Banca Japoneză pentru Cooperare Internațională (JBIC ) este interesată să cofinanțeze Fondul de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare (Recovery Equity Fund) din România și totodată să achiziționeze obligațiuni Samurai denominate în yeni japonezi, emise de Ministerul Finanțelor, conform președintelui AMEPIP, Mihai Precup, care a avut, la Tokyo, o întrevedere cu reprezentanți ai băncii nipone.
Președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), Mihai Precup, a discutat cu Sekine Hiroki, manager executiv și șef al Infrastructure and Environment Finance Group, precum și cu directori ai diviziilor Equity Investment Department și New Energy and Power Finance Department, din cadrul Băncii Japoneze pentru Cooperare Internațională.
”Astfel, reprezentanții JBIC au declarat că sunt interesați de cofinațanțarea "Fondului de fonduri" (Fof, Fund of Funds), un instrument pentru finanțarea de startup-uri în valoare de 400 de milioane de euro gestionat de Guvernul României împreună cu European Investment Fund. Această sursă de finanțare se adresează mai multor categorii de fonduri: fonduri de infrastructură, fonduri de capital de dezvoltare (private equity), fonduri de capital de risc (venture capital) sau platforme de crowdfunding. Experiența în administrarea unui astfel de fond de fonduri în Polonia va fi utilizată ca vehicul pentru confinanțarea proiectelor din țara noastră, partea română fiind responsabilă cu realizarea unei analize preliminare”, afirmă Mihai Precup.
Totodată, mai arată șeful AMEPIP; oficialii JBIC au manifestat interesul și pentru achiziționarea de obligațiuni Samurai denominate în yeni japonezi (Samurai Bonds), emise de Ministerul Finanțelor.
De asemenea, cele două părți au discutat despre oportunitatea colaborării pentru operaționalizarea Băncii de Investiții și Dezvoltare (BID) a României. Astfel, reprezentanții băncii nipone au exprimat interesul pentru semnarea unui memorandum, prin care vor oferi asistență tehnică în identificarea și dezvoltarea unor instrumente financiare comune. Prin urmare, BID va putea atrage și direcționa fonduri către proiectele strategice de țară, care nu găsesc finanțare din partea sistemului bancar.