Bursa românească, între vântul de scădere de la americani și un telegraf pentru bani de la Moscova

Bursa românească, între vântul de scădere de la americani și un telegraf pentru bani de la Moscova
scris 11 oct 2018

Indicii principali de la BVB au pierdut un procent într-o zi în care investitorii au reacționat la șocul bursier de pe bursele mari. Pe piață s-au procesat emisiuni de obligațiuni în valoare de 673 milioane lei emise de International Investment Bank, instituție cu sediul la Moscova.

Aparent neanunțat, declinul abrupt de ieri și de dimineață al Bursei de la New York și al piețelor asiatice s-a răsfrânt cu putere în Europa. Închiderile au fost pe linie negative: -1,77% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,94% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,92% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,48% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -1,70% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,49% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,23% pentru indicele PX de la Praga.

Urmărește-ne și pe Google News

La București, tendința a fost similară, însă mult mai atenuată. Indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,07%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 1,01%, până la nivelul de 8.401,96 de puncte. Pe grafic, lumânarea aferentă sesiunii de astăzi indică o deschidere cu „gap”, reacție bruscă a pieței la mișcările de pe bursele mari ale lumii unde criticile președintelui SUA, Donald Trump, la adresa polticii monetare a Rezervei Federale Americane a precipitat o mișcare descendentă care se contura de mai multe sesiuni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Bursa românească, între vântul de scădere de la americani și un telegraf pentru bani de la Moscova

Indicele titlurilor blue-chip a trecut sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), iar mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), s-au intersectat, dând semnal negativ pentru piață.

AGA de la Transelectrica aprobă componența provizorie a Consiliului de Supraveghere, însă nu și planul de remunerație. Rectificarea de buget este votată de Ministerul Economiei CITEȘTE ȘI AGA de la Transelectrica aprobă componența provizorie a Consiliului de Supraveghere, însă nu și planul de remunerație. Rectificarea de buget este votată de Ministerul Economiei

Tonul vânzărilor a fost dat de acțiuni tradițional preferate de investitorii instituționali nerezidenți, primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni adunând schimburi reprezentând aproape jumătate din rulajul de 40,55 milioane lei (8,69 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,91%, până la prețul de 2,3050 lei/acțiune, pe transferuri de 8,47 milioane lei, iar cele ale a BRD Groupe Société Générale (BRD) au scăzut cu 0,75%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,21 milioane lei.

Vin pe bursă obligațiuni internaționale de 673 milioane lei

În acest climat de aversiune la risc în piețele mature, o ancoră vine de la o instituție internațională. International Investment Bank (IIB), cea care în anii ’70 a fost fondată ca o variantă pentru Fondul Monetar Internațional a blocului economic estic de orientare socialistă CAER vine pentru al 4-lea an consecutiv cu un exercițiu de piață, listând obligațiuni la BVB. Tranzacțiile de plasare a instrumentelor financiare scadente în anul 2021, denominate în lei și în euro au fost efectuate, valoarea acestora ridicându-se la 673 milioane lei (144,19 milioane euro). Deocamdată nu au fost furnizate informații către piață despre dobânzile purtate de respectivele titluri obligatare.

Declin în linie cu restul pieței pentru acțiunile OMV Petrom

Într-o zi în care cotațiile internaționale ale petrolului s-au corectat sever pe fondul aversiunii față de risc a investitorilor, la BVB al 2-lea rulaj al zilei l-am consemnat pe titlurile OMV Petrom (SNP), respectiv 5,56 milioane lei pe piața reglementată și tranzacții speciale de tip deal în valoare agregată de 2,50 milioane lei. Cotația de închidere a fost de 0,3770 lei/acțiune, cu 1,05% sub prețul de referință.

Indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 1,54%, tras în jos de deprecierea de 1,91% a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 33,40 lei/acțiune o sesiune, pe fondul unor schimburi de 5,10 milioane lei. Amplitudinea scăderilor a fost apropiată pe acțiunile Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) și Electrica (EL).

FP în sus, SIF-urile în jos

Segmentul fondurilor închise de investiții a supraperformat ușor pieței, indicele financiar BET-FI coborând cu 0,84%, până la nivelul de 36.416,31 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a urcat cu 0,87%, până la prețul de 0,9270 lei/acțiune, pe transferuri de 2,98 milioane lei.

Prin contrast, titlurile SIF au avut un declin în linie cu media pieței. Cel mai lichid dintre acestea, cel al SIF Oltenia (SIF5) s-a depreciat cu 1,84%, până la prețul de 2,1350 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 985.000 de lei. Interesul pentru această societate s-a mărit în contextul în care societatea a încasat suma de 140 milioane de euro în urma vânzării pachetului de acțiuni reprezentând 6,29% din titlurile BCR, cea de-a 2 bancă a României, înstrăinat către acționarul majoritar, grupul bancar austriac Erste.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia