Indicii principali de la BVB au alunecat ușor sub referință într-o zi „roșie” pe piețele europene, iar din punct de vedere tehnic scenariul cel mai probabil este cel al testării ultimelor minime relative consemnate la finele lunii trecute. Peste jumătate din rulajul pieței de acțiuni a fost asigurat de acțiunile bancare.
Vara nu a început bine la Bursa de Valori București. Raliul din minimele locale nu a avut picioare, iar în contextul unei susțineri slabe la cumpărare, cotațiile și-au reluat declinul. Sesiunea de astăzi a fost simptomatică pentru această etapă de derivă, iar tendința de depreciere este probabil că va continua întrucât tabloul este același care a antrenat picajul din a 2-a parte a primăverii: fondurile de pensii s-au retras de la cumpărare neștiind pe ce contribuții pot conta în viitor, iar subsecvent instituționalii străini nu mai iau poziții neștiind ce se va întâmpla cu principala lor contraparte locală și investitorii de retail nu vor să se interpună mișcării descendente.
Ședința de la BVB nu a fost neapărat una foarte negativă, mai ales dacă avem în vedere deprecierile consistente din piețele europene, așa cum sunt surprinse de Bloomberg: -1,05% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,93% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,05% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,44% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,38% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,94% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,52% pentru indicele PX de la Praga.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La București, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,07%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,14%, până la nivelul de 8.124,00 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele se află pe o mișcare de respingere dintr-o confluență de rezistențe importante, respectiv retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls descendent și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200).
Cel mai probabil scenariu în momentul de față este atingerea minimelor locale. Trecerea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) sub EMA200 dă un plus de credibilitate unui astfel de parcurs, ca și din evoluția celor mai fideli indicatori care arată tendința pe termen scurt: media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8).
Peste jumătate din rulajul de 33,57 milioane lei (7,19 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de activitatea de tranzacționare pe principalele 2 acțiuni bancare. Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 14,88 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) care au avansat cu 0,15%, până la prețul de 13,10 lei/acțiune, cu 1,55% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 12,90 lei/acțiune.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,39 milioane lei. Instituția de credit a primit avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru emiterea unor obligațiuni cu scadența la 10 ani pentru o sumă de maximum 285 milioane euro, listate la BVB.
Tot pe segmentul financiar, singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 2,00 milioane lei, s-a realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), efectuat cu 0,34% sub referință, la prețul de 0,8900 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI a fost singurul cu închidere pozitivă, +0,07%, până la nivelul de 37.289,71 de puncte.
CITEȘTE ȘI Rușii de la Alro Slatina își confirmă intenția de a reduce participația la companie. Vor lansa o ofertă publică pentru investitori din România și străinătateIndicele energetic BET-NG a coborât cu 0,23%, tras în jos de declinul de 0,63%, până la prețul de 0,3170 lei/acțiune, al titlurilor OMV Petrom (SNP), care a avut cel de-al 2-lea rulaj al zilei, de 4,73 milioane lei. Pe același segment, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,14%, până la prețul de 36,65 lei/acțiune, pe transferuri de 1,89 milioane lei.
De asemenea, titlurile Electrica (EL) au ricoșat cu putere, +2,61%, până la prețul de 9,8400 lei/acțiune, din minimul la închidere de 9,5900 lei/acțiune de la listarea acestui emitent în urmă cu 3 ani și până în prezent.
Tot într-o zonă de minime se află și titlurile Digi Communications (DIGI), care au suferit și astăzi un recul de 0,30%, până la prețul de 33,40 lei/acțiune, pe transferuri de 1,02 milioane lei. La cotația de astăzi, investitorii care au cumpărat titlurile companiei care controlează operatorul telecom RCS&RDS în oferta publică de listare din luna mai a anuui trecut, la prețul de 40,00 lei/acțiune, au un impact negativ în portofolii de 16,50%.