GRAFIC Zi de aprecieri consistente la BVB, în așteptarea unor dividende suplimentare de la companiile de stat. Unde a ajuns indicele BET

GRAFIC Zi de aprecieri consistente la BVB, în așteptarea unor dividende suplimentare de la companiile de stat. Unde a ajuns indicele BET

Sursa foto: Volkovslava / dreamstime.com

scris 8 mai 2020

Bursa românească a avut, în condițiile unor volume moderate, un avans consistent, câștigurile fiind și de peste 3% pe segmentul energetic, unde sunt societățile cu capital de stat și pentru care Guvernul a inițiat o analiză ce poate sta la baza solicitării unor dividende suplimentare ca aport la bugetul public. Indicele BET a avut o explozie direct într-o confluență de rezistențe importante.

Investitorii activi la Bursa de Valori București s-au activat la cumpărare încă de dimineața, după ce joi seara Profit.ro a anunțat că Executivul a inițiat un proces de analiză a bugetelor companiilor cu capital de stat, acesta putând sta la baza acordării de dividende suplimentare care să contribuie la acoperirea deficitului bugetar preconizat a crește după blocarea economiei în contextul epidemiei de coronavirus.

Urmărește-ne și pe Google News

Tendința pozitivă s-a menținut pe parcursul întregii sesiuni, iar finalul acesteia a regăsit indicii în apropierea maximelor zilei. Cel mai important salt, de 3,23%, l-am consemnat pe indicele sectorului energetic BET-NG care concentrează aceste companii, însă impulsul a existat și la nivelul indicilor BET Plus și BET care au urcat cu 2,24% și, respectiv cu 2,31%, ultimul pânăm la nivelul de 8.381,20 puncte. Interesant este că mișcarea s-a oprit la o confluență de praguri de rezistență logice din punct de vedere tehnic, adică maximul relativ din aprilie, media mobilă exponențială de 55 de zile și retragerea Fibonacci de 50,00% aplicabilă impulsului de scădere din martie, repere trasate de Profit.ro încă de acum o lună și jumătate și care au funcționat foarte bine, fiind larg recunoscute de investitori.

GRAFIC Zi de aprecieri consistente la BVB, în așteptarea unor dividende suplimentare de la companiile de stat. Unde a ajuns indicele BET

Piața a fost tractată de acțiunile OMV Petrom (SNP), care au avut o explozie de 5,98%, până la prețul de 0,3545 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacți ale zilei, de 7,90 milioane lei și care au repreztentat nu mai puțin de 29,05% din întreg rulajul de 27,20 milioane lei (5,63 milioane euro) al pieței de acțiuni. Tot la capitolul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 1,95%, până la prețul de 28,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,94 milioane lei.

EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm

Deși pe bursa românească s-a consumat predominant o poveste internă, climatul favorabil de pe piețele europene de acțiuni a ajutat tendința pozitivă. Tabloul Bloomberg a fost în nuanțe de verde: +0,95% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,07% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,35% pentru indicele DAX30 din Germania, +1,21% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,53% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Cea mai directă conexiune cu Europa de la BVB, grupul bancar austriac Erste (EBS), deținătorul BCR, care este listat secundar la București, a câștigat 2,97% la nivelul capitalizării, pe transferuri de 2,07 milioane lei.

Tot pe segmentul bancar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 1,70%, până la prețul de 2,0300 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,25 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avansat cu 0,70%, până la prețul de 11,56 lei/acțiune, pe tranzacții cu puțin peste 942.000 de lei.

Într-o zi în care indicele financiar BET-FI a avut o dinamică apropiată de media pieței, +2,11%, pentru o închidere la nivelul de 41.912,96 puncte, cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a adăugat 1,30% la valoarea de piață, prețul de închidere al titlurilor fiind 1,1650 lei/acțiune într-o ședință care a adunat volume echivalente cu 1,86 milioane lei.

Dintre companiile cu potențial de a avea în viitor distribuții procentuale foarte mari din profit sub formă de dividende, în contextul presiunilor bugetare, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 2,16%, până la prețul de 16,10 lei/acțiune, pe transferuri de 1,77 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au avut o revenire de 1,53%, până la prețul de 265,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,20 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz