În contextul unei zile favorabile la nivel internațional pentru activele de risc, și acțiunile românești au a avut o tendință de apreciere. Sistemul operatorului de piață a procesat operațiunile de piață de listare a titlurilor obligatare emise de iHunt și de compania care deține brandul Lăptăria cu Caimac.
Presiunea de săptămâna trecută s-a ridicat cel puțin pentru o sesiune La Bursa de Valori București, ceea ce a permis și un ricoșeu al cotațiilor pe o lichiditate moderată, rulajul pieței de acțiuni fiind de 39,95 milioane lei (8,21 milioane euro), sub media ultimilor 3 ani, dar ameliorat față de cel din luna octombrie.
Condițiile au fost create de o revenire a piețelor de acțiuni dezvoltate. În Europa, tabloul a fost „verde” pe linie: +2,07% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,39% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,09% pentru indicele DAX30 din Germania, +2,65% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,47% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,30% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Romgaz - prăbușire a producției temperatăLa BVB, în top 10 tranzacționare din piața reglementată nu mai puțin de 8 acțiuni au închis peste referința de vineri, aceasta incluzând și un salt de 6,73%, până la prețul de 0,7300 lei/acțiune al titlurilor Bittnet Systems (BNET). Indicii BET Plus și BET au avansat cu 0,72%, ultimul închizând la nivelul de 8.571,90 puncte. Pe graficul atașat se vede ședința nu are o semnificație tehnică, impulsul de pozitiv reprezentând doar o revenire pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), care desemnează tendința pe termen scurt (momentum).
Mișcarea favorabilă a fost susținută chiar de cele mai lichide acțiuni. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,78%, până la prețul de 1,2950 lei/acțiune, pe o activitate de 8,84 milioane lei și titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,53%, până la prețul de 1,9000 lei/acțiune, pe transferuri de 6,87 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 2,99%, până la prețul de 11,72 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,36 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile, vine cu obligațiuni la bursăPovestea zilei în piața românească s-a consumat pe piața de obligațiuni unde sistemul BVB a procesat 2 emisiuni de titluri corporative. Este vorba de o tranzacție de 14,62 milioane lei pentru emisiunea în euro scadentă în anul 2025 a companiei Agroserv Măriuța (MILK25E) care operează marca Lăptăria cu Caimac, dar și de titlurile cu maturitate de 3 ani emise de producătorul local de telefoane mobile iHunt Technology (HUNT23) care a obținut de la investitori o finanțare de 7 milioane lei pentru extinderea pe piețele din Ungaria și Bulgaria.
Rulajul zilnic a mai fost completat și de transferul de tip deal în valoare de 7,20 milioane lei realizat pe titlurile SIF Moldova (SIF2), societate unde acționarii au votat săptămâna trecută schimbarea numelui în Evergent Investment. Sectorul fondurilor închise de investiții a subperformat pieței, cu un avans de 0,34% al indicelui de profil BET-FI, până la nivelul de 39.212,33 puncte.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom este în curs de vânzare a activelor din KazahstanCelălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor de pe segmentul de energie și utilități, a avut o apreciere de 0,60%, într-o zi în care titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avut o revenire de 1,36%, până la prețul de 26,10 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,50 milioane lei și titlurile Electrica (EL) au urcat cu 1,80%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, pe o activitate de 1,72 milioane lei.
Cel mai important emitent de la această categorie, OMV Petrom (SNP), a pierdut 0,32% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,3120 lei/acțiune o sesiune în care a cumulat schimburi de 1,90 milioane lei în piața reglementată. Pe același simbol a fost realizată și o tranzacie de tip deal în valoare de 1,56 milioane lei.