Jerome Powell mai taie din planuri - Fed va menține dobânzile ridicate mai mult timp. Va dura mai mult decât s-a crezut

Jerome Powell mai taie din planuri - Fed va menține dobânzile ridicate mai mult timp. Va dura mai mult decât s-a crezut
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2024

Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat că Fed trebuie să aibă răbdare deoarece așteaptă mai multe dovezi că ratele ridicate ale dobânzilor reduc inflația și a subliniat necesitatea menținerii costurilor ridicate de împrumut, transmit Reuters și Bloomberg.

Powell a reiterat că probabil va dura mai mult timp decât s-a crezut anterior pentru a dobândi încrederea necesară pentru scăderea dobânzilor. El a descris actualele dobânzi ca fiind "înfrânate de multe măsuri", dar a observat că timpul va dovedi dacă politica monetară este suficient de restrictivă pentru a readuce inflația la ținta Fed de 2%, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Alro vinde mai mult, profitând de sancțiunile impuse Rusiei. Compania începe, totuși, anul tot pe pierdere CITEȘTE ȘI Alro vinde mai mult, profitând de sancțiunile impuse Rusiei. Compania începe, totuși, anul tot pe pierdere
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Ne gândim la efectul deciziilor noastre asupra condițiilor financiare și asupra economiei. Toate aceste lucruri ne fac să credem că în acest moment politica monetară este restrictivă și pare că va dura mai mult ca noi să devenim încrezători că în timp inflația va reveni la 2%", a declarat Powell, la un eveniment desfășurat la Amsterdam.

În timpul unei discuții dintre șeful Fed și Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, Powel a reiterat că este puțin probabil ca viitoarea decizie a Rezervei Federale a SUA să fie o majorare a dobânzii, pur și simplu Fed va menține dobânda la actualul nivel.

Subscrierile în oferta Premier Energy au frânat brusc. Pe tranșa investitorilor instituționali, pachetul pus în vânzare nu este deocamdată licitat integral CITEȘTE ȘI Subscrierile în oferta Premier Energy au frânat brusc. Pe tranșa investitorilor instituționali, pachetul pus în vânzare nu este deocamdată licitat integral

Powell se așteaptă ca inflația în SUA să scadă în ritm lunar, dar evoluția prețurilor în primul trimestru i-a temperat încrederea.

"Primul trimestru în Statele Unite a fost remarcabil pentru lipsa progreselor privind inflația. Nu ne așteptam să fie un drum lin, dar dificultățile au fost mai ridicate decât ne-am așteptat, ceea ce ne spune că va trebui să avem răbdare și să lăsăm să-și facă treaba politica monetară restrictivă", a explicat șeful Fed.

Economia americană continuă să-și arate reziliența, chiar dacă Fed a menținut dobânzile ridicate. Rata șomajului rămâne la un nivel scăzut. Powell a descris piața forței de muncă ca "extrem de solidă", cu semne de răcire graduală și reechilibrare, pe fondul creșterii imigrării și al reducerii cererii. Înăsprirea pieței muncii este asemănătoare cu cea din 2019, înaintea pandemiei, a adăugat Powell.

Zi foarte bună la bursă. Subscrieri de 1 miliard de lei pe tranșa investitorilor individuali în oferta Premier Energy și nou maxim istoric pentru indicele BET CITEȘTE ȘI Zi foarte bună la bursă. Subscrieri de 1 miliard de lei pe tranșa investitorilor individuali în oferta Premier Energy și nou maxim istoric pentru indicele BET

La ultima ședință de politică monetară, oficialii Fed au decis în unanimitate să mențină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% și 5,50%, în linie cu estimările analiștilor. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanzi