Aproape 40.000 de locuitori blocați în cele 8 localități în carantină limitrofe Sucevei nu au acces la niciun bancomat și nicio bancă, într-o perioadă cu cerere mare la retrageri de numerar

Aproape 40.000 de locuitori blocați în cele 8 localități în carantină limitrofe Sucevei nu au acces la niciun bancomat și nicio bancă, într-o perioadă cu cerere mare la retrageri de numerar
scris 31 mar 2020

Șase din cele opt localități din jurul Sucevei care au fost plasate în carantină alături de municipiul cu care se învecinează nu au nicio unitate bancară și niciun bancomat, într-o perioadă în care cererea de numerar din partea populației și a firmelor a atins valori record, potrivit BNR. Locuitorilor le este permis să iasă din localitate doar pentru urgențe medicale, lucrări agricole sau dacă au documente de la angajator că merg la muncă în oraș în această perioadă.

În municipiul Suceava, cu 116.000 de locuitori, intrat în carantină, au agenții și bancomate funcționale majoritatea băncilor mari din țară: Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen, ING, UniCredit, OTP, Alpha Bank, Patria Bank .

Urmărește-ne și pe Google News

Alături de acesta au fost plasate însă în carantină și șapte sate și o localitate cu statut de oraș în vecinătate, iar în șase dintre acestea nici măcar CEC Bank nu are deschise agenții și în care nu este plasat niciun ATM al vreunei bănci. Bancomate CEC Bank există doar în Salcea și Bosanci.

Cele opt localitați au, împreună, 56.812  locuitori, două dintre acestea având fiecare peste 10.000 de locuitori. În afară de Salcea și Bosanci, unde sunt bancomate CEC, în localitățile fără acces la agenții sau ATM-uri sunt aproape 40.000 de locuitori.

Isărescu: Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Retragerile de numerar au revenit la normal, după un nivel record CITEȘTE ȘI Isărescu: Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit. Retragerile de numerar au revenit la normal, după un nivel record

Astfel, Salcea, oraș satelit aflat la 11 km de Suceava, unde se află și Aeroportul Internațional Ștefan Cel Mare, are 10.468 locuitori. Scheia are 10.944 locuitori. La Ipotești locuiesc 7.229 de oameni, iar la Bosanci - 7.772 locuitori. Satul Adâncata are 4.355 locuitori, Moara – 5.540, Pătrăuți - 5.372, iar Mitocu Dragomirnei 5.132 locuitori.

Pentru toți acești peste 56.000 de oameni, deplasarea în afara localității este interzisă, cu câteva excepții, care nu include nevoia de a interacționa cu o bancă sau de a retrage bani de la bancomate. Parte din locuitori sunt pensionari care primesc prin Poștă pensia în fiecare lună și nu au nevoie să se deplaseze pentru a face rost de numerar.

Alții munceau în Suceava, de care îi despărțeau doar 10 kilometri, acum blocați circulației, sau în alte localități. Tot la unitățile bancare din Suceava puteau fi primite transferuri de bani și efectuate retrageri de numerar de la bancomate sau la ghișeu, din depozite. După instituirea carantinei, locuitorii mai pot face cumpărături doar la magazinele din satul propriu, într-o zonă în care numerarul este mijlocul de plată dominant.

Cererea de numerar din partea populației și a întreprinderilor a crescut puternic după ce statul a impus restricții de circulație în perioada pandemiei de coronavirus. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat astăzi că, pentru a acoperi această cerere în creștere, în perioada 11-20 martie 2020, retragerile de numerar, de la BNR, ale instituțiilor de credit au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă, însă în ultimele zile acestea s-au redus substanțial. “Valoarea numerarului din casele de circulație ale instituțiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea își pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăților și alimentarea fluentă a ATM-urilor”, a arătat șeful băncii centrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
carantina
suceava
bancomate