Indicele reprezentativ BET de la BVB a urcat în această săptămână cu aproape 3% în condițiile în care fiecare zi a avut închidere „verde”.
Bursa a închis săptămâna cu volume de tranzacționare în urcare puternică, rulajul pieței de acțiuni fiind de 57,50 milioane lei (12,57 milioane euro), covârșitor debalasat, însă, către un singur emitent, Fondul Proprietatea (FP). Cu toate acestea, tendința ascendentă a avut o pierdere de viteză, aprecierea fiind de numai 0,06% pentru indicele compozit BET Plus și de 0,07% pentru indicele reprezentativ BET. Remarcabil, a fost cea de-a 5-a sesiune consecutivă de creșteri, în acest interval indicele BET câștigând 2,97%, de la nivelul de 8.132,73 puncte, la nivelul de 8.374,71 puncte.
Este un avans survenit pe un context intern, al unui ricoșeu din minimele din iunie rezultate din sperietura legată de perspectiva desființării Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, cel mai constant cumpărător de acțiuni de la BVB, așa cum menționa pentru Profit.ro și Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România, ce vedea resurse care țin de piața noastră pentru aprecieri.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a piețeiTabloul internațional nu a fost unul favorabil, bursele europene indicând aproape pe linie „roșu”: -1,37% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,47% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,57% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,66% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,65% pentru indicele WIG 20 de la Varșovia, +0,59% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,45% pentru indicele PX de la Praga.
Aproape 56% din activitatea de tranzacționare a fost reprezentată de schimburile în valoare de 32,15 milioane lei cu titluri Fondul Proprietatea. Cotația s-a corectat cu 0,23%, până la prețul de 0,8700 lei/acțiune, care situează capitalizarea bursieră a emitentului la 8,76 miliarde lei (1,91 miliarde euro). Nu a fost un declin în măsură să tragă în jos sub linia de referință indicele financiar BET-FI, care a închis în urcare cu 0,12%, la nivelul de 33.529,30 puncte.
Indicele energetic BET-NG a stagnat, iar cel mai tranzacționat emitent din structura sa a fost Romgaz Mediaș (SNG), al 2-lea rulaj al zilei în piața reglementată, de 5,60 milioane lei, și transferuri speciale în piața deal în valoare de 3,77 milioane lei. După o succesiune de creșteri pe noi maxime ex-dividend, astăzi cotația s-a corectat cu 0,70%, până la prețul de 28,40 lei/acțiune.
Un recul încă și mai puternic, de 1,44%, l-au avut acțiunile Electrica (EL), care au închis la prețul de 14,40 lei/acțiune. Titlurile distribuitorului de electricitate au avut un avans furibund în această săptămână pe știrea potrivit căreia compania cumpără de la Fondul Proprietatea pentru 752,03 milioane lei pachetele minoritare deținute anterior de FP la 4 subsidiare ale sale.
Așa cum se vede pe graficul atașat, acțiunea tinde să reintre în interiorul benzilor Bollinger după ce forțase limita superioară pentru 4 ședințe consecutive, mișcarea de reașezare fiind anticipată de Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, care, însă vede însă aceste titluri înscrise pe un parcurs către o retestare pe termen scurt a maximelor din zona de 15,00 lei/acțiune.
Interes a existat și pentru acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat, pe tranzacții de 3,47 milioane lei, cu 0,34%, până la prețul de 2,97 lei/acțiune, nivel cu doar 3 pași de cotare sub maximul istoric de 3,00 lei/acțiune care la sfârșitul lunii mai dădea instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro). Surse din piață confirmă că Banca Transilvania este tot mai departe de tranzacția de cumpărare a Băncii Românești, care ar urma să fie achiziționată de OTP Bank. Analistul financiar Liviu Moldovan declara pentru Profit.ro cu 3 luni în urmă că trendul de creștere pe acțiunile cu simbolul TLV este susținut de percepția pieței că banca va mai prelua și altă instituție de credit în condiții avantajoase. Investitorii ar fi văzut astfel replicarea cazului cumpărării în condiții de stres a Volksbank, una dintre sursele profitului expcețional al Băncii Transilvania din precedenții 2 ani.
Cealaltă acțiune bancară de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) a staționat pe referința sesiunii precedente de 14,18 lei/acțiune, în condițiile unor volume echivalente cu 1,06 milioane lei.