GRAFICE Ședință cu oscilații puternice și volume mari la BVB. Au venit cumpărători sofisticați, însă graficele încă sugerează continuarea impulsului negativ

GRAFICE Ședință cu oscilații puternice și volume mari la BVB. Au venit cumpărători sofisticați, însă graficele încă sugerează continuarea impulsului negativ

Sursa foto: Kurhan / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 feb 2020

În prima jumătate a sesiunii bursiere de astăzi, vânzările s-au exacerbat pe fondul turbulențelor financiare internaționale generate de epidemia de coronavirus. O mișcare de revenire intraday puternică și constantă și pe volume sugerează intrarea la cumpărare a unor instituționali, însă graficul zilnic nu oferă indicații că mișcarea descendentă pe termen scurt s-ar fi oprit.

Ce nu a adus nici decizia FTSE Russell de ridicare a bursei românești la statutul de piață emergentă, aduce în activitatea de tranzacționare coronavirus. Unda de șoc propagată din China și care a intrat în vibrație pe piețele financiare internaționale, a ajuns la BVB, unde a antrenat o secvență de 5 ședințe negative, în care indicele BET al celor mai tranzacționate titluri s-a îndepărtat cu peste 5% față de maximele post-criză atinse la acest început de an, însă a reaprins volumele.

Urmărește-ne și pe Google News

Astăzi, piața locală de acțiuni părea că încearcă o stabilizare, însă reluarea tendinței de depreccere de pe bursele mari nu mult după debutul sesiunii europene, a precipitat un nou puseu descendent și la București, în care la un moment dat indicii principali pierdeau aproape 3%. Totuși, piața a găsit la noile niveluri de preț apăsate cumpărători. Maniera în care cotațiile au fost susținute și apoi ridicate după ora 15.00, e adevărat și într-un context de revenire pe bursele mari ale lumii, trădează faptul că aceștia sunt puternici, au reurse financiare pentru achiziția constantă de pachete și au la bază și propriile analize pentru care achiziționează în zonele respective de preț. Graficul intraday arată forța „taurilor” care s-au interpus vânzărilor de azi.

GRAFICE Ședință cu oscilații puternice și volume mari la BVB. Au venit cumpărători sofisticați, însă graficele încă sugerează continuarea impulsului negativ

Finalul sesiunii a regăsit indicele reprezentativ BET pe nivelul de 9.704,82 de puncte, cu 0,76% sub referință, în timp ce declinul a fost de 0,75% pentru indicele BET Plus. Mișcarea de sens contrar s-a activat după ce piața a lovit un minim al zilei în zona de 9.500 de puncte pe indicele BET, și care reprezenta cea mai coborâtă valoare din ultimele 4 luni. Lumânarea japoneză aferentă zilei de tranzacționare de astăzi are o umbră inferioară foarte mare, ceea ce, asociată cu volumele excepționale, echivalent pentru un rulaj de 89,73 milioane lei (18,66 milioane euro) al pieței de acțiuni sugerează intrarea la cumpărare a unor cumpărători puternici. Pe de altă parte, pe graficul atașat se vede că în continuare avem o secvență de lumânări roșii, cu deschideri de drum pentru noi scăderi, aceasta însemnând că impulsul negativ încă nu este validat ca încheiat.

GRAFICE Ședință cu oscilații puternice și volume mari la BVB. Au venit cumpărători sofisticați, însă graficele încă sugerează continuarea impulsului negativ

Lovirea unor noi niveluri de preț a adus interes pentru mai multe acțiuni, contrar etapei în care activitatea de tranzacționare era concentrată pe câțiva emitenți. Astfel, nu mai puțin de 15 simboluri au adunat schimburi depășind peste 1 milion de lei, așa cum s-a întâmplat în foarte puține ședințe în ultimii ani.

Polarizare, totuși, există. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,5000 lei/acțiune, pe transferuri însumând 24,90 milioane lei. Faptul că acțiunea-fanion a pieței locale nu a avut închidere negativă este, iarăși, un argument, pentru interesul la cumpărare manifestat astăzi. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,64%, până la prețul de 15,56 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,28 milioane lei.

