GRAFIC Bursa de la București încearcă o conectare la raliul piețelor externe. Fondul german Opus-Chartered Issuances a trecut de o deținere de 5% din SIF Banat Crișana

GRAFIC Bursa de la București încearcă o conectare la raliul piețelor externe. Fondul german Opus-Chartered Issuances a trecut de o deținere de 5% din SIF Banat Crișana

Sursa foto: Denisismagilov / dreamstime.com

scris 4 ian 2018

A 2-a zi de tranzacționare de la BVB a fost una de aprecieri moderate, sub influența aprecierilor consistente ale burselor mature. Impulsul imprimat este însă firav, având în vedere amplitudinea mișcării și lichiditatea pieței de acțiuni românești.

Bursa de Valori București a ratat un an 2017 excepțional în condițiile în care, începând din vară, a pierdut corelația cu piețele externe care au avut evoluții favorabile sau chiar din maxime în maxime la bursa de la New York. La începutul acestui an, jucătorii activi pe piața de capital românească încearcă să nu piardă trenul unui nou raliu furibund pe activele de risc la nivel mondial.

Urmărește-ne și pe Google News

Tendința a fost „verde” la BVB, însă neînsoțită de volume, și cu o ușoară subperformare la nivelul cotațiilor în contextul unor piețe în euforie, cu noi maxime pe bursa americană, cu indicii japonezi atingând cele mai ridicate niveluri din ultimii 26 de ani și cu prețul petrolului Brent la un vârf de peste 68 dolari/baril, nemaivăzut din 2014 încoace.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorie CITEȘTE ȘI GRAFIC Leul încheie anul la ce mai scăzut nivel față de euro din istorie

Indicii principali europeni și ai regiunii noastre au avut aprecieri pe linie: +1,68% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,32% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,55% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,46% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,84% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,62% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,69% pentru indicele PX de la Praga.

La București, după avansul principalilor indici cu aproximativ 2% în prima sesiune de tranzacționare a anului, mișcarea a fost confirmată de noi aprecieri: +0,57% pentru indicele compozit BET Plus și +0,69% pentru indicele reprezentativ BET, care a închis la nivelul de 7.965,70 de puncte. Chiar dacă amplitudinea avansului este sub cea chiar a unor piețe mature, totuși mișcarea s-ar putea dovedi a fi una cu niște conotații mult mai pozitive decât apare în prezent, având în vedere semnalele tehnice transmise de indice.

Practic, în ultimele 2 sesiuni de tranzacționare, indicele BET a trecut peste toate rezistențele care au însoțit trendul descendent din ultima parte a lui 2017, respectiv pragul de referință din zona de 7.860 puncte, linia de trend descendent conturată începând cu luna august și mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), 55 de zile (EMA55) și 200 de zile (EMA200), așa cum se vede pe graficul de mai jos.

GRAFIC Bursa de la București încearcă o conectare la raliul piețelor externe. Fondul german Opus-Chartered Issuances a trecut de o deținere de 5% din SIF Banat Crișana

Piața de la București arată chiar mai rău astăzi dacă avem în vedere că cele mai tranzacționate acțiuni, cele bancare – care au adunat schimburi de 16,08 milioane lei, repezentând 55,80% din rulajul de 28,83 milioane lei (6,22 milioane euro) al pieței de acțiuni – nu au avut închideri pozitive.

Astfel, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au staționat la prețul de 13,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 12,19 milioane lei, iar cele ale Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 0,23%, până la prețul de 2,1700 lei/acțiune, în condițiile unor transferuri de 3,90 milioane lei.

Lipsă de elan pe SIF-uri. Un acționar din Germania a depășit un nivel de 5% pe titlurile SIF Banat Crișana

Subperformanță am avut și pe segmentul fondurilor închise, al căror indice BET-FI a alunecat cu 0,05% sub referință, până la nivelul de 40.343,56 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a avut o apreciere de 0,11% a titlurilor sale, până la prețul de 0,8910 lei/acțiune pe volume echivalente cu 3,69 milioane lei, în ziua în care compania de administrare Franklin Templeton a anunțat că sud-africanul Johan Meyer a preluat integral managementul Fondului de la Greg Konieczny, cel care deținea poziția încă din anul 2010 și care a fost promovat pe o funcție de conducere la nivel regional în interiorul grupului.

Indicele financiar a fost tras în jos de titlurile SIF care au avut închideri negative la nivel agregat. Una dintre aceste societăți, SIF Banat Crișana (SIF1) a notificat astăzi piața că fondul german cu sediul în Dusseldorf Opus-Chartered Issuances a trecut de o deținere de 5,07% din titlurile societății.

Petrolul, combustibil pentru creșterea de la BVB

Cu petrolul pe noi maxime locale, indicele energetic BET-NG a supraperformat astăzi pieței, cu un avans de 1,64%. Cea mai importantă acțiune din structura sa, cea a OMV Petrom (SNP) a crescut cu 2,39%, până la prețul de 0,3000 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,86 milioane lei.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,89%, până la prețul de 32,40 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,64 milioane lei, pe volume echivalente cu 1,64 milioane lei. Compania a anunțat astăzi că a semnat un contract pentru servicii de transport gaze naturale cu Transgaz în valoare de 188,55 milioane lei pentru livrări în intervalul octombrie 2016 – octombrie 2017. Titlurile vânzătorilor de la Transgaz s-au apreciat cu 1,78%, până la prețul de 400,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,16 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
petrol
bvb
bursa
brd
romgaz
transgaz
fondul proprietatea