Fitch a revizuit perspectiva băncilor italiene de la stabilă la negativă din cauza vulnerabilității sporite la șocuri

Fitch a revizuit perspectiva băncilor italiene de la stabilă la negativă din cauza vulnerabilității sporite la șocuri
scris 7 dec 2016

Fitch Ratings a revizuit perspectiva sectorului bancar italian de la stabilă la negativă din cauza vulnerabilității sporite la șocuri, provocată de înrăutățirea situției portofoliilor de active, potrivit agenției de evaluare financiară Fitch Ratings.

”Presiunile mai mari exercitate de autorități și investitorii de pe piața financiară asupra sectorului bancar, pentru reducerea creditelor neperformante, au amplificat riscurile pentru băncile italiene, iar profitabilitatea acestora a scăzut.Vânzările de credite neperformante ar putea duce la pierderi care vor necesita capital suplimentar. Aceștia sunt unii dintre factorii pentru care perspectiva pe 2017 a fost revizuită de la stabilă la negativă”, se arată într-un comunicat al Fitch.

Urmărește-ne și pe Google News

La acești factori se adaugă problemele unui număr mic de bănci cu probleme în atragerea de capital, scrie News.ro.

Rezultatul negativ al referendumului constituțional de duminică a amplificat și mai mult incertitudinile politice și ar putea să limiteze capacitatea de a adopta reforme economice.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului BBB+ al Italiei, în luna octombrie.

Referendumul ar putea avea un efect negativ și asupra planurilor de recapitalizare ale unora dintre bănci, în special ale Banca Monte dei Paschi di Siena și UniCredit, și implicații asupra întregului sector bancar, a cărui atractivitate în fața investitorilor a scăzut deja semnificativ în 2016.

UE vrea un acord comercial cu Marea Britanie înainte să ofere o perioadă de tranziție pentru bănci CITEȘTE ȘI UE vrea un acord comercial cu Marea Britanie înainte să ofere o perioadă de tranziție pentru bănci

Capacitatea setorului bancar de a accesa piețele instituționale pentru finanțare și capital, care a devenit mai dificilă și mai costisitoare în acest an, s-ar putea deteriora în continuare.

Calitatea activelor din Italia a atins niveluri mult mai scăzute decât mediile altor state din zona euro, iar provizioanele vor rămâne probabil ridicate, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
banci italia