Companiile care oferă servicii de cliring pentru instrumentele derivate denominate în euro ar putea fi obligate să își transfere operațiunile din Londra în Uniunea Europeană, după Brexit, potrivit unor propuneri ale Comisiei Europene care vor fi prezentate marți, a declarat o persoană apropiată situației, citată de Bloomberg.
Planurile Comisiei pentru reformarea supravegherii caselor de cliring din afara blocului comunitar prevăd ca firmele considerate de importanță sistemică pentru sistemul financiar european să fie obligate să accepte supravegherea directă a autorităților UE, a spus sursa.
Totodată, aceste companii ar putea fi obligate să își transfere operațiunile de cliring în UE. Această cerință a atras avertismente din industria de profil legate de creșterea puternică a costurilor și a contribuit la transformarea acestor servicii într-un meci politic, înainte de începerea negocierilor pentru Brexit, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Microsoft va relansa unul dintre cele mai populare jocuri din toate timpurileÎntr-o scrisoare adresată în 8 iunie șefului autorității de supraveghere a serviciilor financiare, Valdis Dombrovskis, International Swaps and Derivatives Association a avertizat că un sondaj efectuat în rândul a 11 bănci a arătat că obligativitatea ca serviciile de cliring pentru derivatele în euro să aibă loc în UE ar crește marja inițială cu până la 20%.
Propunerile care vor fi publicate marți corespund în mare parte cu planurile inițiale prezentate luna trecută de Comisia Europeană.
European Securities and Markets Authority, cu sediul la Paris, va stabili care case de cliring sunt suficient de importante pentru a fi supravegheate direct, potrivit sursei.
Cliringul este procedura prin care o organizație acționează ca intermediar și își asumă rolul unui cumpărător și al unui vânzător într-o tranzacție, pentru a reconcilia ordinele între părțile implicate.