Prăbușirea subită a volumelor de la BVB este explicată de un broker atât prin depășirea perioadei de dividend, cât și printr-o prudență a investitorilor față de o eventuală amânare a reintrării în normalitate după ce majorarea numărului de testări a adus o creștere a raportărlor infecțiilor cu noul coronavirus. „Pe măsură ce a început să crească numărul de cazuri deja lumea stă în așteptare să vadă ce se întâmplă”, spune Răzvan Raț de la BRK Financial din Cluj-Napoca.
La Bursa de Valori București am consemnat a 11-a sesiune a unei etape prelungite de oscilații laterale și o nouă zi cu volume foarte mici. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 15,78 milioane lei (3,26 milioane euro) într-o ședință în care doar pe 4 emitenți a fost depășit reperul unor transferuri de 1 milion de lei. „Lumea cumva încă așteaptă să facă investiții”, a declarat pentru Profit.ro Răzvan Raț, director general adjunct la BRK Financial Group. „Ca și tipar, cei care nu au acțiuni stau cu bani în cont și așteaptă să cumpere acțiuni în perioada următoare.”
El explică această expectativă prin creșterea numărului de cazuri de infecții cu noul coronvirus în condițiile în care autoritățile au intensificat testările în această perioadă. Aceasta îi face pe investitori să stea în așteptare pentru a vedea ce direcție ia piața. „Pe măsură ce a început să crească numărul de cazuri deja lumea stă în așteptare să vadă ce se întâmplă. A fost revenirea pe măsură, foarte mare, după scăderea din martie, dar cred că dacă începe din nou o problemă pe partea asta medicală, lumea se așteaptă să mai fie o corecție sau o scădere și atunci mai degrabă stă”, mai spune brokerul de la Cluj-Napoca.
CITEȘTE ȘI Acțiunile europene scad, pe fondul temerilor privind pandemia de coronavirus. Wirecard pierde încă 44% din valoare. “Emoțiile conduc jocul, am trecut de la prudență la panică, la scepticism, lăcomie, euforie.”Sesiunea a fost pozitivă, cu un avans de 0,26% al indicelui compozit BET Plus și o apreciere de 0,30% a indicelui reprezentativ BET, pentru o închidere la nivelul de 8.707,79 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești arată a fi blocat între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), ilustrare a etapei de așteptare parcurse de piața bursieră locală.
Raț de la BRK mai are o explicație pentru perioada fluctuațiilor neconcludente și a volumelor mici: bursa românească este animată de dividende, iar etapa de înregistrare în vederea încasării acestora în general este însoțită de o retragere parțială a investitorilor. „După dividend lumea cam stă; nu intră direct la cumpărare. Așteaptă să meargă prețurile un pic mai jos”, spune brokerul care dă exemplul ajustării mai brutale ex-dividend de la Nuclearelectrica (SNN). Astăzi, totuși, titlurile companiei care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă au avut un ricoșeu pozitiv de 6,19%, până la prețul de 15,44 lei/acțiune, pe transferuri de 1,06 milioane lei.
Pe același segment energetic al cărui indice sectorial BET-NG a urcat cu 0,68%, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,76%, până la prețul de 0,3300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,14 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, efectuată la același preț cu cel de închidere și a cărei valoare s-a ridicat la 1,58 milioane lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea PSD ar fi negociat cedarea poziției de șef al ASF, pentru care îl avea candidat pe Daniel Zamfir. Nicu Marcu, de la Curtea de Conturi din partea PNL, creditat cu prima șansăTitlurile celei mai importante companii petroliere românești au fost puternic lovite în martie odată cu prăbușirea cotațiilor internaționale ale petrolului, dar pe măsură ce acestea au revenit și acțiunile OMV Petrom au avut recuperare puternică.
A fost parcursul întregii piețe. Indicele BET a atins chiar retragerea Fibonacci de 61,8% aplicabilă întregii scăderi din maximele post-criză atinse la începutul anului și minimul din martie. „Sincer, nu mă așteptam să fie atât de puternică revenirea”, comentează Raț de la BRK. „Nu pot să spun că sunt panicați investitorii”, completează acesta, amintind și de un comportament de la momentul vânzărilor agresive din timpul vârfului crizei noului coronavirus. „S-au deschis conturi destul de multe în perioada aceea; interesul era destul de mare. Se pare că o scădere de asta ne face un marketing mult mai bun ca piață, deși e ciudat pentru că pe creștere ar trebui să vină investitorii să cumpere acțiuni...”, spune Raț care ocupă și o poziție în boardul BVB. „Pe scădere s-au activat mult mai mulți.”
CITEȘTE ȘI Daniela Șerban, realeasă președinte al Asociației pentru Relația cu Investitorii. Entitatea se va concentra și asupra companiilor nelistateAstăzi, piața bursieră românească a beneficiat și de un context favorabil, în care indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange s-a întors peste reperul de 26.000 de puncte, iar tabloul Bloomberg al indicilor europeni a fost în nuanțe de verde: +1,76% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,21% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,39% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,13% pentru indicele DAX30 din Germania, +1,61% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +1,08% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,66% pentru indicele PX de la Praga.
Pe contrasens față de acest parcurs, cele mai tranzacționate acțiuni de la București, cu schimburi însumând 5,21 milioane lei, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au pierdut 1,38%, până la prețul de 2,1500 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,21 miliarde lei (2,31 miliarde euro).
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Statul nu va putea înstrăina participațiile la companii timp de 2 ani. Pachetele minoritare nu vor mai putea fi listate pe bursă. Acuzații privind interese economiceCotația acțiunii-fanion a bursei românești a fost lăsată să alunece, deși investitorii dispun de resurse bănești pentru a intra la cumpărare. „Au cash disponibil”, spune Raț de la BRK. „Sunt bani în piață. Atât timp cât dobânzile sunt zero și se tipăresc bani, ăia trebuie să meargă undeva și nu îi vă să meargă în consum în perioada asta.”
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,81%, până la prețul de 1,2450 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,97 milioane lei, evitând o închidere sub referință a indicelui financiar BET-FI. Acesta a avansat marginal, cu 0,01%, până la nivelul de 42.659,06 puncte.
Investitorii ezită pentru a nu face pași greșiți. „Sunt mult mai atenți la piață”, spune Raț de la Cluj, amintind că jucătorii se uită la mișcările piețelor externe ș au părăsit atitudinea ultimilor ani a cumpărărilor urmate de păstrarea acțiunilor pe termene mai îndelungate.
Atenția este și asupra datelor macroeconomice, asupra cărora brokerul nu este optimist: „Ai avut 2 luni de zile în care nu s-a produs mai nimic...” Investitorii din piață se uită în urmă la etapele de blocaj economic prelungit și se tem de repetarea scenariului. „În momentul de față eu cred că suntem în situația în care virusul nu a făcut chiar așa de multe pagube, cât au făcut perioadele de restricție”, spune Raț. „Citesc tot felul de articole că vor iarăși să înăsprească din condițiile cu relaxarea... Dacă ajungem iarăși la situația aia, o să fie tot mai rău...”