Holde Agri Invest, cu acționari redutabili, intră astăzi la tranzacționare pe bursă

Holde Agri Invest, cu acționari redutabili, intră astăzi la tranzacționare pe bursă
scris 1 oct 2020

După un plasament reușit de 10 milioane de lei închis la sfârșitul anului trecut, compania Holde Agri Invest, este adusă la cota pieței AeRO a Bursei de Valori București. Inițial, listarea era programată pentru luna iunie. Sacha Dragic,proprietarul Superbet, unul dintre cei mai mari operatori de jocuri de noroc din România, Cornel Popa, partener fondator al casei de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, și Claudia Badiu, deținătoarea companiei de turism Paloma Tours, dar și fiul de numai 20 de ani al fostului director regional al diviziei IFC a Băncii Mondiale au intrat ca acționari în această afacere. 

După succesul la tranzacționare al acțiunilor Norofert (NRF), listate la începutul acestui an, un alt jucător în domeniul agriculturii intră la tranzacționare pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al BVB. Holde Agri Invest (HAI) vizează să ajungă la exploatații agregate de peste 25.000 de hectare și randamente cu 2 cifre. Lansată de un grup de tineri cu experiență într-un proiect similar și intrată sub umbrela Certinvest, societatea a atras încă de anul trecut în acționariat peste 20 de antreprenori și profesioniști ai pieței financiare. Consultant olandez în agricultură, utilaje de ultimă oră, silozuri pentru optimizarea vânzărilor și profit net anual de 16,8 milioane lei până în 2030 sunt argumentele cu care fondatorii vin în fața investitorilor de portofoliu. Promovează proiectul ca unul destinat investitorilor de retail care caută active tangibile. „Ai teren, ai fermă, ai utilaje, ai recoltă.”

Urmărește-ne și pe Google News

Date de la cumpăna dintre ani relevă că cifra de afaceri a companiilor locale care activează în sectorul agriculturii va crește cu aproape jumătate de miliard de euro în acest an, reconfirmând agricultura ca fiind printre sectoarele strategice ale economiei românești.

Tudor Ciurezu, la un pas să își piardă poziția de președinte SIF Oltenia. Boardul societății se conformează deciziei ASF și completează ordinea de zi a unei AGA cu cerințele SIF Banat Crișana vizând schimbări în conducere CITEȘTE ȘI Tudor Ciurezu, la un pas să își piardă poziția de președinte SIF Oltenia. Boardul societății se conformează deciziei ASF și completează ordinea de zi a unei AGA cu cerințele SIF Banat Crișana vizând schimbări în conducere

Dacă oportunitățile din agricultura românească, din lipsa emitenților din sector, au trecut în mare parte pe lângă investitorii de pe bursă, aceștia ar urma să aibă un debușeu important în deceniul următor, o companie care să concentreze exploatații cerealiere mari și care să ofere dividende an de an. Holde Agri Invest (HAI) este societatea cu care Certinvest, cel mai mare administrator independent de active financiare, vine în piață, după ce a preluat sub mantia sa un proiect de business realizat de un grup de tineri antreprenori, beneficiind și de o echipă închegată cu specializare în afacerile din domeniul agricol.

Firma ar urma să fie una de creștere la Bursa de Valori București, planul fiind ca în doar câțiva ani să ajungă la exploatarea în regim multi-modul a unor ferme de câte 2.000-3.000 de hectare de teren agricol, pentru o suprafață agregată de 20.000-30.000 de hectare. Liviu Zăgan, CEO la Holde Agri și coordonator al proiectului, a văzut încă de la început compania și acțiunile ei ca pe o alternativă pentru românii care dispun de economii la populara achiziție de garsonieră în vederea închirierii pentru un venit suplimentar. „La fel de sigur și de palpabil”, a descris investiția pe care o promovează Zăgan într-o discuție cu Profit.ro, adăugând însă că randamentul ar trebui să fie încă și mai mare.

Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI Retailerul polonez de fashion Answear, prezent și în România, pregătește listarea la bursă

Până la investitorii de portofoliu, societatea s-a deschis către o serie de antreprenori cunoscuți în lumea de business românească și care au arătat interes pentru acest tip de plasament după ce au fost contactați în baza relațiilor financiare preexistente cu Certinvest. Cei mai mari investitori vor fi Iulian Cârciumaru și Andrei Crețu, fondatorii companiei 7card și care, prin Vertical Seven Group, au acumulat o deținere de 25,03% din acțiunile Holde Agri încă dinainte de plasamentul privat.

