Guvernul german intenționează să își reducă participația pe care o deține la Commerzbank

Guvernul german intenționează să își reducă participația pe care o deține la Commerzbank
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2024

Guvernul german intenționează să își reducă participația pe care o deține la banca Commerzbank AG, profitând de recenta apreciere a acțiunilor pentru a demara o procedură de ieșire din capitalul unei bănci pe care a salvat-o de la prăbușire în urmă cu un deceniu, transmite Bloomberg.

Agenția care se ocupă de finanțele statului german, care gestionează participația de aproximativ 16,5% din acțiunile Commerzbank, și-a anunțat planurile marți seară, după închiderea bursei. Agenția nu a precizat cât de multe acțiuni va vinde și nici când anume va vinde. Participația deținută de guvernul de la Berlin la a doua mare bancă din Germania este evaluată la aproximativ 2,5 miliarde euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Companie care a obținut recent o finanțare PNRR, Prebet Aiud își înjumătățește profitul net semestrial. Creștere explozivă a datoriilor CITEȘTE ȘI Companie care a obținut recent o finanțare PNRR, Prebet Aiud își înjumătățește profitul net semestrial. Creștere explozivă a datoriilor
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

La fel ca și alte bănci europene, Commerzbank a profitat de șirul de majorări de dobândă decise de Banca Centrală Europeană începând din 2022. De la începutul anului și până în prezent, cotația acțiunilor Commerzbank a crescut cu aproximativ 20% și în luna mai a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, scrie Agerpres.

„Situația economică a băncii s-a îmbunătățit constant. Guvernul federal răspunde la această evoluție pozitivă prin reducerea participației de Commerzbank și începerea procedurii de exit”, a declarat președintele Agenției care se ocupă finanțele statului german, Eva Grunwald.

Germania nu intenționează ca, deocamdată, să își vândă întreaga participație la Commerzbank, au dezvăluit pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar, care au dorit să își păstreze anonimatul.

Însă perioada de boom pentru industria bancară urmează să se încheie pe măsură ce BCE este așteptată să reducă dobânzile, pentru a doua oară în acest an, la reuniunea de politică monetară care va avea loc săptămâna următoare. În plus, problemele cu care se confruntă economia germană au crescut riscul de insolvența în rândul companiilor, ceea ce forțează băncile să majoreze provizioanele de risc.

Podster intră pe piața din România CITEȘTE ȘI Podster intră pe piața din România

Germania se alătură altor țări europene, precum Italia, Țările de Jos și Grecia, care au început să reducă participațiile la băncile pe care le-au achiziționat în timpul crizei financiare mondiale. Industria bancară europeană a profitat în ultimii ani de pe urma majorării dobânzilor.

Commerzbank este un furnizor important de credite pentru economia germană și se concentrează pe furnizarea de finanțare pentru companiile exportatoare. Guvernul german, cu o participație de 16,5%, este cel mai mare acționar la Commerzbank. Următorul mare investitor este fondul de investiții BlackRock Inc. cu o participație de aproape 7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
commerzbank
germania