Chiar dacă Europa e mai aproape, tot e greu fără americani la BVB

Chiar dacă Europa e mai aproape, tot e greu fără americani la BVB
scris 28 nov 2019

După avansul consistent pe noi maxime post-criză, bursa românească a avut o ședință de ușoare corecții, pe fondul unor volume foarte mici în contextul unei zile în general mai slabe în piețele financiare internaționale, cu bursele americane închise. SIF-urile nu au mai avut suflu și pentru a 2-a zi după votul pentru ridicarea pragurilor de deținere.

Maxime pe indicele BET, transferuri importante pe piața deal, praguri eliminate la SIF-uri, titluri noi emise de Patria Bank pe segmentul obligațiunilor pe segmentul obligațiuni este tabloul luminos al sesiunii bursiere de miercuri, însă acesta nu a mai avut suflu măcar preț de o zi. Ședința subsecventă este una de apatie, cu ușoare corecții și un rulaj al pieței de acțiuni de numai 18,06 milioane lei (3,78 milioane euro), la mai puțin de jumătate față de ce a însemnat o zi obișnuită de tranzacționare de la începutul toamnei. Este și rezultatul unei prezențe slabe a investitorilor instituționali nerezidenți într-un context în care bursele americane au fost închise pentru o sărbătoare națională.

Urmărește-ne și pe Google News

Până și pe acțiunile SIF, electrizate ieri de un vot în Parlament care deschide calea eliminării pragurilor de deținere în anul 2020, sesiunea a fost calmă din punctul de vedere al lichidității, observă Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. În ziua precedentă, creșterile de 3-4% și activitatea sporită caracterizate de broker drept „agitație” s-au produs cu gândul investitorilor că s-ar putea ajunge la o „exacerbare a prețurilor”. „Nu s-a întâmplat aceasta”, spune Murgoci.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Năstase, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România: Sunt unii care îți iau \ CITEȘTE ȘI Năstase, Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din România: Sunt unii care îți iau "taxă de șmecher" la graniță dacă vrei să imporți curent

Nu a fost nici vânzare; cele 2 titluri de pe acest segment care au depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de lei nu au trecut sub nivelurile de referință de miercuri. Astfel, titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au apreciat cu 0,63%, până la prețul de 1,5800 lei/acțiune, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) au staționat la prețul de 2,5400 lei/acțiune, cu doar o sutime de ban sub valoarea medie la care președintele Tudor Ciurezu a achiziționat din piață cu o zi înainte un număr de peste 45.000 de titluri și pentru care a plătit aproximativ 115.000 de lei.

Murgoci de la Estinvest remarcă și corecția „sănătoasă” a titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), care au pierdut 2,43%, până la prețul de 2,8100 lei/acțiune și se așteaptă ca periodic interesul să se aprindă pe acest segment, unde investitorii vor încerca să ghicească și fcare va fi primul SIF pentru care se va declanșa prima bătălie spre a fi controlat. „Probabil vor mai exista ședințe de volatilitate ridicată”, mai spune brokerul.

La același capitol al fondurilor închise de investiții, al cărui indice sectorial BET-FI a coborât cu 0,39%, până la 46.953,75 puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,1800 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 3,63 milioane lei.

CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorul

În ansamblu, piața a suferit o ușoară corecție. Indicele BET Plus a alunecat cu 0,07% sub referință, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,06%, până la nivelul de 9.869,45 de puncte. Sub aspect tehnic, sesiunea este lipsită de lichiditate, indicele celor mai lichide acțiuni românești fiind pe un trend ascendent bine conturat, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow, și cu un impuls susținut în care fiecare retragere din ultimele luni a găsit suport dinamic în media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Chiar dacă Europa e mai aproape, tot e greu fără americani la BVB

Piața a fost susținută în acest interval de 3 acțiuni care ar urma și să intre, începând cu septembrie 2020, în cadrul indicelui FTSE All Cap, ar titlurile s-au aflat și astăzi pe radarul investitorilor. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au adunat schimburi de 3,54 milioane lei într-o zi în care titlurile sale s-au corectta cu 0,39%. Murgoci se așteaptă la o continuare a acestui parcurs pentru un motiv foarte simplu: „Aprecierea a fost poate un pic prea forțată într-o perioadă foarte scurtă de timp.”

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a suferit un recul de 0,26%%, până la prețul de 15,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,77 milioane lei.

Finalmente, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,26%, până la prețul de 37,90 lei/acțiune, în zona maximelor în cei 6 ani de prezență în ringul bursier a acestora, pe tranzacții de 2,31 milioane lei. Brokerul de la Estinvest afirmă că acest impuls este alimentat de așteptări potrivit cărora compania va prelua de la Exxon Mobil partea corporației americane din perimetrul gazifer Neptun Deep din Marea Neagră. O dinamică apropiată, +0,30% a avut-o și indicele energetic BET-NG. În ansamblu, Murgoci se așteaptă să avem câteva zile de corecții, poate nu neapărat o piață negativă, dar cu „așezări de prețuri”.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
marcel murgoci
estinvest