Indicii principali de la BVB sunt la a 4-a zi consecutivă de creșteri și deja piața este cu mai puțin de 5% sub maximul post-criză.
După câteva zile de tranzacționare cu volume mai reduse, rulajul a urcat astăzi la Bursa de Valori București, transferurile din piața de acțiuni ridicându-se la 47,49 milioane lei (10,40 milioane euro), într-o zi mai agitată și pe piețele internaționale unde petrolul a atins euro a atins un maxim al ultimilor 2 ani în raport cu dolarul, iar prețul țițeiului Brent a atins intraday reperul de 50 dolari/baril pentru prima dată din luna mai încoace.
Remarcabil, mișcarea de revenire din minimul local consemnat la sfârșitul lui iunie a continuat și pe acest fond de turbulențe, cu un avans de 1,16% al indicelui compozit BET Plus și o creștere cu 1,21% a indicelui reprezentativ BET, până la nivelul de 8.369,11 puncte, cu 4,56% sub maximul post-criză de 8.769,41 puncte consemnat la finele ultimei sesiuni de tranzacționare din luna mai.
CITEȘTE ȘI Cine a pus ochii pe averea cuponarilor„Piața noastră a fost bine astăzi”, a declarat pentru Profit.ro Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la casa de brokeraj TradeVille, amintind că, în urmă cu numai două săptămâni, a traversat o etapă de vânzări consistente legate de „sperieturi interne”, trimitere la perspectiva unor schimbări în domeniul fiscal și mai ales la afirmațiile ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, despre perspectiva desființării Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatoriu.
Bursa locală și-a păstrat suflul chiar și pe finalul sesiunii de tranzacționare, deși pe piețele mature a existat în ultima oră o turnură negativă, în urma declarațiilor cu privire la intențiile privind politica monetară a președintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi, observă Dumitrescu. „E posibil să se vadă mai mult mâine, dacă lucrurile continuă în direcția asta”, a mai spus brokerul.
Chiar și cu vânzările de pe final, indicii principali europeni nu au avut închideri puternic negative: : -0,02% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,77% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,32% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,04% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,67% pentru indicele WIG 20 de la Varșovia, -1,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,08% pentru indicele PX de la Praga.
Ce este important pentru piețe, spune Dumitrescu, Draghi a afirmat că va încerca să mențină un mediu monetar cât mai relaxat, deși probabil și BCE este la începutul unei etape de normalizare a politicii monetare. „Nu vrea să scape lucrurile de sub control”, a continuat acesta.
Acțiunile OMV Petrom urcă după ce compania a anunțat că „a măritat” parcul eolian Dorobanțu
Cel mai tranzacționat emitent a fost astăzi OMV Petrom (SNP), care a adunat în piața reglementată transferuri însumând de 8,47 milioane lei, într-o zi în care cotația a urcat cu 2,10%, până la prețul de 0,3155 lei/acțiune, reper cu 27,01% peste ultimul preț de piață al anului trecut de 0,2610 lei/acțiune. Pe același titlu s-a realizat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de aproximativ 263.000 de lei.
Titlurile Electrica par înscrise decisiv către retestarea maximului de 15,00 lei/acțiune
În ansamblu, a fost o zi bună pentru titlurile din sectorul energetic, reflectată de un avans de 1,63% al indicelui BET-NG, după aprecierea de ieri a cotației țițeiului. Tot din structura sa, titlurile Electrica (EL) și-au continuat avansul furibund pe care s-a înscris de la începutul lunii, cu o apreciere de 1,66%, până la prețul de 14,66 lei/acțiune. Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, avertiza prin intermediul Profit.ro că acțiunea distribuitorului de energie electrică pare a se fi înscris pe un parcurs către zona maximelor de 15,00 lei/acțiune, chiar dacă se așteaptă la câteva ședințe de repaos sau de corecție după avansul furibund de după anunțul privind încheierea unei înțelegeri cu Fondul Proprietatea (FP) pentru a cumpăra de la acesta pachetele deținute la 4 dintre subsidiarele Electrica. El a indicat un grafic util pentru investitori cu repere de tranzacționare pe această acțiune pe care în ultimii 3 ani traderii au fost foarte disciplinați.
Tranzacții apropiate cu cele de pe Electrica, de 3,91 milioane lei, am consemnat și pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 1,78%, până la un nou maxim ex-dividend de 28,60 lei/acțiune. Compania a vândut către Transelectrica (TEL) energie electrică în valoare de 8,89 milioane lei, potrivit unui anunț de azi a transportatorului de energie. Transelectrica a mai achiziționat, de asemenea, în procedura contractelor prin licitație extinsă energie în valoare totală de 31,28 milioane lei de la Nuclearelectrica (SNN).
Interesul pentru titlurile energetice este întrucâtva explicabil, având în vedere că aceste companii sunt plătitoare de dividend. Dumitrescu de la TradeVille spune că în contexte de turbulențe pe piețele internaționale, investitorii de portofoliu tind să-și îndrepte atenția către instrumente financiare generatoare de venit și care pot proteja valoarea capitalurilor. „Investitorii continuă să cumpere astfel de titluri”, a declarat Dumitrescu amintind și de contextul în care piața poate suferi un declin, în condițiile în care crește de mulți ani. „Nu neapărat să vedem o întoarcere a trendului, dar putem asista la episoade de corecție”, a mai adăugat brokerul.
Activitate de tranzacționare de peste 15 milioane lei și pe acțiunile cu profil financiar
Al 2-lea rulaj al zilei de la BVB, de 7,06 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea care s-au apreciat cu 0,23%, până la prețul de 0,8720 lei/acțiune, subperformând bursei, la fel ca și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 33.488,47 puncte, cu 0,35% peste referință.
Tot de la capitolul financiar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut, pe volume echivalente cu 6,53 milioane lei, cu 1,72%, până la prețul de 2,9600 lei/acțiune, nivel cu doar 4 pași de cotare sub maximul istoric de 3,00 lei/acțiune care la sfârșitul lunii mai dădea instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a corectat cu 0,14%, până la prețul de 14,18 lei/acțiune, pe transferuri de 1,25 milioane lei.
Brokerii încă se gândesc la „agitația politică”
Titlurile Digi Communications (DIGI) au depășit în viteză, pe fondul unor schimburi de 6,64 milioane lei, prețul ofertei publice care se conturase ca o rezistență importantă încă din luna iunie. Aprecierea a fost de 2,51%, pentru o închidere la nivelul de 40,80 lei/acțiune. „Digi s-a consolidat frumos peste 40 lei/acțiune”, comentează Dumitrescu.
Directorul adjunct de la TradeVille nu face o anticipare „până nu se așază praful după declarațiile lui Draghi”. „Realist vorbind, este greu de spus unde va merge piața”, spune. „Sperăm să se mai calmeze agitația politică, ca măsurile guvernamentale să nu fie anti-business și să nu existe repercusiuni asupra pieței titlurilor de stat și dobânzilor.”