Deși toți indicii de la Bursa de Valori București au avut închideri peste nivelurile de referință, ședința de tranzacționare a fost mai degrabă neconcludentă, cu închideri divergente la nivelul celor mai lichide acțiuni și volume slabe.
Într-o zi marcată de oscilații puternice în piețele financiare internaționale, bursa românească a fost mai degrabă caracterizată de apatie. Este un comportament al ultimilor ani că investitorii nu mai reacționează la fluctuațiile din piețele externe, așa cum se întâmpla în etapa „boom”-ului bursier de la jumătatea deceniului trecut sau în criza financiară, ci iau în calcul că lichiditatea scăzută a pieței românești nu le va permite să reintre rapid în poziții.
Tendința de a lua mâna de pe „butoane” în astfel de momente de turbulențe la nivel mondial s-a văzuit și astăzi, când rulajul pieței de acțiuni de la BVB a fost de numai 31,96 milioane lei (6,76 milioane euro) și acela concentrat în proporție de peste 2 treimi pe primele cele mai tranzacționate 2 acțiuni.
CITEȘTE ȘI Într-un răstimp de secetă la nivelul ofertelor primare și cu etape mari de lichiditate scăzută în piața secundară, BVB își reduce veniturile și raportează un profit semestrial cu 45% mai micAstfel, titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 0,45%, până la prețul de 11,05 lei/acțiune, pe transferuri de 11,56 milioane lei. De asemenea, pe volume echivalente cu 11,16 milioane lei, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 0,46%, până la prețul de 1,1000 lei/acțiune. Titlurile mai au factor de tractare timp de o săptămână în oferta de răscumpărare derulată de emitent la prețul de 1,2100 lei/acțiune pentru un număr de 150,00 milioane de titluri, reprezentând 1,65% din capitalul social.
Este remarcabil că toți indicii de la BVB au consemnat creșteri, chiar dacă acestea au fost modeste: +0,18% pentru indicele BET Plus, +0,41% pentru indicele financiar BET-FI, +0,05% pentru indicele BET-NG și +0,18% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 9.117,18 puncte. Indicele titlurilor blue-chip românești păstrează argumente tehnice pentru o nouă atacare a maximelor post-criză, cotația fiind susținută de multiple suporturi mobile în medii mobile relevante în proporții Fibonacci și o linie de trend, evidențiată pe graficul de mai jos.
Ajutor ar putea veni și dinspre piețele financiare internaționale unde la jumătatea sesiunii de la New York s-a înregistrat un puseu puternic de aprecieri, ce a adus din nou indicele Dow Jones Average Industrial deasupra reperului de 26.300 de puncte. În Europa, închiderile au fost „pe verde”: +0,92% indicele Euro Stoxx 50, +0,33% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,99% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,60% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt și +1,44% pentru indicele WIG20 de la Varșovia.
La București, titlurile Băncii Transilvania (TLV), care dau sentimentul pieței românești și sunt folosite ca vehicul prin care investitorii instituționali nerezidenți iau expunere pe România, au avut, de asemenea, o zi pozitivă. Cu o zi înainte de raportarea semestrială, titlurile instituției de credit au câștigat 0,21%, până la prețul de 2,3800 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 4,91 milioane lei.
În rest, reperul de 1 milion de lei al tranzacțiilor nu a mai fost depășit de niciun alt emitent. Primul titlu sub acest prag, cu schimburi însumând aproximativ 806.000 de lei, a fost cel al Conpet Ploiești (COTE), care s-a apreciat cu 0,51%, până la prețul de 78,40 lei/acțiune în ziua în care transportatorul de țiței a raportat un profit net semestrial de 31,18 milioane lei, în creștere cu 44,22% față de cel de 21,62 milioane lei din perioada similară a anului trecut.