Indicii de la BVB nu se mai mișcă. Tabloul bursier este salvat de schimburi sporite cu acțiuni TeraPlast, o creștere pe Nuclearelectrica și o tranzacție cu titluri de stat

Indicii de la BVB nu se mai mișcă. Tabloul bursier este salvat de schimburi sporite cu acțiuni TeraPlast, o creștere pe Nuclearelectrica și o tranzacție cu titluri de stat
scris 24 oct 2019

Investitorii nu știu cum să reacționeze la atingerea maximelor post-criză. Au luat mâna de pe „butoane”, iar rezultatul este o neclintire la nivelul indicilor. Este un răgaz pentru îndreptarea atenției către zone ale bursei mai puțin frecventate.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Cu indicii la cele mai ridicate valori din ultimii peste 10 ani, investitorii de la Bursa de Valori București au puțină convingere să împingă cotațiile mai sus. Sesiunea de astăzi a fost în aceeași notă de indecizie ca și cea precedentă. Între acțiunile cu tranzacții mai mari de 200.000 de lei, 7 simboluri au închis „pe verde”, 8 titluri s-au depreciat, iar o acțiune a staționat pe nivelul de referință al zilei anterioare.

Urmărește-ne și pe Google News

Că investitorii ezită să ia poziții decisive se vede și din volume. Rulajul pieței de acțiuni este de numai 27,23 milioane lei (5,73 milioane euro). „După ordonanța 114, străinii au dispărut în piață”, a afirmat într-o discuție cu Profit.ro șeful unei societăți de administrare a activelor financiare. „Au fost ședințe când ordinele lor nu existau deloc.”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV SIF Banat-Crișana pregătește terenul pentru un centru comercial în locul fostelor hale Filan din Pantelimon, recent cumpărate de la Immofinanz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Banat-Crișana pregătește terenul pentru un centru comercial în locul fostelor hale Filan din Pantelimon, recent cumpărate de la Immofinanz

Piața se arată în neclintire. Indicele compozit BET Plus a avansat cu numai 0,04%, iar dinamica a fost încă și mai anemică, +0,03%, pentru indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 9.621,88 de puncte. Sub aspect tehnic, trendul crescător este bine conturat, iar piața se află încă pe un impuls de creștere după testarea în prima jumătate a acestei luni a zonei în care se află media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21).

Indicii de la BVB nu se mai mișcă. Tabloul bursier este salvat de schimburi sporite cu acțiuni TeraPlast, o creștere pe Nuclearelectrica și o tranzacție cu titluri de stat

Ezitare în zonă de maxime arată și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care azi s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 1,1750 lei/acțiune, pe primele tranzacții ale zilei, de 7,66 milioane lei. Aceasta a influențat și indicele financiar BET-FI, care a alunecat cu 0,10% sub referință, la nivelul de 42.290,25 de puncte.

Tot în teritoriu negativ, cu un recul de 0,15%, a fost și indicele energetic BET-NG. Cele mai tranzacționate titluri din structura sa au avut traiectorii divergente. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit o corecție de 0,52%, până la prețul de 37,95 lei/acțiune, pe transferuri de 2,05 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 2,11%, până la prețul de 14,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,34 milioane lei.

Piața locală de capital nu a beneficiat de suflul favorabil pe segmentul de energie. La Londra, cotația țițeiului de tip Brent a atins reperul de 62,00 dolari/baril. Ziua a fost, în general, favorabilă activelor de risc și aceasta s-a văzut și pe tabloul bursier european: +0,40% indicele Euro Stoxx 50, +0,93% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,55% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,58% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,01% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,50% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,74% pentru indicele PX de la Praga.

Fotografia la 9 luni a fondurilor închise de investiții listate la BVB. Profit-mamut la Fondul Proprietatea, penalizări ale investitorilor preț de 50% din valoare și active nete în stagnare pentru SIF Banat Crișana CITEȘTE ȘI Fotografia la 9 luni a fondurilor închise de investiții listate la BVB. Profit-mamut la Fondul Proprietatea, penalizări ale investitorilor preț de 50% din valoare și active nete în stagnare pentru SIF Banat Crișana

La București, titlurile cele mai sensibile la fluctuațiile externe, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au crescut cu 0,84%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,52 milioane lei.

Vedete inedite

Dincolo de titlurile tradițional țintite de investitori, sesiunea de astăzi a fost atipică sub aspectul protagonistelor. Astfel, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au avansat cu 0,38%, până la prețul de 0,2670 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,36 milioane lei în ziua în care emitentul a anunțat înregistrarea acțiunilor nou-emise în cadrul majorării de capital în valoare de 26,75 milioane lei.

De asemenea, titlurile Digi Communications (DIGI) și-au continuat parcursul de revenire, cu un avans de 0,32%, până la prețul de 31,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,05 milioane lei.

Aproape de reperul de 1 milion de lei a fost și o tranzacție cu emisiunea de titluri de stat a Ministerului Finanțelor Publice de 122,00 milioane lei listată în anul 2012 și care are scadența în 2027 (B2707A). Este o revenire în atenție a acestui segment de piață într-o zi în care premierul desemnat Ludovic Orban spune că după datele execuției la 9 luni, noul Guvern nu va putea menține deficitul bugetar.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
digi
teraplast