Indicele BET a scăzut luni cu 2,22%, într-o zi în care declinul a fost marcat de două etape de vânzare. Această manieră de tranzacționare, în care indicii coboară în linie oblică, este specifică ieșirilor investitorilor instituționali, spune analistul financiar Radu Ciofu.
O zi "roșie", cu deprecieri de peste 2% la nivelul indicilor, pe fondul unui rulaj de 17,49 milioane lei (3,91 milioane euro). Acesta este tabloul de astăzi al Bursei de Valori București în care cel mai tranzacționat dintre emitenți, Fondul Proprietatea (FP), cu transferuri însumând 3,87 milioane lei, a suferit o pierdere de 2,62% la nivelul capitalizării bursiere, cotația închizând sesiunea de tranzacționare la nivelul de 0,7430 lei/acțiune.
"La BVB se vede foarte clar corelația cu bursele internaționale, care au mers foarte prost", a declarat pentru Profit.ro analistul financiar Radu Ciofu, care a activat pentru mai mulți ani ca broker în piața românească. "Mai alarmant i se pare faptul că maniera de tranzacționare a perioadei, ilustrată foarte bine în cursul acestei zile, trădează vânzări ale fondurilor de investiții".
Atunci când modelul de vânzare se face în linii perfect oblice, explică el, este o piață în care cineva vinde după principiul "procent din volum". "Acest comportament nu îl are retailul, ci instituționalii." Cine descarcă acum are un portofoliu mare, superior volumului zilnic și de aceea este de așteptat ca presiunea pe cotații să continue pentru mai multe zile.
Când vând investitorii mici cotațiile se mișccă ceva mai haotic, iar scăderi mai abrupte sunt amendate de impulsuri de creștere. Debutul sesiunii a fost marcat de o stagnare în primă jumătate de oră de tranzacționare, urmată de o etapă de vânzare până în jurul prânzului. O consolidare de câteva ore a fost urmată de o tendință descendentă în care indicele a avut o alunecare continuă.
Ciofu explică această traiectorie. Când un broker sau trader are ordin de la investitor să vândă un procent mare din portofoliu sau chiar să îl lichideze, iar participația este peste volumul mediu zilnic, atunci el pune ordine în "ask" mici pe parcursul întregii ședințe și, pe măsură ce apar ordine în "bid", aruncă treptat acțiuni. Este o presiune nu mare, dar constantă, iar cotația are o evoluție descendentă oblică. "Presupun că cineva cu un portofoliu mare a făcut astăzi o parte din ieșire", spune Ciofu.
Leul, mișcare de sens contrar bursei
În prezent analist pentru furnizorul de servicii de tranzacționare forex Admiral Markets, Ciofu urmărește cu mai mare atenție piața valutară. Astăzi leul s-a întărit destul de puternic, imediat după prânz BNR fiind în măsură să coteze perechea valutară leu/euro la nivelul de 4,4763 lei pentru un euro. Este o apreciere destul de mare, având în vedere contextul internațional, mai spune Ciofu.
Interpretarea sa este că aprecierea plafonându-se, o parte dintre jucători și-au închis pozițiile, după cum nu este exclusă o intervenție a băncii centrale. Tendința de ușoară depreciere a leului ar urma să se reia încă din această săptămână, iar pe un orizont de timp de câteva luni Ciofu vede iarăși cotația în zona maximelor recente de 4,55-4,56 lei pentru un euro.
Ceva e putred cu băncile europene
Acțiunile bancare românești au însumat astăzi transferuri de 4,50 milioane lei la BVB. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 2,17%, până la prețul de 2,25 lei/acțiune, pe al treilea rulaj al zilei de 2,43 milioane lei, în timp ce titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 2,11%, până la nivelul de 10,02 lei/acțiune, pe schimburi totalizând 2,04 milioane lei.
Radu Ciofu remarcă faptul că îndeosebi titlurile financiare sunt afectate. "E ceva putred prin finanțe în Europa", afirmă el, adăugând că probabil băncile au expuneri pe o zonă a economiei unde urmează să vedem o explozie. În mod particular, instrumentul de asigurare contra unui potențial faliment pe obligațiunile emise de respectiva entitate (credit default swap - CDS) al Deutsche Bank arată că există o probabilitate mare să se întâmple ceva "foarte rău".
Alerta analistului financiar nu este singulară. În piață sunt investitori care se gândesc la falimentul celei mai mari bănci germane ca un punct culminant al noii crize, după cum căderea băncii americane Lehman Brothers a fost emblema crizei financiare a anilor 2007-2008.
"Pentru tot ce înseamnă financiare e rupere afară" - spune Ciofu - "A sărit mult riscul financiar în Europa." O contagiune puternic resimțită la București unde titlurile Erste Group AG (EBS), listate secundar, s-au prăbușit cu 8,26%, pe al doilea rulaj al zilei, de 2,85 milioane lei.
Dintre titlurile energetice, volume mai mari au avut Romgaz (SNG) și Electrica (EL) de 1,50 milioane lei și, respectiv 1,15 milioane lei. La întâlnirea cu media exponențial de 21 de zile, titlurile Romgaz au suferit o respingere puternică, de 2,66%, până la prețul de 23,75 lei/acțiune. Acțunea Electrica a suferit a avut un recul de numai 0,87%, prin contrast cu deprecierile de 2,26% a titlurilor Transgaz (TGN), 2,34% a titlurilor Transelectrica (TEL) și 2,07% pe OMV Petrom (SNP). În cazul titlurilor celei mai mari companii românești, acestea au atins un nou minim relativ de 0,237 lei/acțiune.
Contextul general de piață este caracterizat drept "clar negativ" de către Ciofu. La începutul lui decembrie el declara pentru Profit.ro că se așteaptă ca ieșirea din consolidare să fie în sens descendent, iar scăderea să aducă indicele BET-XT la reperul de 600 de puncte, ceea ce însemna un declin de 8% față de nivelurile de atunci. Spune că a fost mai rău decât se aștepta. De altfel, închiderea sesiunii bursiere de astăzi s-a făcut la nivelul de 573,46 puncte pe indicele BET-XT, cu 4,42% sub predicția de acum două luni a analistului financiar. El crede că va fi încă și mai mare scăderea. Un argument este chiar revenirea firavă din precedentele două săptămâni, piața reacționând slab la mesajele venite de la Banca Centrală Europeană și Banca Japoniei.