzacționare Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. „Nu e panică.”

Indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,50%, până la nivel de 8.497,16 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip a găsit un suport dinamic în media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Investitorii de la BVB nu au fugit după seismul bursier american. Au așteptat unda de șoc băgați în tranșee

Este o imagine încă și mai puțin relevantă despre reacția moderată a pieței, pentru că de fapt, indicii principali au fost trași în jos de corecția abruptă, cu 3,84%, până la prețul de 0,3760 lei/acțiune, a titlurilor OMV Petrom (SNP), însă pe un vector local.

Compania-mamă OMV a anunțat astăzi că amână decizia de investiție privind gazele din Marea Neagră, având în vedere că legea off-shore a fost votată târziu și restricționează vânzările. Murgoci de la Estinvest spune că este vorba despre o reacție „la cald” și că până la urmă compania va fructifica oportunitățile de exploatare a perimetrelor concensionate, însă șocul s-a propagat pe bursă.

Declinul a venit pe volume. Titlurile OMV Petrom au adunat schimburi de 10,65 milioane lei în piața reglementată cărora li se adaugă și o tranzacție specială din piața deal cu 14 milioane de acțiuni ale companiei petroliere. Efectuat la prețul de 0,3780 lei/acțiune, cu 3,32% sub referință, transferul se ridică la valoarea de 5,29 milioane lei. Practic, activitatea de tranzacționare pe acest emitent a reprezentat 58,24% din rulajul pieței de acțiuni.

Marius Moldovan, avizat de ASF ca membru în board-ul SIF Transilvania la aproape jumătate de an de la votul acționarilor. A 6-a parte din mandat i-a fost „mâncată” de întârzierea Autorității CITEȘTE ȘI Marius Moldovan, avizat de ASF ca membru în board-ul SIF Transilvania la aproape jumătate de an de la votul acționarilor. A 6-a parte din mandat i-a fost „mâncată” de întârzierea Autorității

Acesta este și contextual în care indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un declin de 1,98%. Totuși, alți emitenți din structura sa au avut deprecieri mai moderate, -0,87% pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 34,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,64 milioane lei și -0,85% pentru titlurile Transgaz (TGN), cu o cotație de 351,00 lei/acțiune la finalul sesiunii de tranzacționare în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 1,19 milioane lei.

Murgoci punctează că majoritatea titlurilor lichide din componența indicelui BET se regăsesc deasupra nivelurilor de cotare pe care se aflau la precedentul impuls de vânzare de pe bursele mari, consemnat acum 2 săptămâni.

Amplitudinea deprecierilor a fost mai mică pentru acțiunile bancare

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,81 milioane le, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,63%, până la prețul de 2,3500 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,31 miliarde lei (2,42 miliarde euro). Consiliului de Administrație a anunțat cu o zi înainte stabilirea unei rezoluții care validează deciziile Adunărilor Generale ale Acționarilor cu privire la fuziunea cu Bancpost.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 13,36 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 658.000 de lei.

O zi mai slabă a avut Fondul Proprietatea (FP), care a pierdut 1,37% la nivelul capitalizării bursiere. Cotația de închidere a fost de 0,9370 lei/acțiune într-o zi în care acest emitent a adunat volume echivalente cu 2,31 milioane lei. Titlurile Fondului au tras și jos indicele financiar BET-FI, în structura căruia este cea mai importantă companie, care totuși a supraperformat pieței, cu un declin de 1,02%, până la nivelul de 36.390,33 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
marcel murgoci
romgaz
estinvest