Obligațiunile la purtător, neînregistrate digital, pentru care cuponul și principalul sunt plătite oricui prezintă fizic certificatul la termen, au devenit o raritate în ultimii ani. BCR a emis însă, luna aceasta, conform informațiilor Profit.ro, astfel de titluri și le-a plasat la Viena, prin intermediul Erste, agentul principal de plată și fiscal, către investitori profesionali care vor rămâne necunoscuți. Bondurile, emise în format old school banking, la purtător, sunt emise în categoria recent apărută a titlurilor “green”, banii împrumutați urmând să finanțeze credite verzi pentru construcții și energie regenerabilă.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Emisiunea a însumat 20 de milioane de dolari, cu maturitate la 6 ani, în decembrie 2029, și posibilitate de răscumpărare anticipată după 5 ani. Titlurile, de tip senior preferențial, au o dobândă fixă de 7,5% pe an și o valoare nominală de 200.000 dolari. Investitorul își va putea încasa dobânda de două ori pe an, prezentând cuponul la Erste în Viena, pe 15 iunie și 15 decembrie.
BCR va plăti în fiecare an un cupon de 1,5 milioane de dolari pe an, în două tranșe egale, pentru împrumutul de 20 milioane de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până acum, BCR a preferat să emită obligațiuni verzi în lei și a avut suprasubscriere la toate, însă condițiile de piață s-au deteriorat puternic în ultima vreme, ultimul astfel de împrumut fiind luat în octombrie 2022 cu dobândă de peste 9%. Banca a renunțat la o emisiune MREL în lei programată luna trecută, Moody’s retragând în februarie ratingul acordat estimtiv pentru aceasta, deoarece rămânea fără obiect.
Accesul la piețele de capital a devenit tot mai costisitor pentru bănci, în special pentru obligațiunile de tip MREL, care trebuie emise obligatoriu pentru a îndeplini cerințele minime de fonduri proprii. Sunt considerate cu grad mare de risc pentru investitori, datoria către aceștia fiind prima ajustată în cazul unor planuri de restructurare și rezoluție a băncilor, într-un sistem care încearcă să evite suportarea pierderilor bancare de către deponenți sau contribuabili, după criza din 2008.
Situația s-a agravat după falimentul Silicon Valley Bank, iar piața de capital pentru obligațiuni este acum aproape total blocată, după ce salvarea Credit Suisse prin preluarea de către UBS s-a făcut ștergând în totalitate deținerile investitorilor în obligațiuni AT1 ale băncii. Aceștia au pierdut toți banii plasați, posibilitate prevăzută și asumată când au luat titlurile respective, dar care a surprins prin tratamentul mai defavorabil decât cel aplicat acționarilor și care a spulberat interesul de asumare a riscului în piața obligațiunilor.
Blocajul pieței prinde și piața bancară românească într-o situație dificilă, băncile având obligația de a continua să emită titluri MREL până ating țintele stabilite ca procent din activele ajustate la risc.
Banca Transilvania a aprobat, încă din toamnă, cadrul pentru o emisiune de un miliard euro, însă a tot amânat momentul lansării în așteptarea unor condiții de piață mai bune, care au întârziat să apară, iar acum se îndepărtează și mai mult.
CEC Bank a apucat luna trecută să împrumute 119 milioane de euro la 7,5% pe an randament fix și anunța că pregătește încă o emisiune, de la care acum probabil își va lua gândul o perioadă, la fel cum a renunțat temporar și BCR în februarie să emită în lei.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom ar putea să nu achite nici contribuția de solidaritate aferentă anului 2023: și-a bugetat un profit sub cel din 2018La emisiunea specială în dolari la purtător de luna aceasta, BCR a plasat 100 astfel de titluri doar către investitori profesionali, în condițiile în care vânzarea unor astfel de obligațiuni, cu risc mare, este interzisă către investitorii de retail în Uniunea Europeană și Marea Britanie. Restricții de vânzare și revânzare sunt și pentru investitori americani, pentru a nu intra sub incidența Tax Equity and Fiscal Responsibility Act (TEFRA), prin care statul american a descurajat, prin sancțiuni fiscale, folosirea obligațiunilor la purtător.
Titlurile la purtător (Bearer form, non-digital Global Note) emise de BCR sunt guvernate de legislația germană. Au fost listate, în martie, și pe bursa de la Viena și au primit de la agenția Moody’s rating BBB+, la fel ca și celelalte emisiuni ale băncii.
Pentru a putea încadra obligațiunile nou emise în dolari la purtător ca titluri “verzi”, BCR s-a angajat ca o sumă echivalentă cu veniturile nete din aceste titluri să fie utilizată exclusiv pentru finanțarea și/sau refinanțarea împrumuturilor și investițiilor dedicate finanțării proiectelor verzi eligibile, cu beneficii de mediu ("Green Loans") în conformitate cu cadrul de finanțare durabilă ESG aprobat în grupul Erste.
Proiectele ecologice eligibile pot fi de trei tipuri: clădiri verzi rezidențiale, clădiri verzi comerciale și energie regenerabila. Pentru a fi acceptată drept clădire verde, la un împrumut, o construcție rezidențială sau comercială trebuie se afle în primele 15% din țară după performanța reducerii emisiilor de carbon sau să-și fi sporit eficiența energetică, după recondiționare, cu cel puțin 30%.
Cele rezidențiale mai pot fi considerate verzi și dacă se încadrează în categoria „Clădiri cu energie aproape zero”, așa cum e definită în legislația națională în materie de construcții, iar cele comerciale dacă au certificare minimă BREEAM „Foarte bine”, LEED „Gold” sau orice altă certificare echivalentă.
Creditele verzi pentru energie regenerabilă pot finanța sau refinanța generarea și transportul de energie din surse regenerabile, precum și fabricarea echipamentelor aferente: Energie eoliană onshore și offshore; Solar (fotovoltaic); Hidroenergie la scară mică (sub 20 MW) și renovarea (sau refinanțarea) la hidrocentrale existente mari (peste 20 MW); Energie geotermală.
Abordarea este la nivel de portofoliu pentru împrumuturile eligibile. BCR se va strădui, în termen de 24 de luni de la emiterea titlurilor, să atingă un nivel de alocare a portofoliului de credite care să corespundă cel puțin veniturilor nete din obligațiuni. Până atunci, toate sau o parte din veniturile nete din obligațiuni pot fi utilizate pentru plata datoriilor restante sau a altor activități de gestionare a capitalului. Alocarea va fi raportată anual de Erste Group, iar unde e fezabil va raporta și impactului proiectelor finanțate asupra mediului.
Pentru evaluarea cadrului de finanțare durabilă, Erste plătește o analiză externă făcută de ISS ESG.