Operațiunea de piață este în derulare chiar în aceste zile sub coordonarea intermediarului SSIF BRK Financial Group din Cluj-Napoca, potrivit unor informații obținute de Profit.ro din piața de capital. Plasamentul ar urma să nu fie mai mare de 29 milioane lei, fără ca subscrieri într-un cuantum mai mic să însemne că vânzarea în vederea listării pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al Bursei nu înseamnă un succes.

DECIZIE Guvernul, obligat de opoziție să majoreze pensiile cu 40%, în ciuda avertismentului că deficitul va urca la 11%. Cresc și fondurile pentru primării și pentru Catedrala Neamului. Executivul e lăsat să se împrumute în acest scop CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul, obligat de opoziție să majoreze pensiile cu 40%, în ciuda avertismentului că deficitul va urca la 11%. Cresc și fondurile pentru primării și pentru Catedrala Neamului. Executivul e lăsat să se împrumute în acest scop

Banii vor fi folosiți pentru achiziția de terenuri agricole, de facilități logistice în domeniu și de utilaje. Compania a operat în anul-pilot 2019 o fermă de 2.800 de hectare de lângă Roșiorii de Vede, județul Teleorman, achiziționată de la un antreprenor spaniol, pentru care a majorat suprafața la 3.500 de hectare într-o achiziție toamna trecută, când Holde Agri a inclus în portofoliul său și un siloz în aceeași locație.

Pe anul în curs, compania a făcut noi achiziții de teren. Interesul este ca fiecare modul să fie de câte 2.000-3.000 de hectare, astfel încât exploatația să fie cât mai eficientă. Prin achizițiile programate pentru anul în curs Holde Agri, pentru fermele Holde#2 și Holde#3, suprafața cultivată era programată să ajungă la 10.000 hectare încă de anul viitor fiind baza de plecare pentru un plan de afaceri care vizează obținerea unui profit net de 4,7 milioane lei în 2023 și 5,7 milioane lei în 2027.

Este planul de business care a atras atenția în piață. O participație încă și mai mare decât cea de 8,00% a Certinvest Management Solutions, respectiv de 8,58% din titlurile Holde Agri, o are firma Anlero Invest din Pitești, deținută de soții Valentin și Andreea Vișoiu, care dețin pachetul de control de la Conarg din Argeș. Cristian Ludovic Pop, fondatorul Animax, cu o participație de 6,02% înaintea plasamentului privat, este, de asemenea, unul dintre cei mai mari acționari.

Ce va însemna firma pentru bursă. Proiect văzut până la o valoare de peste 70 de milioane de euro

Încă din Actul Constitutiv era inclusă în planul de dezvoltare listarea la BVB în 3 ani de zile, dar interesul pentru proiect, începutul foarte bun și posibilitățile de achiziții au precipitat pasul către ringul de tranzacționare. „Oportunitățile ne-au tras de mânecă și am hotărât să nu le scăpăm”, spune pentru Profit.ro Eugen Voicu, cel care își leagă numele de Certinvest și are o experiență de peste 20 de ani pe piața de capital românească.

Cu doar un an de funcționare și cu estimări pentru anul 2020 de venituri operaționale de 46,5 milioane lei și un câștig pretaxare EBITDA de 15,33 milioane lei, Holde nu se putea lista decât pe sistemul multilateral de tranzacționare, dar Voicu apreciază că va fi o „ucenicie” binevenită pe piața AeRO. Ținta este aducerea la cota pieței reglementate. L-am întrebat pe cel care a luat proiectul sub umbrelă la ce valoare vizează să ajungă firma având în vedere ținta pentru o suprafață exploatată de 30.000 de hectare, randamentele pe care le preconizează cu 2 cifre și discountul de regulă cerut pe piața bursieră românească. Miza este pentru o capitalizare bursieră a Holde Agri de 70-100 milioane de euro. „Ambiția este să fim o vedetă pe AeRO. Avem toate ingredientele”, spune Voicu.

