Bursa românească, revenire de 7% pe măsură ce piața încearcă să se acomodeze cu ordonanța care taxează multinaționalele

Bursa românească, revenire de 7% pe măsură ce piața încearcă să se acomodeze cu ordonanța care taxează multinaționalele

Sursa foto: Kim Takhyzh Sviridov / dreamstime.com

scris 24 dec 2018

Susținuți de aprecierile de peste 10% ale acțiunilor Băncii Transilvania, BRD și OMV Petrom, indicii bursieri de la BVB au avut o revenire robustă după ce investitorii s-au eliberat de necunoscut și au aflat forma finală a ordonanței de urgență cu modificări majore de ordin fiscal și de reglementare în domeniile bancar, energie și telecom.

Investitorii activi la Bursa de Valori București și-au întrerupt minivacanța de Crăciun pentru a reveni „la butoane” într-o sesiune de tranzacționare scurtată, dar intensă. Oscilațiile au fost puternice și rulajul pieței de acțiuni ridicat, de 50,56 milioane lei (10,89 milioane euro), reflectând un interes sporit pentru o piață mișcată de știri. Atenția a sporit, iar investitori s-au activat. „Nu am timp deloc”, spunea un broker din Ardeal. „Am și clienți și ordine.”

Urmărește-ne și pe Google News

Piața a simțit o eliberare după ce a aflat forma finală și „îndulcită” a unei ordonanțe de urgență care include o taxă pe activele bancare, plafonarea prețului gazelor naturale, o taxă de pe cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, dar și o reformă a cadrului de operare a sistemului de pensii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Taxa pe activele bancare, concepută ca un antidot al unei prezumtive cartelizări. „A existat tot timpul această suspiciune” CITEȘTE ȘI Taxa pe activele bancare, concepută ca un antidot al unei prezumtive cartelizări. „A existat tot timpul această suspiciune”

Rezultatul este o revenire consistentă. Indicele compozit BET Plus a câștigat 6,84%, ceea ce înseamnă o recuperare de aproape o treime a picajului antrenat de pachetul de măsuri guvernamentale. Piața încearcă să se acomodeze unei noi realități.

Pentru Rareș, timp de peste 10 ani broker pe piața de capital românească, deciziile guvernamentale sunt logice. „Au făcut un lucru excepțional de bun”, spune acesta, apreciind că este o contrapondere firească a unei realități din mediul corporativ. „Pleacă capitalul din țară fluierând.” Spune că nu știe exact dacă metodologia și calculele sunt cele bune, dar este de acord cu direcția măsurilor. „Mi se pare corect tot ceea ce se întâmplă.”

Guvernanții nu se tem că băncile vor părăsi România. Sunt gata oricum să le pregătească înlocuitori. \ CITEȘTE ȘI Guvernanții nu se tem că băncile vor părăsi România. Sunt gata oricum să le pregătească înlocuitori. "N-o să vedeți niciodată un câine plecând de la măcelărie"

Tendința de revenire a fost încă de la debut, însă mișcarea ascendentă a devenit mai conturată după ora 11.30, când indicele principal a accelerat pentru o închidere la nivelul de 7.452,99 de puncte, cu 7,05% peste referință. Presiunea constantă la cumpărare pe parcursul întregii sesiuni, așa cum se vede pe graficul intraday atașat, trădează prezența instituționalilor în mișcarea de revenire.

Bursa românească, revenire de 7% pe măsură ce piața încearcă să se acomodeze cu ordonanța care taxează multinaționalele

Acest fapt se vede și din activitatea de tranzacționare sporită și amplitudinea aprecierilor, care este mai mare pe acțiunile preferate tradițional de investitorii instituționali străini, respectiv cele bancare și ale OMV Petrom, care dețin ponderea în cadrului indicelui MSCI pentru România.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un ricoșeu de 11,11%, până la prețul de 2,0000 lei/acțiune, pe tranzacții de 25,18 milioane lei, reprezentând aproape jumătate din rulajul de azi de la BVB, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 10,13%, până la prețul de 11,52 lei/acțiune, pe volume de 4,16 milioane lei.

Cele 2 acțiuni bancare lichide de la cota BVB au fost și cele mai lovite săptămâna trecută la BVB, după ce Guvernul a promovat o taxă pe activele financiare care se calculează progresiv în funcție de nivelul indicelui de dobândă ROBOR. Cu experiență relevantă în industria financiară românească, Rareș consideră normală intervenția statului: „Până acum zburau banii din bănci în străinătate. Nu îi impozita nimeni pe nimic. Și numai pierderi...”

