Bursa românească încheie săptămâna cu o ședință de corecții. Suflul mișcării ascendente este slab din punctul de vedere al volumelor

Bursa românească încheie săptămâna cu o ședință de corecții. Suflul mișcării ascendente este slab din punctul de vedere al volumelor
scris 12 apr 2019

Indicii principali de la BVB au pierdut aproximativ 0,7%, după avansul susținut din ultimele 2 săptămâni. Investitorii au ezitat să plaseze ordine de cumpărare decisive pe parcursul întregii săptămâni.

Investitorii știu în mare parte ce dividende ar urma să încaseze în contul câștigurilor companiilor listate de anul trecut și parametrii randamentelor acestora, dar le lipsește o perspectivă a amplitudinii corecțiilor ex-dividend. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, semnalează pentru Profit.ro că în general jucătorii sunt lipsiți de informații în măsura în care companiile listate care cad sub incidența așa-numitei „taxe pe lăcomie” nu au furnizat indicații asupra impactului noului cadru de taxare asupra rezultatelor financiare pe anul în curs.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum cotațiile se află într-un rally destul de extins, investitorii au fost temători în a urmări parcursul de recuperare. Este ceva care s-a văzut în principal la nivelul volumelor, foarte reduse în această săptămână.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Externalizată de BVB, Cartea Albă a companiilor listate va fi reluată în acest an. Este un ghid pentru ca emitenții de pe bursă să-și exploreze adevărata valoare, spune președintele Asociației care derulează proiectul CITEȘTE ȘI Externalizată de BVB, Cartea Albă a companiilor listate va fi reluată în acest an. Este un ghid pentru ca emitenții de pe bursă să-și exploreze adevărata valoare, spune președintele Asociației care derulează proiectul

Etapa de ezitare s-a văzut astăzi când investitorii au preferat să marcheze o parte din profituri înainte de zilele nelucrătoare, neștiind ce va mai rezerva săptămână viitoare. Astfel, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,69%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,73%, până la nivelul de 8.267,38 de puncte.

Indicii au fost trași în jos de ajustarea cu 2,51% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care au închis la prețul de 0,9320 lei/acțiune o sesiune în care acestea au avut cea de-a 2-a activitate de tranzacționare a zilei din piața reglementată, de 2,66 milioane lei. Impctul a fost mai puternic pentru indicele financiar BET-FI care s-a depreciat cu 1,44%, până la nivelul de 35.824,14 puncte.

Este ce a dat culoarea „roșie” pieței româmnești într-o zi în care la nivel european principalii indici au avut închideri pozitive: +0,36% indicele Euro Stoxx 50, +0,26% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,31% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,54% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,35% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,58% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,23% pentru indicele PX de la Praga.

Și la BVB piața păstrează perspectivele favorabile. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide încă se află pe un impusl de creștere pe termen scurt, cu cotația încă susținută de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească încheie săptămâna cu o ședință de corecții. Suflul mișcării ascendente este slab din punctul de vedere al volumelor

Interesul s-a mutat în ultima sesiune a săptămânii pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au asigurat aproape o treime din rulajul de 24,26 milioane lei (5,10 milioane euro) al pieței de acțiuni. Titlurile producătorului de gaze naturale au urcat cu 0,30% în piața reglementată, până la prețul de 33,40 lei/acțiune, pe transferuri de 5,16 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială din piața deal, în valoare de 2,83 milioane lei.

Prin contrast, acțiunile bancare au cedat ștafeta lichidității, iar tendința a fost negativă. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,23%, până la prețul de 2,1650 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,52 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au alunecat cu 0,15% sub referință, la prețul de 13,36 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 702.000 de lei.

Grupul TeraPlast înființează o companie pentru reciclarea PVC-ului rigid CITEȘTE ȘI Grupul TeraPlast înființează o companie pentru reciclarea PVC-ului rigid

Într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent s-a tranzacționat în jurul maximului de 72,00 dolari/baril al ultimelor 5 luni, la BVB titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un declin de 0,41%, până la prețul de 0,3665 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al segmentuluii regular, de 1,95 milioane lei. De asemenea, pe acest emitent s-a mai realizat și un transfer de tip deal de 1,84 milioane lei.

La același capitol energetic, al cărui indice energetic BET-NG a coborât cu 0,39%, pe titlurile Electrica (EL) a mai fost realizată o tranzacție specială. Realizat la prețul de 11,20 lei/acțiune, cu 1,32% sub referință, ceea ce situează valoarea schimbului la 1,03 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica