Indicele BET de la BVB a ajuns pe un nou maxim post-criză, marginal peste cel precedent atins săptămâna trecută. Analistul financiar Claudiu Cazacu spune că avansul este lent, dar trendul este justificat de performanța societăților lichide.
Săptămâna de tranzacționare a debutat cu o ședință pozitivă la Bursa de Valori București, unde indicele compozit care măsoară evoluția de ansamblu a pieței a crescut cu 0,38%, iar indicele reprezentativ BET a atins un nou maxim post-criză, după un avans de 0,41%, până la nivelul de 8.957,03 puncte, cu doar 0,05% peste precedenta limită de 8.952,47 puncte, unde a fost închiderea de acum 2 ședințe.
„Nu e o piață simplă”, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers, făcând trimitere la faptul că mișcările bursiere sunt tot mai greu de citit. Piețele de acțiuni păreau că o iau în jos, dar către finalul sesiunii europene deja se înregistra o revenire, iar indicele S&P500 de la New York Stock Exchange se tranzacționa cu jumătate de procent peste referință. „Dumnezeu știe...”, este reacția lui Cazacu față de impulsurile pe termen scurt.
CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, ajung la o participație de 7,4% din acțiunile ConpetÎn Europa, bursele mari au avut o zi „verde”, în timp ce în regiunea noastră investitorii au fost dominați de indecizie, așa cum o arată și tabloul Bloomberg: +0,54% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,42% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,48% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,25% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,29% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,00% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,02% pentru indicele PX de la Praga.
BVB a părut mai degrabă conectată la bursele mari decât la cele regionale. „Piața noastră este într-un mic trend ascendent”, zice Cazacu menționând traiectoria pe care indicele BET s-a înscris începând cu sesiunea din 23 martie și de când a urcat cu aproape 5%. Este un avans care are o dublă eplicație, respectiv randamentele bune ale dividendelor și relativa impermeabilitate a pieței locale față de evoluțiile negative din afară. „Bursa merge milimetric în sus. Nezdruncinată și lent”, a mai spus analistul financiar de la XTB.
Chiar dacă ultimele împingeri ale cotației peste maxime sunt timide, totuși, din punct de vedere tehnic, trendul conturat de la începutul anului este unul puternic și cu o robustețe semnificativă, ilustrată de panta abruptă de înclinație a mediilor mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă eponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă eponențială de 55 de zile (EMA55).
Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, rulajul pieței reglementate a fost astăzi de 34,97 milioane lei (7,51 milioane euro), debalansat însă, asigurat în proporție de 92,96% de primele cele mai tranzacționate 5 acțiuni.
Pe primul loc în acest clasament, cu schimburi însumând 10,49 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,05%, până la prețul de 0,9620 lei/acțiune. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari un număr de 5,30 milioane acțiuni proprii și pentru care a încasat 2,79 milioane lei la BVB și aproape 609.000 de dolari la Londra, unde Fondul este listat secundar.
La același capitol al fondurilor închise de investiții, acțiunile SIF au avut, prin contrast, o zi mai slabă, ceea ce a făcut ca și indicele financiar BET-FI să subperformeze pieței, cu un avans de 0,09%, până la nivelul de 40.143,01 puncte.
Povești cu petrol și aluminiu
Indicele energetic BET-NG a urcat, de asemenea, cu 0,24%, până la nivelul de 745,13 puncte. În ultimul timp sectorul a fost tractat de creșterea acțiunilor OMV Petrom (SNP). Acestea s-au apreciat și astăzi cu 0,71%, până la prețul de 0,3545 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,17 milioane lei. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare a acestei luni că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 10,26%.
Cazacu de la XTB spune că acțiunile locale sunt influențate și de evoluțiile din piețele externe ale materiilor prime cu care sunt legate. Astfel, titlurile celei mai importante companii petroliere românești au beneficiat de escaladarea la Londra cotației țițeiului de tip Brent a unui nou maxim al ultimilor 3 ani, în zona de 74-75 dolari/baril în care s-au regăsit și astăzi.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Senatul a adoptat noua formă a Fondului Suveran, cu mai puține companii. La cererea Eurostat, Fondul nu va avea garanții guvernamentale și va putea vinde pachete majoritare la companii de statPrin contrast, titlurile Alro Slatina (ALR) s-au corectat în ultimele 2 sesiuni cu 1,90% din maximul de 4,2000 lei/acțiune, în contextul în care pe piața londoneză de nerefoase London Metal Exchange, cotațiile contractelor la termen pentru aluminiul primar s-au corectat agresiv pe fondul sancțiunilor impuse de americani pentru liderul de piață din Federația Rusă. O declarație de astăzi a secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a lăsat o portiță de relaxare a condițiilor de piață, afirmând că Rusal ar putea fi exceptată de la sancțiuni dacă rupe total legăturile de acționariat cu oligarhul Oleg Dierepaska.
Tranzacții de 11 milioane lei pe acțiunile bancare
În ansamblu, sunt dividendele cele care oferă motorizare bursei. „Este un trend decent justificat de performanța celor mai multe societăți lichide”, spune și Cazacu. Beneficiind de intenția acordării unui dividend brut de 4,99 lei/acțiune care include dividende suplimentare din rezerve, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat astăzi cu 0,27%, până la prețul de 37,30 lei/acțiune, nu departe de maimele de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013, pe transferuri de 5,51 milioane lei. Compania a raportat astăzi valoare realizată de 3,41 milioane lei a contractului pentru prestarea serviciilor de transport de gaze naturale către Transgaz (TGN) pentru primul trimestru din acest an.
Al 2-lea rulaj al zilei, de 8,73 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 0,94%, până la prețul de 2,6800 lei/acțiune care îi conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 11,63 miliarde lei (2,50 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,51%, până la prețul de 15,52 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,41 milioane lei. Cele 2 acțiuni bancare dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, fapt pentru care sunt achizițiilor investitorilor nerezidenți care vor să ia expunere pe piața de capital românească.
Bursele cresc. Nu o pot face prea mult cu un război comercial la orizont
Intrările de capital străin vor fi influențate, însă, de parcursul piețelor mari. Cazacu de la XTB atrage atenția că indicele S&P500 al bursei americane se află în consolidare într-o formațiune de triunghi care, în general, este una de continuare a trendului. „Riscurile sunt, totuși, destul de vizibile și în sens descendent.”
Companiile mari din tehnologie, lideri în trendul ascendent vor veni în curând cu rezultatele financiare trimestriale, iar anticipările sunt că acestea vor fi pozitive. Tendința este probabil să fie favorabilă inițial, dar dacă aceasta va dura numai câteva sesiuni, ar însemna un semn de slăbire a pieței, iar vara ar putea fi marcată de pesimism, mai spne analistul financiar.
El insistă că dacă știrile cu privire la conturarea război comercial între SUA și China vor confirma un astfel de scenariu, cu bariere și tae majorate, există potențial de scădere. „Dacă vom continua pe linia aceasta, nu cred că piețele pot ignora contextul”, a conchis Cazacu.