Indicația lui Draghi că BCE ar putea suplimenta lichiditatea a mișcat puternic piețele

Indicația lui Draghi că BCE ar putea suplimenta lichiditatea a mișcat puternic piețele

După injecțiile de lichiditate ale BCE, investitorii se gândesc din nou că vor ajunge mai ușor la euro.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 oct 2015

Perspectiva unor majorări ale achizițiilor de instrumente financiare de către Banca Centrală Europeană a determinat o volatilitate majoră în piețe. Moneda euro a avut cea mai abruptă scădere în raport cu dolarul din ultimele 9 luni, randamentele titlurilor de stat italiene au devenit pentru prima oară în istorie negative, iar indicele principal al bursei americane a urcat peste un reper tehnic important.

Investitorii au reacționat puternic joi, după discursul de motivare a deciziei de politică monetară a Băncii Centrale Europene rostit de președintele Mario Draghi. Anunțul că programele de stimulare vor fi reanalizate în decembrie a adus subsecvent în piețele financiare ideea că politica de relaxare va continua.

Urmărește-ne și pe Google News

Efectele au fost majore asupra oscilațiior de preț ale unor instrumente financiare importante, precum titlurile de stat europene, acțiunile americane și petrolul. Reacția cea mai importantă a fost pe euro, moneda unică europeană slăbind cu aproximativ 2% față de dolarul american. Cotația euro/dolar a alunecat abrupt, din zona de 1,13 dolari pentru un euro către reperul de 1,11 dolari pentru un euro, potrivit portalului Yahoo Finance. Piețele mizează pe o sporire a cantității de euro după ce Draghi a reamintit că actualul program de achiziții de active, derulat de BCE, este flexibil și poate fi extins în cazul în care va fi necesar.

Un alt câștigător major al achizițiilor instituției cu sediul la Frankfurt ar urma să fie titlurile de stat europene. Randamentele emisiunii reper a trezoreriei Germaniei cu scadența la 2 ani au coborât din zona de 0,3%, până la un nivel negativ de -0,32%. Dacă pe piața bondurilor germane acest lucru nu este o premieră, în schimb, pentru prima oară în istorie, titlurile de stat italiene sunt purtătoare ale unor dobânzi negative, observă Zero Hedge.

Cum s-a resimțit impactul peste Atlantic

Prin contagiune, randamentul notelor de trezorerie ale SUA cu maturitate la 10 ani au coborât cu 0,44%, până la un nivel de 2,00%. Bursa americană fructifică orice știre legată de abundența lichidității.

Indicele S&P500 a urcat încă de la jumătatea ședinței de tranzacționare de la New York în zona de 2.050 de puncte, echivalent cu un avans de 1,6%, fiind pentru prima dată, din 19 august și până în prezent, când media mobilă de 200 de zile este depășită, semnal tehnic pozitiv pentru piață.

Prețul petrolului pare să fi pierdut corelația inversă cu injecțiile de lichiditate, cel puțin pentru un moment. Cotația petrolului de tip West Texas, după avansul de dimineața către reperul de 46 dolari/baril, a coborât după conferința de presă a lui Draghi către nivelul de 45 dolari/baril, limita inferioară a coridorului de variație în care se află de la începutul lunii septembrie.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
mario draghi
petrol
america
euro
dolar
bursa
italia
germania