În volatilitatea extremă de final de an, revenirea puternică de astăzi nu reprezintă neapărat un semnal că s-a atins un minim local. Investitorii încă tatonează pentru găsirea unor repere de tranzacționare noi, după ce impactul știrii a deteriorat parametrii tehnici în care piața se afla înainte de anunțarea ordonanței de urgență. Graficul zilnic atașat pune în perspectivă mișcarea de astăzi.

Bursa românească, revenire de 7% pe măsură ce piața încearcă să se acomodeze cu ordonanța care taxează multinaționalele

Pentru Rareș, consecințele picajului bursier au fost exagerate în media. „Ce importanță are că-ți cade bursa într-un stat în care bursa n-are nicio valoare...”, spune el insistând asupra faptului că doar în cazuri excepționale companiile se finanțează utilizând mecanismele bursiere. „Ca economie reală, bursa n-are nicio valoare.”

Revenire robustă pe acțiunile OMV Petrom. Titlurile Romgaz rămân în urmă

Afectați de măsurile care prevăd o plafonare a prețului la gazele naturale la 68 MWh, cei 2 producători din piața locală au avut azi, de asemenea, o zi de revenire. Mai robustă, un salt de 10,54%, până la prețul de 0,3095 lei/acțiune, a fost cea de pe titlurile OMV Petrom (SNP), care au adunat în piața reglementată schimburi de 5,76 milioane lei. Prin contrast, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au câștigat 1,96%, până la prețul de 28,55 lei/acțiune, pe transferuri de 5,45 milioane lei, trâgând în jos indicele BET-NG, care a subperformat pieței, cu un avans de 5,56%.

Piața are încă de digerat impactul măsurilor fiscale care afectează în special multinaționale. El însuși fost angajat al unei companii străine cu prezență în mai multe țări din regiune, Rareș vorbește despre cealaltă perspectivă: „Ce-ai vrea să facă și statul ăsta?! Pe mine mă scoate din sărite atitudinea asta de #rezist. Uite dom’le ce nenorociri fac ăștia; îi taxează pe străinii care au venit aici. Să mori tu! Dar până acum străinii ăștia care au venit aici unde au fost, când nu i-a taxat nimeni?... Toată lumea vrea autostrăzi, toată lumea vrea să o ducă bine... păi pe ce bani?!”

Uniunea Europeană, locul unde țările își pun în brațe unele altora „bombe cu ceas”

Pe segmentul fondurilor închise de investiții, revenirea a fost de 5,20%, așa cum este măsurată pe indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 34.456,15 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP) s-a apreciat cu 4,76%, până la prețul de 0,8800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,44 milioane lei. Managerul Fondului, sud-africanul Johan Meyer, avertiza la jumătatea săptămânii trecute, că măsurile fiscale propuse de Guvern sunt „o bombă cu ceas” pentru economie.

Rareș, care a fost inclusiv manager de portofoliu la un instituțional, are o perspectivă diferită: „Tu crezi că ăia care au dat normativele alea vin așa?... că ăia sunt proști? Tu crezi că ăia de la stat nu știu că expatriază ăștia banii?... Dacă erau cuminți și-și plăteau impozitele, să fii sigur că nu interveneau. Tu crezi că statul n-are informații că le pleacă banii de la ăia?...”

Mutarea este făcută pentru protejarea unor interese în detrimentul altor țări din Uniunea Europeană, dar nu este un caz singular și sunt și state puternice ce procedează similar, contrar principiilor piețelor libere sau ale Tratatelor UE, dar având la bază interese naționale specifice. Rareș are propriul său exemplu. „Cum au găsit și ăștia metode să fenteze legislația asta a Uniunii Europene cu notarii publici... Du-te tu în Germania, ca notar public, și fă-ți cabinet. Poți? Păi nu poți, că vezi dom’le trebuie echivalări, alea, alea... Dar să te duci să tragi la șaibă poți, nu? Te lasă. Că au nevoie. Așa cum au găsit ăia legislația necesară ca să facă chestia asta, așa au găsit și ăștia legislația necesară să le impoziteze capitalul. Care e problema?! Eu nu văd nicio problemă în asta”, a conchis fostul broker.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz