Creșterea indicelui ROBOR vine înaintea anunțului de luni al Băncii Naționale a României referitor la organizarea de operațiuni de piață, existând temeri că banca centrală nu va mai injecta lichiditate în piață, susține Ciprian Dascălu, economist-șef al ING Bank România.
"Creșterea ROBOR vine înaintea anunțului de luni al BNR referitor la organizarea de operațiuni de piață, existând temeri privind neorganizarea unor operațiuni repo de injecție de lichiditate pentru a compensa deficitul de lichiditate din piața monetară preconizat pentru noua perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii ce va începe cu data de 24 octombrie. În lipsa unui angajament din partea băncii centrale privind organizarea consecventă a operațiunilor de piață, aceasta incertitudine se reflectă în creșterea cotațiilor ratelor de dobândă. De asemenea, probabil piața consideră că presiunile de depreciere ale leului observate în ultima perioadă, pe fondul contextului extern mai tensionat, ar putea determina banca centrală să limiteze operațiunile de injecție de lichiditate", a declarat pentru Agerpres Ciprian Dascălu.
Acesta a precizat că este de așteptat ca indicele ROBOR la 3 luni să încheie anul 2018 la un nivel de 3,20%.
Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din 24 august până în prezent.
Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.