Bursa românească închide într-un climat de indecizie o săptămână care a debutat cu un șoc negativ de 1,5%

Bursa românească închide într-un climat de indecizie o săptămână care a debutat cu un șoc negativ de 1,5%
scris 14 dec 2018

După ce în prima sesiune de tranzacționare a acestei săptămâni indicii principali de la Bursa de Valori București au suferit un recul ceva mai abrupt, antrenat de declinul de peste 3% de pe acțiunile bancare, piața ulterior s-a calmat, iar ședința de astăzi a fost în aceeași notă a oscilațiilor neconcludente.

După un impuls negativ și volume destul de ridicate, bursa românească a tins să piardă din forță, iar sesiunea de astăzi a devenit de-a dreptul anemică, având fluctuații minore la nivelul indicilor și un rulaj al pieței de acțiuni de numai 24,95 milioane lei (5,36 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News

Impasul mișcării de recuperare pe activele de risc din piețele financiare internaționale a contribuit la lipsa de angajament de la Bursa de Valori București. În Europa, cu excepția indicelui BUX de la Budapesta care a câștigat 0,21%, tabloul a fost „roșu”: -0,63% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,47% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,88% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,54% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,31% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,07% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV O nouă companie vine pe bursă: Ovidiu Budeanu, proprietarul Arena Mall din Bacău, se pregătește de listare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O nouă companie vine pe bursă: Ovidiu Budeanu, proprietarul Arena Mall din Bacău, se pregătește de listare

La BVB, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,17%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,16%, până la nivelul de 8.574,48 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip pare blocat momentan între mediile mobile exponențiale de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), și în zona limitei inferioare a canalului ascendent de variație care a încadrat parcursul pozitiv bursier început în iulie.

Bursa românească închide într-un climat de indecizie o săptămână care a debutat cu un șoc negativ de 1,5%

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schmimburi însumând 8,56 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au suferit un declin de 0,29%, până la prețul de 13,70 lei/acțiune. Prin contrast, Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvana (TLV) s-au apreciat cu 2,36%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,75 milioane lei.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 5,24 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,14%, până la prețul de 35,90 lei/acțiune. Deși indicele energetic BET-NG a alunecat cu 0,04% sub referință, tras în jos de deprecierea de 1,43% a titlurilor Transgaz, cele mai lichide titluri de pe acest segment au fost „pe verde”.

Astfel, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,51%, până la prețul de 9,8900 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,74 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au urcat cu 0,18%, până la prețul de 11,12 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,63 milioane lei.

Guvernul ia anul acesta o sumă record de la companiile de stat, inclusiv banii din rezerve, pentru a acoperi deficitul bugetar CITEȘTE ȘI Guvernul ia anul acesta o sumă record de la companiile de stat, inclusiv banii din rezerve, pentru a acoperi deficitul bugetar

Cea mai bună dinamică, +2,88%, au avut-o titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au închis la prețul de 2,1400 lei/acțiune o sesiune în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 1,21 milioane lei. Interesul pentru societate a sporit în condițiile în care aceasta are pe bilanț, din această toamnă, cu 140 milioane euro în plus după ce a vândut către grupul bancar austriac Erste participația sa de 6,29% din acțiunile BCR, cea de-a 2-a instituție de credit din sistemul bancar românesc.

Pe același segment al fondurilor închise de investiții care și-au publicat la acest sfârșit de săptămână bilanțurile la 11 luni și al căror indice sectorial BET-FI s-a apreciat cu 0,32%, până la nivelul de 36.736,50 de puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 0,82%, până la prețul de 0,9620 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de aproximativ 673.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica