Indicele Russell 2000, al firmelor cu capitalizare mică de la New York Stock Exchange, subperformează în acest an. Acolo unde investitorii găseau poveștile de creștere acum sunt sute de companii care au probleme la rescadențarea datoriilor.
Raliul de pe bursa americană de la sfârșitul săptămânii trecute a fost unul oarecum surprinzător, având în vedere aversiunea la risc majoră din rândul investitorilor. „Am sentimentul că toată lumea se dă bătută și renunță la orice”, descrie peisajul, într-o intervenție pentru CNBC, Savita Subramanian, managing directior la Bank of America Merrill Lynch. „Cred că ceea ce piața ne spune este că există foarte mult scepticism față de forța revenirii economice.”
Paradoxul este că Rezerva Federală Americană păstrează cursul de înăsprire a politicii monetare având argumentul că revenirea economică este prea puternică și pune presiune pe inflație, însă, pe de altă parte, companiile mici sunt în dificultate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Subramanian, cu activitate în cadrul Bank of America Securities, face trimitere expresă la emitenții din structura indicilor Russell care măsoară evoluția acțiunilor companiilor cu capitalizare medie și mică: „Russell 2000 era, de obicei, locul unde găseai cele mai suculente povești de creștere pentru economie și acum este un cimitir pentru companii care nu se pot descurca într-un mediu al dobânzilor de 5%.”
Într-adevăr, de la începutul anului, indicele Russell 2000 subperformează indicelui S&P500, și la sfârșitul lunii trecute chiar avea performanță negativă pentru anul 2023, așa cum se vede pe graficul atașat.
Subramanian atrage atenția că numărul „îngerilor căzuți” – adică al firmelor care scad la nivelul capitalizării și sunt retrogradate din indicele Russell 1000 în indicele Russell 2000 – este de 2 ori mai mare decât într-un ciclu normal.
CITEȘTE ȘI Profitul OMV Petrom s-a redus cu două treimiPaul Hickey, co-fondator la Bespoke Investment Group, recomandă investitorilor să caute în structura indicilor Russell acele companii mai slab îndatorate și ale căror acțiuni au fost relativ stabile și să ocolească titlurile care au suferit scăderile de peste 30% și sunt ale unor societăți cu nivel de îndatorare ridicat.
„Nu văd în mod particular să cumperi acțiuni ale companiilor mici dacă ai încredere în revenirea economică și piața are dreptate în a nu recompensa companiile mici pentru că sunt sensibile la credit”, spune Subramanian. Aceasta spune că oportunitățile de investiții sunt în energie unde companiile cu capitalizare mare și-au întărit bilanțurile, în sectorul industrial, al materialelor de construcții și cel minier. „Toate companiile cărora li s-a negat accesul la capital în ultimii 10 ani”, a conchis reprezentanta Bank of America.
Secțiune realizată în parteneriat cu ING
Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.
ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.