Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la BVB a fost în nota pozitivă care a caracterizat și precedentele 3 zile de tranzacționare, iar indicii au avut o închidere „pe verde”, sfidând declinul piețelor europene. Activitatea de tranzacționare cu acțiuni a fost, însă, de numai 15 milioane lei, una dintre cele mai scăzute din acest an.
A fost nevoie de raportarea financiară semestrială a Bursei de Valori București (BVB) pentru ca investitorii activi pe aceasta să-și amintească în ce piață tranzacționează. Operatorul de piață a raportat o scădere de -44,63% a profitului net din prima jumătate a anului, acesta coborând la 3,87 milioane lei, de la 6,81 milioane lei. Este un rezultat care vine în contextul unui declin al procesării tranzacțiilor.
La categoria acțiuni, unități, drepturi, cea principală, Bursa consemnează o scădere de 6,71%, la 5,42 miliarde lei, de la 5,81 miliarde lei, pe piața obligatară prăbușirea este de 92,87%, la doar 104 milioane lei, de la 1,46 miliarde lei, iar valoarea medie zilnică de tranzacționare cu acțiuni s-a diminuat la 38,45 milioane lei, de la 43,07 milioane lei în primele 6 luni ale anului trecut.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorul american interesat de Oil Terminal și-a prezentat intențiile în fața acționarilor. Ținta - pachetul majoritar sau cel puțin controlul operațiunilor. Reprezentanți ai Ambasadei SUA, prezenți la AGASimptomatic pentru aceste cifre, sesiunea de astăzi a fost într-o notă încă și mai slabă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 15,72 milioane lei (3,32 milioane euro) și acela concentrat în proporție de 59,34% pe primii cei mai tranzacționați emitenți, incluzând aici și un transfer de tip deal. Perioada de vacanțe, apropierea week-endului, tendința de așteptare înainte de vârful etapei raportărilor financiare semestriale și neclaritatea legată de direcția piețelor externe au fost în măsură să contribuie la retragerea investitorilor de la "butoane".
Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,45%, până la prețul de 1,1150 lei/acțiune, pe schimburi însumând 3,16 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,21%, până la prețul de 2,3700 lei/acțiune care situează capitalizarea de piață a instituției de credit la 12,36 miliarde lei (2,61 miliarde euro). Pe același emitent și la același preț cu cel de închidere din piața reglementată a fost realizată și o tranzacție specială cu 1,40 milioane titluri, valoarea acesteia ridicându-se la 3,32 milioane lei.
În rest, niciun alt emitent de la cota BVB nu a mai adunat rulaje care să depășească reperul de 1 milion de lei. Totuși, piața a arătat o mișare în tandem, cu aprecieri la nivelul tuturor indicilor: +0,31% pentru indicle BET Plus, +0,16% pentru indicele financiar BET-FI, +0,34% pentru indicele energetic BET-NG și +0,28% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 9.146,51 de puncte. Ultimul, sub aspect tehnic, păstrează intact trendul crescător cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow, iar acum se află pe un ricoșeu puternic după testarea ca suport mobil a unei aglomerări de medii mobile relevante în proporții Fibonacci.
Remarcabil, piața a rezistat astăzi unui suflu negativ de pe bursele europene, unde indicii principali continentali au avut închideri în scădere: -1,23% indicele Euro Stoxx 50, -0,44% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,28% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt și -1,45% pentru indicele WIG20 de la Varșovia.