Superbet lansează pariul cu agricultura

Este miza pe care o au și antreprenorii atrași deja în proiect. Conform informațiilor Profit.ro, unul dintre cei mai noi intrați este Sacha Dragic, deținătorul casei de pariuri Superbet. Prin D Craig Investments, acesta a dobândit o participație de 5,07% din Holde, un veritabil „pariu cu agricultura”, sintagmă care a devenit celebră la începutul anilor 1990, când a fost lansată de fostul premier Petre Roman.

Tot informațiile Profit.ro relevă că, prin PPA Investiții, Cornel Popa, partener-fondator al casei de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, a cumpărat o deținere de 2,79% din titluri, tot printre cei noi intrați numărându-se și Theodor Mihăescu, fiul de numai 20 de ani al fostului director regional al diviziei IFC a Băncii Mondiale, Ana Maria Mihăescu, ce are 1,02% din acțiuni.

Un proiect a cărui idee s-a conturat la „ferma socrului”

Compania ar urma să fie strunită de o echipă care îl are în frunte pe Liviu Zăgan, în vârstă de 42 de ani. De profesie arhitect, el a activat în business încă de la început, ca partener în biroul de arhitectură Cumulus și cu inițiative în diverse proiecte imobiliare, între care unul dintre cele mai cunoscute este hotelul Hilton din incinta Aeroportului Henri Coandă București-Otopeni, deschis în primăvară.

„Meserie foarte frumoasă”, spune despre arhitectură Zăgan, dar care arată că, în timp, interesul său a debalansat către agricultură, unde s-a implicat mult în ultimii ani, în firma Cerealflor, cu o fermă de 1.700 de hectare în județul Călărași. Ce la început a fost doar un ajutor pentru socrul său, George Lițu, de profesie horticultor, proprietarul fermei, i-a acaparat treptat preocupările, iar acum 90% din activitate Zăgan o desfășoară în domeniul agricol.

Holde Agri Invest, cu acționari redutabili, intră astăzi la tranzacționare pe bursă

La „ferma socrului” a avut ocazia și să-și contureze o echipă. Este vorba despre Marius Botea, care este și director de tehnică agricolă la Holde Agri, dar și de olandezul Pierre Cammaert, agronom care este consultant strategic. „E un om deosebit și chiar ne ajută foarte mult”, spune CEO-ul companiei care vine la bursă.

Nu este numai experiența acestuia. Cammaert este parte în echipa de consultanță Delphy din Olanda, fostă organizație profesională sub egida statului, și este în legătură cu 250 de specialiști de la probleme de sol, până la diferite tipuri de culturi. A decis să vină în proiectul Holde și cu proprii săi bani, având echivalentul a 0,51% din titluri, după cum a afirmat că le-a recomandat și altor prieteni din Olanda să vină să investească în acțiunile firmei. „Pentru mine e un semnal de mare încredere”, spune Voicu.

Nu sunt numai cei din interior care pun miza pe companie. Conform informațiilor Profit.ro, prin Safe Adventure, Claudia Badiu, deținătoarea companiei de turism Paloma Tours, are un plasament pentru 5,00% din acțiunile Holde. Tot asociați cu afaceri în domeniul turismului, intră în firmă Ștefan Andrei Valeriu și Gabriel Mandache, fiecare cu câte 2,79% din titluri, în timp ce Stelian Judele, acționar la Comersind Galați, a cumpărat 3,43% din acțiuni.

Cu tractoarele viitorului pe câmp

Pentru Zăgan este investiția sigură, ceva care investitorul chiar poate percepe că deține. „Banii sunt acolo”, spune el și adaugă că riscul este foarte mic. Râzând, afirmă că îl asociază cu riscul de țară: „Cât o să existe România, o să existe și agricultură.”

Tabloul la 8 luni al fondurilor închise listate la BVB: pierderi și penalizări de piață pe linie CITEȘTE ȘI Tabloul la 8 luni al fondurilor închise listate la BVB: pierderi și penalizări de piață pe linie

Un avantaj competitiv al Holde Agri Invest urmează să fie dat de exploatațiile mari și utilizarea optimizată a utilajelor. Astfel, sub primul aspect, vizează lucrarea a câte 4.000 – 5.000 de hectare de suprafață agricolă cu un tractor de 600 de cai putere și alt tractor de 400 de cai putere. Performanțele noilor utilaje permit o creștere a controlului, sistemele GPS au precizie de centimetri, iar ghidajul face posibilă și efectuarea lucrărilor pe timpul nopții.

