Bursa de Valori București a încheiat o săptămână pozitivă în care a supraperformat piețelor europene, iar indicele său reprezentativ este la numai un pas de a trece pe o valoare pozitivă pentru prima oară în acest an.
Expectativa a dominat ședința de astăzi de la Bursa de Valori București, ceea ce s-a văzut la nivelul rulajului redus al pieței de acțiuni, de 11,41 milioane lei (2,56 milioane euro), în ziua în care președintele băncii centrale a SUA, Janet Yellen, a ținut un discurs așteptat de investitori legat de politica de dobândă pe dolar.
Piața de la București nu a mai avut timp să înglobeze total tendința imprimată piețelor de mesajul șefei Rezervei Federale Americane, care a lăsat să se întrevadă că o întărire a politicii monetare a SUA este destul de probabilă în următoarea lună.
În general, reacția piețelor a fost pozitivă astăzi pentru activele de risc. Indicele Euro stoxx 50, care măsoară evoluția celor mai lichide acțiuni europene, s-a apreciat cu 0,78%, potrivit Bloomberg. Sub această medie au performat indicii FTSE100 de la Londra (+0,39%) și indicele DAX de la Frankfurt (0,53%), în timp ce indicele CAC40 de la Paris s-a apreciat cu 0,85%.
Acesta este contextul în care indicele BET de la BVB a câștigat 0,33%, până la valoarea de 6.985,27 puncte, care este cu 1,12% peste nivelul de 6.907,86 puncte de vinerea trecută și cu numai 0,27% sub ultimul reper al anului 2015. După prăbușirea cotațiilor din ianuarie-februarie, un ultim impuls ar putea duce pentru prima dată indicele reprezentativ al bursei locale în teritoriu pozitiv în 2016.
Banca Transilvania - în zona maximelor istorice, BRD - la topul anului 2016
Acțiunile bancare care au avut un rol important în susținerea actualului parcurs al indicilor către maximele locale au înregistrat și astăzi o sesiune bună. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat, pe primul rulaj al zilei, de 2,55 milioane lei, cu 0,42%, până la prețul de 2,385 lei/acțiune, în zona maximului istoric, ceea ce îi conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,69 miliarde lei (1,95 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a crescut cu 1,82%, până la un nou maxim anual de 11,20 lei/acțiune pe volume depășind doar marginal de 600.000 de lei.
Pe piețele financiare internaționale a fost o săptămână bună pentru prețul petrolului care s-a consolidat în jurul prețului de 50 dolari/baril, cu aproximativ 80% peste minimele de la începutul anului și cu 20% peste ultimul minim relativ consemnat la cumpăna lunilor iulie-august.
Este o evoluție favorabilă care s-a răsfrânt și asuora titlurilor energetice. Astăzi indicele BET-NG a câștigat 0,18%. Cel mai lichid emitent de astăzi din structura sa, Romgaz Mediaș (SNG) a câștigat 0,64% la capitalizarea de piață, pe transferuri de 2,25 milioane lei, prețul de închidere de 23,60 lei/acțiune, fiind cel mai ridicat din perioada ex-dividend.
SIF Banat Crișana își păstrează impulsul dat de oferta de răscumpărare chiar și după închiderea acesteia
Titlurile financiare și-au păstrat elanul din ultimele săptămâni, susținut de programele de răscumpărare derulate de 3 dintre emitenții din structura indicelui BET-FI care astăzi s-a apreciat cu 0,32%, până la valoarea de 28.961,24 puncte.
Din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) s-a aflat pe locul 3 în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 1,85 milioane lei, într-o zi în care cotația a staționat pe referința ședinței de joi de la BVB de 0,7850 lei/acțiune. Volume peste media din ultima perioadă a acestui emitent, respectiv 1,53 milioane lei, am consemnat pe titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), care s-au apreciat cu 0,98%, până la prețul de 1,65 lei/acțiune. Este păstrarea unui elan și după trecerea motivului care a susținut urcarea cotațiilor din ultimele luni, respectiv oferta publică de răscumpărare derulată la prețul de 1,70 lei/acțiune și care a avut o valoare de 52,44 milioane lei.