Indicii principali au pierdut aproape un sfert de procent după atingerea maximelor anului la sfârșitul săptămânii precedente. Revine interesul pentru acțiunile SIF, iar titlurile OIL Terminal sunt la a 2-a zi de creștere de 15%. Investitori se gândesc deja că vine vacanța bursieră.
2 pași înainte, un pas înapoi; 3 pași înainte, 2 pași înapoi. Așa a înaintat timid piața bursieră românească pe noi valori care au șters integral ecartul pierdut la cumpăna dintre ani de așa-numita „taxă pe lăcomie” cu prevederi șoc pentru mediul corporativ. O etapă de ezitare traversează și la acest debut de săptămână cu 2 ședințe consecutive marcate de corecții reduse.
Este o aparentă anemie care îi face pe unii investitori să se gândească la faptul că nu ar mai fi suflu pentru un elan de escaladare a unor noi vârfuri. „Eu spun că deja se liniștește, cu perioada asta de vară”, a declarat pentru Profit.ro Florin Mirică, investitor cu 17 ani de experiență pe piața de capital românească, el însuși pe picior de plecare în vacanță. „Deja volumele au scăzut destul de mult...”, spune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Într-adevăr, deși rulajul pieței de acțiuni de 69,80 milioane lei (14,74 milioane euro) a fost în nota sesiunilor bune, acesta cade în proporție de aproape un sfert în sarcina unor tranzacții din piața deal.
Pe piața reglementată, cea mai bună lichiditate, cu schimburi însumând 22,49 milioane lei, l-au avut titlurile OMV Petrom (SNP) care au coborât cu 1,26%, până la prețul de 0,3910 lei/acțiune. Este un declin care s-a consumat pe finalul ședinței și care s-a suprapus cu un val de vânzare pe piețele internaționale ale țițeiului. La Londra, petrolul de tip Brent a coborât în ultima parte a sesiunii agresiv, către un minim al ultimelor 2 săptămâni, chiar și sub reperul de 63 dolari/baril.
Având o pondere importantă în structura indicilor, acțiunile celei mai importante companii petroliere românești au tras în jos întreaga piață. Cu un recul de 0,74%, indicele energetic BET-NG a fost cel mai afectat, însă și indicii principali au avut închideri sub referință. Astfel, indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,22%, iar indicele reprezentativ BET a pierdut 0,26%, până la nivelul de 8.773,99 de puncte. Sub qaspect tehnic, indicele titlurilor lichide românești doar s-a retras în zona mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), trendul ascendent rămânând intact.
Se va accelera din nou mișcarea pozitivă. Investitorul Mirică, având portofoliu relevant la BVB, crede că nu. „Eu zic că va mai sta o perioadă prin zona asta sau, dacă vor fi creșteri, vor fi mici”, a continuat acesta care nu exclude ca vreo acțiune să aibă o evoluție punctuală.
Interes pentru Oil Terminal
În această notă s-au înscris titlurile Oil Terminal (OIL), care pentru a 2-a zi consecutivă au avut un salt în limita superioară de 15% admisă de sistemul Bursei, în contextul în care în convocatorul pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 5 august figurează o informare cu privire la interesul fondurilor americane de investiții Amerocap, cu plasamente de peste 1 miliard de dolari în sectorul energetic și de apărare, entitate în conexă cu un fost secretar al Energiei din Administrația George W. Bush. La prețul de închidere de 0,2070 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a comapniei care operează terminalul petrolier din Portul Constanța se ridică la 120,56 milioane lei (25,46 milioane euro).
Tranzacții de tip deal cu 1,8% din acțiunile SIF Transilvania
Nota particulară a ședinței de astăzi a fost dată de interesul în creștere pentru acțiunile SIF. Astfel, pe titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au realizat tranzacții speciale cu 40,00 milioane de acțiuni, reprezentând 1,83% din capiotalul social al emitentului. Efectuate la prețul de 0,2810 lei/acțiune, cu 3,31% peste referință, valoarea transferurilor de tip deal s-a ridicat la 11,26 milioane lei. Emitentul are spre avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) un prospect pentru o operațiune de răscumpărare inedită care include și o componentă de schimb de acțiuni.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE iHunt, producător român de telefoane mobile, și-a fixat data de listare la BursăÎn piața reglementată, de asemenea, titlurile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 3,82%, până la prețul de 1,3600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,56 milioane lei, la o zi după societatea a închis propria ofertă de răscumpărare la prețul de 1,8500 lei/acțiune, nivel unde a întâlnit în piață o rată de suprasubscriere de aproape 14 ori.
Pe contrasens, tot pe segmentul fondurilor închise de investiții, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,48%, până la prețul de 1,0450 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 7,54 milioane lei. Din tendințele de sens contrar a rezultat un avans de 0,97% al indicelui financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 38.987,83 de puncte.
Acțiunile Băncii Transilvania ating maximele anului
Piețele europene au imprimat un suflu pozitiv, însă amplitudinea mișcărilor a fost moderată: +0,30% indicele Euro Stoxx 50, +0,82% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,04% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,49% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,37% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,08% pentru indicele indicele PX de la Praga.
La București, acțiunea-fanion, cea a Băncii Transilvania (TLV) a urcat cu 0,42%,până la prețul de 2,4150 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,41 milioane lei în piașa reglementată. Pe același emitent s-a efectuat și o tranzacție specială în piața deal cu 2,10 milioane de acțiuni, valoarea acesteia ridicându-se la 5,06 milioane lei. „Deja Banca Transilvania a ajuns la maximele de dinaintea ordonanței”, observă Mirică. „Nu cred că le va depăși foarte curând”, a adăugat investitorul.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 1,10%, până la prețul de 12,84 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,43 transferuri lei.
Interes a existat și pe segmentul energetic. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,78%, până la prețul de 31,75 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,39 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 0,88%, până la prețul de 11,25 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,02 milioane lei, cu o zi înainte ca emitentul să împlinească 5 ani de prezență în ringul bursier.
O activitate de tranzacționare de aproximativ 938.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile furnizorului de servicii medicale MedLife (M), care s-au depreciat cu 1,22%, până la prețul de 32,40 lei/acțiune.