Holde Agri Invest, cu acționari redutabili, intră astăzi la tranzacționare pe bursă

Zăgan își amintește că acum 3 ani a fost la târgul de profil de la Hanovra, iar acolo erau și câteva standuri mici cu firme producătoare software pentru lucrările agricole. La evenimentul similar de anul acesta, segmentul IT avea dedicat un pavilion imens, cu standuri uriașe, iar roboții despre care se vorbea acum 3 ani, erau prezenți acolo. Aproape fiecare firmă de utilaje agricole are în dezvoltare un prototip de tractor autonom.

Un acționar al Electroargeș contestă la ASF oferta publică de preluare obligatorie CITEȘTE ȘI Un acționar al Electroargeș contestă la ASF oferta publică de preluare obligatorie

Sub acest aspect, Voicu apreciază că intrarea în piață a Holde Agri este la un moment nimerit. Se poate utila într-un punct de cotitură pentru noile tehnologii. Secvența anilor agricoli, iarăși, ar urma să fie în favoarea companiei, după cum oportunitățile de achiziții există.

Astfel, în România sunt mulți fermieri care au ajuns la exploatații de până la 2.000 de hectare prin dezvoltare organică, dar acum au îmbătrânit, iar schimbările tehnologice sunt majore și necesită investiții mari. Sub acest aspect, are mai mult sens decât munca „pe rupte” într-un ciclu nou, un exit în câștig cu câteva milioane de euro. „Noi nu ieșim la cumpărături, dar doar prin faptul că am devenit un pic vizibili, ne caută ei”, spune Voicu.

Firma are centrul principal în București, capitala fiind bine conectată cu zonele din sudul țării, unde Holde Agri vizează achiziția de noi ferme, respectiv județele Teleorman, Ialomița și Călărași. Utilizarea acelorași utilaje pentru mai multe exploatații, printr-un transport facil al acestora de la o fermă la alta va permite ameliorarea costurilor medii la hectar, conform planului de business.

La întocmirea acestuia, Zăgan a lucrat împreună cu alte 3 persoane care fac parte din nucleul dur al echipei. Este vorba despre Matei Georgescu, director de dezvoltare și deținător a unui pachet echivalent cu 0,50% din acțiunile Holde, despre Alexandru Covrig care este director financiar și acționar cu 0,17% din titluri, acesta având experiență de membru în Consiliul Executiv al Vel Pitar, cel mai mare producător de morărt și panificație.

Finalmente, Robert Maxim este președintele Consiliului de Administrație, cu 20 de ani de experiență în consultanță, inclusiv la KPMG și Citibank România. Cu 8,99% din acțiuni, el este al 2-lea acționar ca mărime după fondatorii 7Card.

Transgaz vrea încă un împrumut masiv pentru investiții CITEȘTE ȘI Transgaz vrea încă un împrumut masiv pentru investiții

Nu este singurul din acționariat cu experiență relevantă în consultanță. Compania a cooptat-o pe Daniela Nemoianu, fost consultant la KPMG, cu o deținere de 5,99% din titluri, pe Alexandru Leonard Leca, cu experiență de director comercial la A&D Pharma și Țiriac Holding, cu o participație de 3,0% din capitalul social și pe fostul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor Publice Dan Manolescu, în prezent președinte al Camerei Consultanților Fiscali, care are 1,00% din acțiuni.

Irina Anghel-Enescu de pe segmentul private equity are cu puțin sub acest reper. Cu ea vine, având o participație similară, și asociatul acesteia la firma Homefresh care livrează mâncare la domiciliu, Marian Șeitan. Acesta este și fondator al firmei de marketing direct Hit Mail.

Angelica Ropotan, care-și leagă numele de distribuitorul de materiale de construcții Arabesque, este un alt nume sonor, care a intrat în acționariatul Holde cu o deținere de 2,14% din acțiuni.

