Tribunalul București a respins fuziunea Patria Bank – Carpatica

Tribunalul București a respins fuziunea Patria Bank – Carpatica
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 18 ian 2017

Tribunalul București a respins cererea de fuziune între Patria Bank și Banca Comercială Carpatica, ceea ce va întârzia procesul de contopire a celor două bănci dincolo de 1 februarie, potrivit unui comunicat la Bursă.

Fuziunea dintre Patria Bank și Carpatica a parcurs toate etapele comerciale, operaționale și de reglementare și mai avea nevoie doar de aprobarea Tribunalului, informează Patria Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

“Am fost informați că în cadrul acestei ultime proceduri, tribunalul a dat în data de 17 ianuarie 2017 un răspuns nefavorabil cererii băncilor de aprobare a fuziunii”, se arată în comunicat.

Drept urmare, nu mai este valabilă data estimată anterior, de 1 februarie, de la care cele două bănci ar fi trebuit să funcționeze sub numele Banca Comercială Carpatica,

Patria Bank, acționarul majoritar al Carpatica, susține că nu cunoaște încă motivele pentru care Tribunalul a respins cererea de fuziune.

“Deși suntem surprinși de această decizie, considerând ca am depus toate eforturile (intern și primind sprijin și expertiză externă) pentru realizarea documentației conform legii, suntem încrezători că în momentul în care vom cunoaște motivele acestei hotărâri, vom identifica în cel mai scurt timp soluțiile potrivite pentru a finaliza această etapă formală a procesului de fuziune și vom realiza fuziunea conform voinței acționariatului celor două bănci”, scrie în comunicat.

Bogdan Merfea, director executiv al Patria Bank, spune că decizia instanței nu va afecta operațiunile celor două bănci.

Fuziunea a fost aprobată de acționari în luna octombrie și de către Banca Națională a României la finele lunii noiembrie.

Carpatica a fost cumpărată, la începutul anului trecut de către Nextebank, care ulterior și-a schimbat numele în Patria Bank.

Banca Comercială Carpatica a fost scoasă la vânzare după ce acționarul majoritar, omul de afaceri Ilie Carabulea, a avut probleme penale și nu a mai putut să susțină instituția cu capital.

Banca Națională a României a impus restricții de activitate la Carpatica, pentru a conserva solvabilitatea băncii, aflată deja sub pragul critic.

În cele din urmă, Patria Bank a ajuns să dețină 64,2% din acțiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulată în martie pentru cumpărarea titlurilor deținute de acționarii minoritari, în cadrul căreia a achiziționat un pachet de 9,4% pentru 21,7 milioane lei. Carabulea a rămas cu un pachet de 18,5% din acțiuni..

CCR amână din nou decizia pe Legea conversiei creditelor în franci elvețieni, pentru 7 februarie CITEȘTE ȘI CCR amână din nou decizia pe Legea conversiei creditelor în franci elvețieni, pentru 7 februarie

Carpatica avea pierderi de peste 37 de milioane de lei la nouă luni, în creștere cu aproape o treime față de septembrie 2015.

Rata de adecvare a capitalului a ajuns la 12,6%, în crestere de la 4,9% la finele anului trecut, dar în ușoară coborâre față de primul semestru.

Soldul de credite al băncii era de 639 de milioane de lei, în scădere cu 19% față de septembrie 2015, iar activele de 2,7 miliarde de lei, în scădere cu 11%.

În urma fuziunii, capitalul social al BCC va crește de la 220 de milioane de lei la 376 de milioane de lei, potrivit planului de fuziune.

Acționarul majoritar al celor două bănci este Axxess Capital, companie condusă de Horia Manda.

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
banca comerciala carpatica
fuziune