Bursa de la București s-a depărtat cu 4% de maximele anului. Indicele BET s-a înscris pe un trend descendent destul de bine conturat de la începutul lunii septembrie, observă un manager de fonduri.
Bursa de Valori București a avut astăzi o ședință de tranzacționare „roșie”, cu închideri cu aproape un procent sub referință pentru principalii indici și deprecieri pe 9 dintre cele mai tranzacționate 10 acțiuni. „Tendința negativă s-a accentuat, în ton cu ce se întâmplă în piețele internaționale”, a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management, unde are în administrare, pentru cele 2 fonduri ale companiei, active de 11,84 milioane lei (2,63 milioane euro).
Necunoscutele legate de alegerile prezidențiale din SUA și scăderea cotației petrolului sunt pricnipalele elemente care au catalizat scăderile pe activele de risc, spune acesta. Într-adevăr, astăzi am traversat o nouă zi de vânzări furibunde pe piața petrolului. Cotația țițeiului Brent a căzut cu peste 3%, declinul accelerându-se în ultima parte a sesiunii londoneze, când cotația a ajuns în zona de 45,60 dolari/baril.
Piețele bursiere europene au avut, de asemenea, un recul consistent. Indicele Euro Stoxx 50 a pierdut 1,42%, amplitudinea fiind apropiată pentru indicii FTSE100 de la Londra (-1,04%), CAC40 de la Paris (-1,24%), și DAX de la Frankfurt (-1,47%). Impactul s-a resimțit și la nivel regional, unde indicii PX de la Praga și BUX de la Budapesta au suferit deprecieri de 0,65% și, respectiv 1,02%, în timp ce indicele WIG20 de la Varșovia a avut un picaj de 2,70%.
Tendința pe termen scurt este clar descendentă
„În ultima perioadă există o corelație mai bună între indicele BET și indicii externi”, spune Roșoiu, care remarcă și faptul că, începând cu 9-10 septembrie indicele reprezentativ de la BVB este pe o traiectorie descendentă destul de bine conturată. Un grafic care surprinde formațiunea tehnică semnalată de managerul de fonduri. Maximele sunt din ce în ce mai coborâte ca în trendul descendent, în timp ce parcursul pe termen scurt este încadrat într-un canal de variație coerent delimitat.
Indicele BET a scăzut cu 0,71%, până la valoarea de 6.794,86 puncte, în zona minimelor ultimelor 3 luni, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,85%. Bursa este trasă în jos, atrage atenția Roșoiu, de indicele sectorial energetic BET-NG (azi cu un recul de 0,57%) care a pierdut 8,5% de la începutul anului și 11,5% în ultimele 12 luni.
Care este tabloul care a conturat scăderile pe sectorul energetic
Scăderea este aparent paradoxală pentru că, în ultimele 8 luni, cotația petrolului s-a aflat pe o tendință ascendentă. Sectorul energetic de la BVB a avut însă cauzele interne care să îi determine această traiectorie. A fost perspectiva derulării ofertei Fondului Proprietatea (FP) la OMV Petrom (SNP) cea care a apăsat prețul acțiunilor celei mai importante companii petroliere românești și apoi a fost realitatea din piața gazelor naturale cea care a afectat compania Romgaz Mediaș (SNG) ce a atins în acest an mibnile de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013.
„La gazele naturale am avut consum în scădere, prețuri în scădere și, în consecință, rezultate financiare în scădere”, a declrata Roșoiu. Astăzi, titlurile Romgaz au avut al 2-lea rulaj al pieței, de 2,62 milioane lei, prețul de închidere fiind de 23,40 lei/acțiune în zona unui nivel care se conturează a fi de suport după cum semnala pentru Profit.ro Răzvan Raț, senior trader la BRK Financial Group. Astăzi emitentul a anunțat semnarea a 2 contracte de vânzare de gaze naturale în valoare însumată de 19,36 milioane lei (4,30 milioane euro) cu Termoficare Oradea și Electrocentrale Constanța, ambele acoperind livrări pentru consumul respectivelor entități din luna noiembrie.
Titlurile OMV Petrom au atins în piață un minim post-ofertă de 0,2240 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,83 milioane lei, în condițiile unui recul de 1,10%. La acest nivel, instituționalii care au cumpărat la prețul de 0,2100 lei/acțiune în oferta prin care Fondul Proprietatea a pus pe piață 6,42% din titlurile companiei au un randament de 6,66%, în timp ce insvestitorii de retail care au subscris în primele 4 zile lucrătoare ale ofertei au un câștig potențial de 12,28%.
Roșoiu se așteaptă ca prețul din ofertă să fie văzut și în piața secundară. Compania este frumoasă, are un business integrat, dar nu a performat să surprindă piața. „Evoluția Petrom a fost totdeauna mai degrabă lentă, lipsită de amplitudine”, zice managerul de fond. Acesta este contextul în care investitorii de la BVB și-au pierdut treptat interesul pentru această acțiune și mărturisește că este unul dintre ei.
Tranzacții de peste 7 milioane lei pe piața deal
Acțiunile din sectorul energetic au fost protagonistele și singurelor tranzacții speciale din piața deal, care au avut o valoare însumată de 7,31 milioane lei. Astfel, au fost schimbate 300.000 de titluri Electrica (EL), la prețul de 13,40 lei/acțiune, ceea ce a ridicat valoarea schimbului la 4,02 milioane lei, de aproape ori mai mare decât suma transferurilor pe acest emitent din piața reglementată de 1,28 milioane lei. Pe titlurile Transzgaz s-au efectuat deal-uri de 3,29 milioane lei.
Declin și pe titlurile bancare
Cel mai lichid emitent de astăzi, cu transferuri de 9,42 milioane lei, Banca Transilvania (TLV), a suferit o corecție de 1,69% pentru o închidere la 2,32 lei/acțiune. Schimburile pe acest emitent au reprezentat aproape o treime din rulajul de 30,23 milioane lei (6,71 milioane euro) al pieței de acțiuni. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, ce a BRD Groupe Societe Generale (BRD) a pierdut cu 0,54%, până la prețul de 11,00 lei/acțiune, pe transferuri depășind doar marginal 1 milion de lei.
Creșterile rămân la titlurile ilichide
Roșoiu observă că în topul creșterilor din perioada actuală s-au regăsit acțiuni ale uncor companii mici, mai puțin lichide, precum Romcab Târgu Mureș (MCAB), Intercontinental București (RCHI) și Compa Sibiu (CMP). El personal, continuă să recomande urmărirea titlurilor blue-chip care pot fi mai rezistente în cazul în care, în actualul context tulbure pe plan internațional, piața va fi luată prin surprindere de știri negative.
Tendința descendentă este ceva mai atenuată pe titlurile financiare
De la acest capitol, Fondul Proprietatea (FP), pe volume echivalente cu 2,21 milioane lei, a suferit o corecție de 0,12%, până la prețul de 0,8040 lei/acțiune, în continuare în zona maximului istoric din piața secundară pe acest emitent.
Indicele financiar BET-FI, în structura căruia acțiunea FP are cea mai mare pondere, a avut un recul la jumătate față de media pieței, de 0,47%, valoarea de închidere fiind de 28.604,23 puncte. Parcursul acestui indice este asemănător cu cel al BET, însă depărtarea față de maximul de 29.173,27 puncte din data de 9 septembrie este de numai 1,95%, iar minimul ultimelor 3 luni încă nu a fost atins.