„Am fost selectivi de la început”, spune Voicu despre acționariatul de dinaintea plasamentului privat. Afirmă că participarea arată interes și că este confirmată o realitate din piața de capital că dacă proiectele sunt de anumită dimensiune, bine pregătite și bine comunicate, surprizele sunt mai degrabă plăcute, în sensul existenței unor suprasubscrieri sau al închiderii unor oferte sau plasamente private în perioade scurte.

Spune că în întâlnirile pe care le-a avut la Certinvest cu viitorii acționari a încercat să explice că agricultura nici pe de parte nu are riscul sezonier proverbial, după cum randamentele nu sunt mici. Dimpotrivă, rotația culturilor permite câștig în fiecare an, chiar dacă mai mare sau mai mic, iar câștigurile vizate sunt cu 2 cifre.

Ca un fel de imobiliare, dar pe tarla

Mesajul lui Voicu și către investitorii de portofoliu care ar urma să cumpere în regim de tranzacționare bursieră este că firma este văzută ca echivalentul unui REIT, fondurile de plasamente imobiliare, în care activele sunt tangibile în real estate, iar dividendele sunt date de suma încasărilor din chirii. La Certinvest exista un proiect mai vechi care viza achiziția de terenuri și plasarea lor în arendă, dar contactele cu echipa din jurul lui Zăgan creează condițiile pentru promovarea unei firme integrate, care să asigure și beneficiile din activitatea operațională.

Principiul este același: investești în active, ceea ce înțeleg cei mai mulți investitori individuali de pe bursă. „Ai teren, ai fermă, ai utilaje, ai recoltă”, rezumă Voicu. „E păcat să nu ai expunere pe această zonă.”

Luni de zile cu cerealele în siloz... pentru un preț mai bun

Un al 2-lea avantaj competitiv al Holde, dincolo de raportul eficient dintre suprafața cultivată și utilajele folosite, este cel al vânzării la prețuri cât mai bune după utilizarea capacității din silozurile proprii sau de folosirea accesului la finanțare pentru contractarea de terțe facilități logistice.

Holde chiar a vândut recent sămânță de floarea soarelui la un preț cu 50% mai mare după ce în vară cotațiile erau foarte joase în urma unor culturi foarte mari pentru care au optat fermerii ce au avut experiența nefericită a anului trecut a recoltelor de rapiță care nu au fost bune.

Zăgan chiar are exemplul unui fermier care a așteptat 15 luni pentru a primi prețul pe care l-a vizat la producția sa de grâu. „Dacă îți permiți să faci așa ceva, poți să ai un profit substanțial mai bun. Și nu au spații de depozitare spectaculoase; pur și simplu și-au permis să finanțeze...”, spune CEO-ul companiei care vine la bursă. Obținerea unui preț mare în raport cu traderii de cereale, foarte concentrați și nume puternice în întreaga lume, este tocmai stocarea producției o perioadă mai lungă pentru vânzarea în lunile ianuare-februarie, când de obicei este mai scumpă. „Cheia e depozitarea”, rezumă Zăgan.

Holde Agri Invest se va axa pe cultura mare de cereale, inclusiv bio, unde este un trend favorabil major, și nu vizează zootehnia. Deși nu exclude o deschidere ulterioară pe întreg lanțul, totuși concentrarea va fi doar pe aria actuală de expertiză. „Ne ferim de o capcană de genul ăsta”, spune CEO-ul de la Holde.

Mai degrabă interesul va fi pentru irigații sau pentru serviciile de multiplicare de sămânță, unde deja există deschidere pe piață. Spre exemplu, la porumb, Franța, Ungaria și România furnizează peste 90% din sămânța pentru țările Uniunii Europene, dar are debușee și în piețe precum Ucraina și Rusia.

Cu mare parte din recolta pe anul acesta încă în siloz și cu un profit net prognozat de 3,03 milioane lei pentru 2020, Holde Agri Invest așteaptă investitorii de portofoliu atât în plasamentul privat, cât și ulterior prin achiziții în piața secundară după listarea la bursă. Așa cum spune și simbolul bursier, chemarea este clară: HAI! Rămâne de văzut cum vor cuantifica jucătorii din piață riscurile, elementele de analiză fundamentală și care va fi evoluția din piață a cotației pentru care inițial furnizorii principali de ASK-uri urmează să fie chiar cei de la Certinvest.

viewscnt
Afla mai multe despre
holde agri invest
certinvest
eugen voicu
bvb
bursa