Mecanica Fină, fabrica ce a produs în perioada comunistă primul ceas de mână mecanic din istoria României – celebrul OREX, ratează finanțarea prin obligațiuni CITEȘTE ȘI Mecanica Fină, fabrica ce a produs în perioada comunistă primul ceas de mână mecanic din istoria României – celebrul OREX, ratează finanțarea prin obligațiuni

O robustețe importantă au avut-o și titlurile Fondul Proprietatea (FP), care la acest început de an au atins un maxim istoric. Cotația s-a corectat astăzi cu 0,37%, până la prețul de 1,3400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 14,97 milioane lei. Pentru acest simbol există susținerea ofertei publice de răscumpărare derulată pentru un număr de 200,00 milioane de titluri, reprezentând 2,62% din capitalul social, la un preț de 1,3900 lei/acțiune, superior celui din piață. Emitentul a anunțat după închiderea ședinței de tranzacționare că prelungește perioada de subscriere până la data de 13 martie, față de cea de 4 martie care era prevăzută înainte de amendarea prospectului.

Au supraperformat piețelor și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au alunecat cu 0,15% sub referință, la prețul de 33,85 lei/acțiune, pe tranzacții de 10,67 milioane lei. Intraday, însă, acestea au testat și un minim de 32,75 lei/acțiune. La același capitol energetic al cărui indice sectorial BET-NG a subperformat pieței, cu un recul de 1,18%, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,51%, până la prețul de 0,3910 lei/acțiune, pe transferuri de 5,62 milioane lei.

Compania petrolieră a avut vânt potrivnic din piața internațională a petrolului. Către seară, la Londra, cotația țițeului de tip Brent a coborât către reperul de 53 dolari/baril, un nou minim al acestui an. Ziua a fost în general nefavorabilă activelor de risc. Indicele Dow Jones Average Industrial s-a întors sub pragul de referință de 27.000 de puncte peste care evadase decisiv la începutul toamnei pentru a găsi noi valori record, iar în Europa tabloul a fost mixt, mișcarea de revenire după picajul de marți fiind firavă: +0,14% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,35% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,09% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,12% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,63% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,04% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,88% pentru indicele PX de la Praga.

Rompetrol a investit aproximativ 5 milioane dolari într-un sistem de recuperare a GPL la Petromidia CITEȘTE ȘI Rompetrol a investit aproximativ 5 milioane dolari într-un sistem de recuperare a GPL la Petromidia

La București, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 1,57%, până la prețul de 15,06 lei/acțiune, pe tranzacții de 5,32 milioane lei, în ziua în care producătorul de energie electrică nucleară a raportat pentru anul trecut un profit net de 540,94 milioane lei, cu 31,74% mai mare decât cel de 410,61 milioane lei din 2018. Pe același segment, titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 2,39%, până la prețul de 306,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,43 miloane lei.

După declinul agresiv din ședința precedentă, titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au stabilizat pe referința de 0,4100 lei/acțiune, în contextul unor rulaje de 2,60 milioane lei. Este o supraperformare față de declinul de 0,73% al indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 49.603,30 de puncte și în componența cărora se află. Emitentul a comunicat cu o zi înainte că are o solicitare de convocare a unor AGA din partea unui grup de acționari concentrând 5,02% din titlurile societății, pe ordinea de zi a acestora urmând să figureze atât o modificare a Actului Constitutiv care include eliminarea pragului de deținere, cât și un vot pentr pornirea acțiunii în răspundere contra directorului Mihai Fercală și a președintelui Consiliului de Supraveghere, Ștefan Szabo.

Tot pe segmentul SIF-urilor, titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au depreciat cu 1,14%, până la prețul de 2,6000 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,44 milioane lei, iar volume echivalente cu puțin peste 1 milion de lei, titlurile SIF Banat Crișana (SIF1) au staționat la prețul de 2,8000 lei/acțiune, iar cele ale SIF Muntenia (SIF4) au avansat cu 0,23%, până la prețul de 0,8640 lei/acțiune.

O activitate de tranzacționare chiar mai ridicată, de 1,95 milioane lei, am consemnat pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au suferit un declin de 0,94%, până la prețul de 0,3160 lei/acțiune. Schimburi peste reperul de 1 milion de lei am mai consemnat și pe titluri altminteri cunoscute pentru o lichiditate mai mică: titlurile MedLife (M) au coborât cu 1,62%, până la prețul de 36,40 lei/acțiune, titlurile Transelectrica (TEL) au scăzut cu 2,01%, până la prețul de 19,50 lei/acțiune, iar titlurile Electrica (EL) au suferit un recul de 2,83%, până la prețul de 10,30 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
teraplast