Valoarea de piață a tuturor celor 371 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB) atât pe Piața Reglementată (PR), cât și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT), a depășit în premieră nivelul de 301 de miliarde lei la finalul primelor 11 luni ale acestui an, anunță Bursa. Companiile listate la Bursa de Valori București au ajuns să reprezinte 21,3% din PIB-ul României pe anul 2022.
”Valoarea de piață a tuturor celor 371 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB) atât pe Piața Reglementată (PR), cât și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT), a depășit în premieră nivelul de 301 de miliarde lei la finalul primelor 11 luni ale acestui an. Din această cifră, 287 miliarde lei o reprezintă capitalizarea celor 85 de companii listate pe PR și 14 miliarde lei capitalizarea celor 286 de companii de pe SMT”, anunță Bursa.
Piața de capital din România și-a continuat în noiembrie evoluția puternic ascendentă înregistrată pe parcursul anului. Doar luna trecută indicele BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate pe Piața Reglementată (PR) a Bursei de Valori București (BVB), a avut un avans de aproape 3,5%. O rată de creștere similară a fost înregistrată și la nivelul indicelui BET-TR, care include și dividendele. La nivelul PR, cel mai semnificativ avans din rândul indicilor BVB a fost în cazul BET-NG, care include companiile din energie și utilități, cu un plus de 4,7% doar în noiembrie, scrie News.ro.
Tot luna trecută, indicele BET AeRO, dedicat companiilor reprezentative listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT), a câștigat 4,9%.
La finalul primelor 11 luni ale acestui an, indicele BET a ajuns la 14.712 puncte, ceea ce înseamnă o creștere de 26,1% obținută doar în acest an. Indicele care include și dividendele, BET-TR, a închis ultima ședință de tranzacționare din noiembrie la un nivel de 30.371 puncte, ceea ce corespunde unei creșteri de 33,9% realizată până acum pe parcursul acestui an. Indicele companiilor din energie și utilități, BET-NG, a crescut cu 26,8%, până la 1.080 puncte la final de noiembrie, în timp ce indicele BET AeRO a ajuns la 945 puncte, în urcare cu 14,2% în primele 11 luni ale anului.
Evoluția puternic pozitivă a pieței de capital a fost influențată, printre altele, de listarea Hidroelectrica, cel mai mare IPO din Europa realizat până acum în acest an, de continuarea programului de obligațiuni de stat Fidelis, creșterea numărului de investitori până la un nivel record de 168.000, precum și de proiectele realizate la nivelul BVB, ca operator de piață și sistem. Într-un astfel de context intern, valoarea de piață a companiilor listate la BVB a crescut semnificativ și a ajuns la cel mai înalt nivel din istorie.
”Mai exact, capitalizarea tuturor celor 371 de companii listate la BVB atât pe Piața Reglementată, cât și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare, a depășit în premieră nivelul de 301 de miliarde lei la finalul primelor 11 luni ale acestui an. Din această cifră, 287 miliarde lei o reprezintă capitalizarea celor 85 de companii listate pe PR și 14 miliarde lei capitalizarea celor 286 de companii de pe SMT. La nivelul cumulat al PR și SMT, capitalizarea companiilor listate a crescut cu 43% doar în acest an. De altfel, în ultimii șase ani, valoarea de piață a tuturor companiilor listate la BVB s-a dublat”, arată BVB.
Luând în calcul doar companiile românești listate la BVB, capitalizarea acestora a crescut cu 127% de la 97 miliarde lei în 2018 la 220 miliarde lei în acest an.
CITEȘTE ȘI KSHG Auto Harness se extinde din nou în România„Companiile listate la Bursa de Valori București au ajuns să reprezinte 21,3% din PIB-ul României pe anul 2022. Valoarea tuturor companiilor listate la BVB este astăzi la cel mai ridicat nivel din istorie, depășind 300 miliarde lei. Credem că aceste date sunt elemente care conturează un tablou cât se poate de clar de dezvoltare economică și anume că putem avea o economie puternică doar printr-o bursă puternică. Vom continua să promovăm BVB ca un canal esențial de finanțare pentru companiile românești pentru că rezultatele de până acum ne arată că dezvoltăm bursa în direcția corectă: doar în ultimii 5 ani, pe piața de capital românească, au fost listate 176 de instrumente financiare, cu o valoare cumulată de 10,8 miliarde euro”, spune Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.
Valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piața Reglementată a BVB a înregistrat un record absolut la finalul primelor 11 luni ale acestui an, când a depășit 31,3 miliarde lei, echivalentul a 6,3 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică în acest an a ajuns la 136 milioane lei, echivalentul a 27,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacțiilor a trecut, la finalul primelor 11 luni din acest an, de 1,6 milioane de tranzacții. La nivelul SMT, valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de aproximativ 519 milioane lei, echivalentul a 105 milioane euro, ceea ce corespunde unei valori medii zilnice de 2,25 milioane lei sau 0,45 milioane euro.
„Am primit în acest an o confirmare fără echivoc din partea pieței că nu există afacere prea mare în România care să nu poată fi listată la BVB. Avem în țară multe companii cu istoric solid și acestea pot deveni o poveste de succes atât la nivel național, cât și regional, iar listarea la bursă este o etapă firească de dezvoltare. Valoarea de piață luând în calcul doar companiile românești listate la BVB a crescut cu 127% în ultimii 6 ani, de la sub 100 miliarde lei în 2018 la 220 miliarde lei în acest an. Suntem încrezători în dezvoltarea viitoare a pieței, ținând cont atât de măsurile pe care le-am implementat până acum, de perspectiva operaționalizării Contrapărții Centrale, creându-se astfel premisele includerii României pe lista MSCI privind acordarea statutului de Piață Emergentă”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București.
În total, peste 176.000 de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare au fot realizate pe SMT-ul BVB în primele 11 luni ale anului.
În ceee ce privește listările de instrumente financiare, printre evenimentele cu impact semnificativ asupra pieței de capital se remarcă oferta Hidroelectrica și continuarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis. Oferta publică inițială (IPO) a Hidroelectrica (H2O), lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, a atras în total 9,28 miliarde lei (circa 1,9 miliarde euro sau 2 miliarde dolari) pentru 89,7 milioane de acțiuni reprezentând 19,94% din numărul total de acțiuni și a devenit cea mai mare ofertă din Europa și a patra cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate până acum în acest an. Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piața Reglementată a BVB și este cea mai mare companie românească listată la BVB din punct de vedere al capitalizării.
Piața de capital din România a câștigat vizibilitate atât pe plan internațional, cât și intern. La finalul primelor 9 luni ale anului, numărul investitorilor prezenți în piața de capital românească a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare față de numărul de acum cinci ani.