Bitcoin a atins astăzi un nou nivel record, depășind 9.700 de dolari, după ce duminică a trecut, pentru prima dată, de 9.400 de dolari, potrivit datelor CoinDesk.
Astfel, cea mai cunoscută monedă virtuală este pe cale să fie tranzacționată, în premieră, la un preț format din 5 cifre.
Noua rundă de creștere pentru bitcoin vine după ce CME Group, operatorul celor mai mari burse de contracte futures și opțiuni din lume, a anunțat când va lansa primele contracte futures pentru bitcoin. Astfel, contractele futures având bitcoin ca activ suport vor putea fi tranzacționate, cel mai probabil, din a doua săptămâna a lunii decembrie, conform lui Terry Duffy, CEO-ul CME, citat de CNBC.
Contractele futures pentru bitcoin vor permite investitorilor să parieze și împotriva aprecierii bitcoin, fiind atractive și pentru cei care prevăd sfârșitul raliului celei mai populare criptomonede.
De la începutul anului, moneda bitcoin a urcat cu aproape 900%.
Există, totuși, multe voci care susțin că bitcoin este o bulă speculativă care urmează să se “spargă” în scurt timp. Spre exemplu, Jamie Dimon, șeful celei mai mari bănci americane, a comparat ascensiunea rapidă a bitcoin cu criza lalelelor din Olanda și a prezis că investitorii care pariază pe aprecierea continuă a monedei virtuale vor avea o soartă similară comercianților de bulbi din secolul XVII. La fel ca mania lalelelor, bula speculativă creată de bitcoin se va sparge, iar lucrurile “nu se vor sfârși cu bine”, potrivit acestuia.
Ewald Nowotny, guvernator al băncii centrale a Austriei și membru în Consiliul Guvernatorilor al Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat că btcoin este o monedă mult prea instabilă și vulnerabilă la atacuri speculative pentru a fi acceptat drept instrument oficial de plată.
Inclusiv BNR a atras atenția, în repetate rânduri, cu privire la volatilitatea ridicată a bitcoin și a celorlalte monede virtuale.